Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
14-05-2014, 13:28
Carisma 1,8 GDi 00' Elegance
Autor Wiadomość
blik3r 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-07-2013, 14:01   Carisma 1,8 GDi 00' Elegance

Witam. Natrafiłem na ciekawą ofertę Carismy. Trochę poczytałem o spalaniu samochodu i mam mieszane uczucia. Jedni tak piszą, inni tak. Pytam się więc Was: ile to spala? Głównie chodzi mi o spalanie w mieście bo w większości będę się poruszał po mieście. (nie piszcie mi tylko żebym poszukał mniejszego auta do miasta bo niedawno sprzedałem swoją Fiestę właśnie dlatego, że była już przymała :D )

Auto stoi w Holandii, niedługo będę się tam wybierał do rodziny więc chcę sobie sprowadzić jakieś.
http://www.autoscout24.pl...0000&asrc=st|fs
Niby 4 opony letnie kupione niedawno i 4 zimowe. Wgniotka to pryszcz, mam w rodzinie blacharza. Całkowity koszt to około 5tys zł.

A może potraficie mi polecić jakieś większe oszczędne auto 5-cio drzwiowe (HB, Sedan, Kombi - obojętnie)? Bardzo chciałem Honde Civic 1,5 Vtec eco, ale ciężko z nimi :P Nie interesują mnie Fordy i każdej maści francuzy :finga:
Dziękuję za odpowiedzi :)

robert78 
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 4g
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 14-07-2013, 14:12   

generalnie tak pala a jezdzac oszczednie moze zejsc nnizej ja po miescie mam niecale 8l

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 14-07-2013, 14:14   

Bez zamulania, na spokojnie z podkręcaniem pod kreskę przy starcie z chałupki od czasu do czasu to spalanie jak w podpisie. Na autostradzie przy dopuszczalnych prędkościach komputer wyświetla 7,4-7,6. Rekord spod mojej nóżki to 6,2 na kompie, ale to trza mieć stalowe nerwy.
Rok wstecz brat w był tournee po europie (Chorwacja i Czarnogóra) z pełnym pokładem przywiózł średnią 7,2. Biorąc pod uwagę, ze komp tąswoją tolerancję ma +0,3 to spalanie jest przyzwoite.

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

blik3r 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-07-2013, 14:17   

Czyli trasa około 6 (prędkość tak do 110km/h ), miasto z 8l liczyć?
Czytałem parę wypowiedzi, że im 11l pali w mieście i nie powiem, przeraziłem się...
Ja jeżdżę oszczędnie. Fiesta miała 50KM. 1 bieg - do 10km/h; 2 bieg - do 20km/h; 3 bieg - do 30km/h; 4 bieg - do 40km/h; 5 bieg - do 50km/h. I dawałem radę, nie męczyła mnie mułowatość auta bo później się cieszyłem na stacji jak mi wychodziło 6,5l/100 spalania w mieście :D

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 14-07-2013, 14:35   

Ja kręcę 2,5k-4k rpm jak dochodzę do przelotowej to w trasie 5 bieg a w mieście 4.

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

robert78 
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 4g
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 14-07-2013, 14:47   

blik3r, jezelinie wciskasz w deche to spokojnie mozesz brac ale pamietaj ze ten silnik lubi tez szybka jazde i trzeba go "przepalic" po trasie he

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 14-07-2013, 14:53   Re: Carisma 1,8 GDi 00' Elegance

blik3r napisał/a:
Wgniotka to pryszcz, mam w rodzinie blacharza.

Obawiam się, że to ma odwracać uwagę (stary numer zachodnich handlarzy) - skupiasz się na "wgniotce", a główny strzał był z drugiej strony.
Popatrz jak zadarty jest przód, jak jest spasowany - nie wygląda mi to na "fabrykę". Zwróć też uwagę, że prawe tylne drzwi są wymienione. Jakbyś bawił się z drzwiami zostawiłbyś "wgniotkę", którą można ręką wypchnąć?
Nie przypalaj się, bo może być mina - cena także to sugeruje :wink:

blik3r 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-07-2013, 15:10   

mkm napisał/a:
Nie przypalaj się, bo może być mina - cena także to sugeruje

ceny oscylują jakoś w tych okolicach. Są droższe, ale bez uszkodzeń.

mkm napisał/a:
Popatrz jak zadarty jest przód

Hmm to logiczne, że szybciej zużywa się zawieszenie z tyłu. Bynajmniej ja tak myślę :P

mkm napisał/a:
jak jest spasowany - nie wygląda mi to na "fabrykę"

Nie mam porównania, z początku w ogóle nie myślałem o Mitsubishi. Nie wiem co jest normą a co nie. A co dokładnie jest nie spasowane?

mkm napisał/a:
Zwróć też uwagę, że prawe tylne drzwi są wymienione

Tutaj już nie potrafię nic określić i zrozumieć po czym to stwierdzasz :O nie wiem od czego mogło powstać to wgniecenie. Nie ma rys sugerujących przytarcie podczas cofania. Tak jakby np jakiś tir podczas cofania nadział się na auto. Ja miałem dość podobne wgniecenie na błotniku z przodu -> ktoś kopnął w zaparkowany samochód :roll:

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 14-07-2013, 15:19   

Drzwi mają inny odcień, linia błotnika nie gra z maską, lewy błotnik woła z daleka, że coś było kombinowane, kierunki "luźne".
Tyle na podstawie tych zdjęć z ogłoszenia. resztę można badać po kolejnych.
Cytat:
Tak jakby np jakiś tir podczas cofania nadział się na auto. Ja miałem dość podobne wgniecenie na błotniku z przodu -> ktoś kopnął w zaparkowany samochód

Uuuu, z tego co czytam to już się przypaliłeś :mrgreen:

blik3r 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-07-2013, 15:29   

Napisałem do gościa o więcej zdjęć. Zobaczymy co odpisze. Ciekawi mnie Twój kąt widzenia na auto, ja nawet po Twoich instrukcjach tego nie widzę :P

mkm 
Forumowicz

Wysłany: 14-07-2013, 15:57   

Kolory to zabawa z monitorem.
Jasnośc i kontrast są tu kluczowe.
Co do reszty oglądam mnóstwo zdjęć z ogłoszeń od początku internetu.
Po latach oceniam już intuicyjnie.
W tym przypadku wychwyciłem to co napisałem, co wcale nie oznacza, że mam rację i jestem nieomylny :wink: .

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi