Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pinin GDI - 1.8 czy 2.0?
Autor Wiadomość
ambipur 
Nowy Forumowicz

Auto: Auto
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-06-2013, 00:28   Pinin GDI - 1.8 czy 2.0?

Witam,

Planuje zakup Pinina 3D. Oglądałem 3 sztuki (2 sztuki 1.8 i 1 sztukę 2.0).
W obu przypadkach przy 1.8 po rozgrzaniu silnika obroty delikatnie falowały, z kolei przy 2.0 takich objawów przy ciepłym silniku nie było... Może zbieg okoliczności, a może jakaś inna przeczyna.

Pytanie brzmi: jakie są różnice, oprócz pojemności oczywiście, pomiędzy tymi silnikami. Czy lepiej sprawdza się 2.0? Spalanie z tego co czytałem jest na podobnym poziomie.

Jakie są wasze doświadczenia i który silnik jest według was lepszy?

Z góry dzięki za pomoc.

sq9mcs 
Forumowicz

Auto: Pinin 2.0 GDI, Pathfinder R51
Wysłany: 17-06-2013, 09:33   

A czy miałeś okazję odbyć jazdę próbną?? Ona powinna ci wskazać na który model byłbyś zdecydowany.

ambipur 
Nowy Forumowicz

Auto: Auto
Wysłany: 18-06-2013, 23:33   

1.8 jechałem po asfalcie i w terenie, wszystko ok, ale silnik zarówno po odpaleniu jak i po przejażdżce budził moje zastrzeżenia (głośna praca na zimno, nierówne obroty po rozgrzaniu).

Modelem z silnikiem 2.0 przejechałem się tylko kawałek po placu, sprawdziłem czy działa 4x4. Ale silnik na "pierwszy rzut ucha" działał ciszej i równiej. Nie było mowy o falowaniu obrotów nawet przy podaniu obciążenia (światła czy klimatyzacja).

Może kilka uwag z Waszej strony, czemu przyjrzeć się dokładnie i na co zwrócić uwagę, przy podejmowaniu decyzji o zakupie? Ponawiam pytanie; czy są znaczące różnice poza pojemnością w przypadku 1.8 GDI i 2.0 GDI?

Muszę podjąć decyzję o zakupie, a że będzie to Pinin to raczej przesądzone.

Pinin
[Usunięty]

Wysłany: 20-06-2013, 16:35   

ambipur, roznica w pojemnosci 0,2 to praktycznie zadna roznica. Kup wiekszy czyli 2.0, spalanie takie samo, a jak chodzi rowniej - tymbardziej. Co do falowania obrotow to typowa przypadlosc w tych silnikach, u mnie pomogla po prostu wymiana cewki... Zastanów się jednak nad tym czy chcesz mitsubishi. Te auta rdzewieją jak diabli. Taka szczera rada :)

Odpowiedz do tematu