Pajero 2.8 TD Dławi się w czasie jazdy |
Autor |
Wiadomość |
Pajeroman
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-06-2013, 22:12 Pajero 2.8 TD Dławi się w czasie jazdy
|
|
|
Witam, mam poważny problem z moim pajero. Otóż, kiedy stoję na biegu jałowym to silnik pracuje normalnie, ale jak jadę to tak mniej więcej przy 2500 obr silnik ma opory jakby się dławił. tak samo jak jadę ok 100 km/h w kabinie czuje się jakby silnik przyhamowywał na chwilę i puszczał i znowu, jest przy okazji słyszalny efekt bujania obrotami. Mało tego jak na luzie dam gazu to słychać ewidentnie jakby na chwilę odcięło zapłon i za chwilę wskoczyły normalnie obroty. Mam skrzynie automatyczną. EGR mam zaślepiony, a może powinienem go odetkać?? i czy on naprawdę musi mieć takiego muła???
[ Dodano: 10-06-2013, 22:48 ]
Z ostatniej chwili. Odetkałem EGR i nie wiem jak u was, ale wg. mnie jedzie lepiej. Zobaczymy jutro, jadę 100 km. Ciekawe co będzie się działo |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 11-06-2013, 07:12
|
|
|
sprawdź tłumik, może jest przytkany. Rozkręć pierwszy element przy rurze za silnikiem i pojeździj i zobacz co się dzieje. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 11-06-2013, 13:43
|
|
|
Może warto było by sprawdzić olej w skrzyni. Na "N" i "P" po dodaniu gazu też takie same objawy ?? |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
Pajeroman
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-06-2013, 19:14
|
|
|
Padła mi dzisiaj skrzynia. Gdzieś jest przeciek, bo ile wleje oleju tyle mi wycieka przez kilka minut. Mechanik powiedział, że może być rozszczelnienie na skrzyni i nie opłaca się robić. Już mam też powód, dla którego był mułowaty. Ma może ktoś skrzynię automat Superselect do sprzedania? |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-06-2013, 19:24
|
|
|
Pajeroman napisał/a: | Padła mi dzisiaj skrzynia. | to przykre Pajeroman napisał/a: | Mechanik powiedział, że może być rozszczelnienie na skrzyni i nie opłaca się robić. | jeżeli jest to mechanik od automatycznych skrzyń to możesz dać Mu wiarę. Pajeroman napisał/a: | Ma może ktoś skrzynię automat Superselect do sprzedania? | nie kupuj samej skrzyni bo możesz się naciąć i to bardzo boleśnie naciąć. Szukaj dawcy anglika na chodzie/jeżdżącego. Masz od metra części zamiennych a jak silnik jest dobry (anglik) to robisz cały przeszczep w komplecie silnik+skrzynia. Pajeroman napisał/a: | Gdzieś jest przeciek, bo ile wleje oleju tyle mi wycieka przez kilka minut. | gdzie ten olej wycieka ?? robiłeś ostatnio może wymianę oleju ??
Może wysunęła się rurka od bagnetu->> rurka przechodzi obok rozrusznika i jest osadzana na wcisk zabezpieczona oringiem. Po drodze jest co prawda w dwóch miejscach przykręcana ale...? |
 |
|
|
|
 |
Pajeroman
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-06-2013, 19:33
|
|
|
jawaldek napisał/a: | nie kupuj samej skrzyni bo możesz się naciąć i to bardzo boleśnie naciąć. Szukaj dawcy anglika na chodzie/jeżdżącego. Masz od metra części zamiennych a jak silnik jest dobry (anglik) to robisz cały przeszczep w komplecie silnik+skrzynia. | Mam do kupienia skrzynię biegów za 200 zł, ale bez reduktora. Nie wiem o co chodzi z tym reduktorem.
Jeżeli chodzi o wyciek to tak:
Spróbuję zobrazować
Patrząc od dołu: Miska olejowa skrzyni -> dalej jest takie półokrągłe czyli element skrzyni -> a następnie jest jakaś czarna obwódka, która łączy skrzynię z resztą silnika. I stamtąd właśnie cieknie. Dzisiaj spuściłem olej w skrzyni, wyczyściłem łączenia i wziąłem dirko i zasilikonowałem to miejsce. Znajomy, który pracuje w autonaprawie powiedział, że raczej skrzynia jest do wymiany. Co prawda mniej cieknie po mojej operacji, ale boję się jeździć, bo jeszcze stanę gdzieś na drodze.
Zamówiłem jeszcze uszczelniacz w płynie do skrzyni, czy to coś pomoże, czy raczej to bujdy??
Patrząc na to zdjęcie:
cieknie od dołu od lewej Czyli od miejsca z tym wystającym dyndzlem |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-06-2013, 19:42
|
|
|
Pajeroman napisał/a: | Mam do kupienia skrzynię biegów za 200 zł | to chyba sama obudowa ?? Pajeroman napisał/a: | która łączy skrzynię z resztą silnika. I stamtąd właśnie cieknie | spokojnie to może być tylko uszczelniacz na wale. Tak czy inaczej nie obędzie się bez wyjęcia skrzyni a po spuszczeniu oleju ze skrzyni to powodzenia jak nieumiejętnie zalejesz olej-->> możesz np zapowietrzyć skrzynię. Czy coś było ostatnio robione w warsztacie lub sam, byłeś w terenie czy to tak samo z siebie się stało ?
Pajeroman napisał/a: | Zamówiłem jeszcze uszczelniacz w płynie do skrzyni, czy to coś pomoże, czy raczej to bujdy?? | zapomnij podaj link co to za cudo.
Zaznacz na zdjęciu ten dzyndzel
Czy ta skrzynia jest aby na pewno od 2,8 ???? |
 |
Ostatnio zmieniony przez jawaldek 11-06-2013, 19:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Pajeroman
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-06-2013, 19:46
|
|
|
http://allegro.pl/automat...3286178560.html
Skrzynia biegów do pajero. Za 500 zł mam 75 km od siebie skrzynię
Mam ten samochód od dwóch tygodni, więc ciężko mi stwierdzić, czy było coś robione. Od tygodnia zauważyłem wyciek, ale tylko kapanie. Dzisiaj lało się jak strumień. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-06-2013, 19:53
|
|
|
Pajeroman napisał/a: |
Skrzynia biegów do pajero. Za 500 zł mam 75 km od siebie skrzynię | OK dobra może ceny strasznie spadły albo jest to z anglika. Nie każda skrzynia z 2,8 pasuje do silnika. Jeśli się nie mylę to różnią się chyba ale zaznaczam chyba. Pajeroman napisał/a: |
Mam ten samochód od dwóch tygodni | no tak radosna twórcza działalność poprzednika aby sprzedać. Dwa tygodnie to masz jeszcze rękojmię na zakupiony samochód. |
 |
|
|
|
 |
Pajeroman
Nowy Forumowicz
|
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
|
|
|
 |
Pajeroman
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-06-2013, 20:02
|
|
|
Ale to na pewno jest uszczelniacz wału?? U mnie krzyczą sobie prawie 700 zł za zrzucenie i założenie skrzyni... niestety...... |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-06-2013, 20:12
|
|
|
Pajeroman napisał/a: | Ale to na pewno jest uszczelniacz wału?? | na pewno to Kopernik policz sobie 700 i tak wydasz czy to sam uszczelniacz czy wymiana skrzyni a po zdemontowaniu będziesz na 100% wiedział i wtedy albo zakup samego uszczelniacza ->> ja obstawiam uszczelniacz i po wymianie spokojne jeżdżenie lub po wymianie zakupionej skrzyni na drugą a może i na trzecią skrzynię lub nawet i na czwartą->> ja zmieniałem trzy razy ale w jednej cenie tylko + koszt oleju a poszedł sterownik ->> nie załączał "4".
Najpierw najprostsze sprawy a potem grubsze wydatki. Masz do przejechania 70 km ale chyba nie wybierasz sie tam Miskiem ?? szkoda było by wydać jeszcze kasę na holowanie |
 |
|
|
|
 |
Pajeroman
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-06-2013, 20:22
|
|
|
Nie, aż taki głupi nie jestem, żeby jechać miśkiem. Może gdyby u gościa dałoby radę wymienić, ale nawet nie podejmuje się wymiany. Problem w tym, że maksymalnie mogę auto postawić na 1 dzień u mechaniora, bo na nocki jeżdżę od jutra do pracy i trzeba czymś dojechać. Jeżeli jutro nie będzie, aż takiego wielkiego wycieku to pojadę miśkiem do pracy, ale już się ubezpieczyłem mam 5 litrów oleju do skrzyni Powiem szczerze, że cały dzień leżałem pod misiem i zaklejenie jakoś pomogło, teraz się odstresowuję przy coli i cytrynce |
|
|
|
 |
|