|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Hubeeert 14-05-2014, 13:28 |
[Cari 1.6] Pytania "pooględzinowe"... |
Autor |
Wiadomość |
Batmanikus
Mitsumaniak CHORY ALE NATCHNIONY

Auto: Galant VIII / C5
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Sie 2013 Posty: 530 Skąd: Trzcianka
|
Wysłany: 01-08-2013, 23:27 [Cari 1.6] Pytania "pooględzinowe"...
|
|
|
Dziś byłem oglądać Carismę 1.6 z 2000 roku. Jest to wersja Classic, z Holandii z holenderską instalacją gazową trzeciej generacji.
Samochód jest opłacony (zostaje recykling i rejestracja) i sprzedawca wycenił sobie ten samochód na 6 tyś PLN
Mam kilka pytań.
Sprzedawca powiedział, że jeszcze w Holandii ukradli mu radio i teraz wsadził jakiegoś szrota, żeby było. Radio jest nie jest podłączone i dlatego ekran wyświetlacza się nie uruchamia. Gdyby podłączyć radio (nie ma przejściówki) to ekran by działał - prawda to? Wyświetlacz czarny jak smoła - nie taki typowo lcd.
Jest to wersja bez ABS-u - prawda to? Możliwe, żeby w 2000 roku samochód nie miał ABSu? W standardzie mia tylko poduszkę kierowcy.
Centralny zamek... Blokada jest na drzwiach. Przesunięcie do tyłu blokuje wszystko, przesunięcie do przodu odblokowuje tylko przód, ponowne przesunięcie odblokowuje też tył - "te samochody tak mają" - prawda to?
Centralny zamek... Od zewnątrz bardzo ciężko się zamyka i otwiera - prawie się wyłamuje ten miękki kluczyk - "długo stał nieruszany ale wyrobi się" - prawda to?
No i otwiera tylko przód, tył tylko od środka - "ten typ tak ma - po co mają się otwierać wszystkie drzwi na raz" - prawda to?
Klima jest (można upuścić gaz) ale brak czynnika dlatego nie schładza nawet o 1 stopień - "wystarczy nabić i wszytko będzie działać" - prawda to?
Po za tym nie ma się do czego przyczepić - blacha ok, nie tłuczony, ładnie się prowadzi, do wymiany tarcze i bębny, przełącza się na gaz bez problemu, nic nie klekocze, silnik nie myty, suchy, skorodowana miska olejowa, brak katalizatora (strumienica)
Patrząc na silnik, to z lewej strony miedzy reflektorem a zbiornikiem oleju do wspomagania jest pusta przestrzeń i miejsce na chyba trzy albo cztery śruby - "to chyba pod diesla albo inną wersję" - prawda to?
Z góry przepraszam, że jest to mój pierwszy post ale jest już późno a ja się umówiłem, że jutro podejmę decyzję i chciałbym być pewny co do moich niewiadomych.
Dziękuję za pomoc |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 02-08-2013, 07:55
|
|
|
Cena trochę maleńka jak za auto z 2000 i do tego sprowadzone ale możliwa. Auto ma pewnie spory przebieg jeśli ma LPG i taką cenę.
Wyświetlacz bez radia powinien działać a dokładnie jego górna połowa. Powinna być tam wyświetlana temperatura zewnętrzna dalej jedna z funkcji komputera więc albo średnie spalanie albo dystans do przejechania albo średnia prędkość i na końcu zegarek. Bez oryginalnego radia nie będzie tylko RDS-u w dolnej części wyświetlacza. Być może spalone są żarówki od podświetlania lub uszkodzony jest sam wyświetlacz.
Może nie być ABS-u, w Holandii różne dziwne rzeczy się zdarzają ale ja osobiście o takiej Carismie z tego rocznika nie słyszałem.
Z centralnym zamkiem jest coś nie tak, u mnie przełącznik na drzwiach za każdym razem otwiera i zamyka wszystkie drzwi. Problemy z przekręceniem klucza w drzwiach wynikają albo ze zużycia albo z tego, żer długo był nie używany jak wspomniałeś jednak otwierać i zamykać powinny się wszystkie drzwi.
Z klimą może być jak piszesz a może być jeszcze coś uszkodzone, myślę, że jak by było wszystko OK, to gość by ją uruchomił dla podniesienia wartości auta.
W tej pustej przestrzeni między reflektorem a zbiorniczkiem płynu od wspomagania jest montowana pompa od ABS-u.
Ja osobiście wolał bym w tych pieniążkach kupić starszą wersję carismy. |
|
|
|
 |
glina
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Lis 2010 Posty: 455 Skąd: mam to wiedzieć?
|
Wysłany: 02-08-2013, 11:18
|
|
|
Centralny powinien dzialac na wszystkie drzwi na raz, a nie ze ten typ tak ma.
Handlarz Mirek: panie, to zeby te blondyny sie nie pchaly do srodka jak pan otworzysz.
Ciezko chodzacy zamek - nie chcialo sie handlarzowi psiknac WD? A moze WD nie podziałało i zamek bedzie chodzil co raz gorzej?
H.M.: panie, to blokada antykradziezowa. It's not a bug, it's a feature.
Nabicie klimy bez odgrzybiania to 100zł dla szarego człowieka. Wartość auta z działającą klimą wzrasta o dużo więcej niz 100zł. Naprawde wystarczy tylko nabić?
H.M.: panie, nie nabijałem żebyś mi pan nie zamarzł podczas testu klimy.
LCD czarne? Nie spotkalem sie.
Nie wiem jak z tym modelem, ale w wersji 103KM jest lambda za katalizatorem. Strumienica raczej nie wchodzi w gre jesli to taka wersja.
Nie podejmuj decyzji w ciagu 1 dnia. Zwłaszcza ze zbyt duzo niewiadomych jak na 1 auto.
Chyba ze lubisz naprawiac i masz zapas funduszy na te naprawy. |
|
|
|
 |
Batmanikus

|
Wysłany: 02-08-2013, 11:46
|
|
|
Cena była 6700 ale od razu za pierwszym strzałem zbiłem do 6 tyś
Za kilka dni jadę oglądać inną trochę droższą i nowszą i bez gazu. Szczerze mówiąc mam nadzieję, że po tych oględzinach będę mógł się wreszcie przywitać jako forumowicz pełną gębą |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 02-08-2013, 11:50
|
|
|
Masz VIN, bo można by sprawdzić co z tym ABS-em
Ale ja bym odpuścił - za dużo tych dziwnych tłumaczeń sprzedawcy |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
volve
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Pomógł: 47 razy Dołączył: 31 Sty 2010 Posty: 4047 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 02-08-2013, 16:12
|
|
|
glina napisał/a: | LCD czarne? Nie spotkalem sie. |
Z tego co pamiętam, była wersja z wyświetlaczem czarnym, bodajże w wersji z nawigacją. |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.8 GDI Elegance
 |
|
|
|
 |
Batmanikus

|
Wysłany: 02-08-2013, 22:28
|
|
|
Tak, zgadza się - tam była ta śmieszna nawigacja. Ale czy to normalne, że ekran się wogóje nie zaświecał.
Nie mniej już odpuściłem tę sztukę. Jutro jadę oglądać 1.6 rocznik 2000 z białą skórą Niestety sedan Ale wybrzydzał nie będę jeśli stan okej...
[ Dodano: 24-01-2014, 12:56 ]
Trza by dokończyć temat
Sedan z białą dziurawą skórą był całkiem fajny - jak za 4500 PLN. No właśnie ale ja szukałem samochodu w lepszym stanie technicznym wnętrza. W ogóle co to był za handlarz. Z Szamotuł (wlkp). Kazał mi jechać i czekać na Lotosie, po 20 minutach miałem podjechać na Orlen i po kolejnych 20 minutach już jechałem za nim gdzieś do lasu. Nawet nie bałem się, że mnie w lesie zaciukają jego zbiry bo... zapomniałem pieniędzy
Trochę się zdziwiłem gdy oględzin pojazdu miałem dokonać w lesie na wygolonej polanie. Żeby odpalić musiałem podjechać swoim, wyciągnąć swoje kabel (pan nie miał) i odpalać. Jazda próbna tylko kawałek po polu "bo Policja złapie".
Następny był nawet fajny złoty w Poznaniu i gdyby nie następny też w Poznaniu to bym go kupił. A tak kupiłem srebrnego. I tyle historyj. Temat wyczerpany |
|
|
|
 |
|
|