|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Wymiana sprzegła, uszkodzona skrzynia carisma msx |
Autor |
Wiadomość |
ReaperEzg
Forumowicz
Auto: mitsubishi carisma msx
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Maj 2012 Posty: 131 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 28-07-2013, 17:37 Wymiana sprzegła, uszkodzona skrzynia carisma msx
|
|
|
Witam, dawno mnie tutaj nie było, aczkolwiek, nie miałem żadnych problemów z autem, aż do wczoraj, a mianowicie już przechodzę do rzeczy. Po odpaleniu auta z pod sklepu, podczas wciskania sprzęgła czułem drganie, za kilka chwil dziwny pisk, jak by paski klinowe, ale pomyślałem sobie że sprzęgło zaczyna krzyczeć że się kończy, nie przejechałem zbyt daleko (na szczęście) i przy zmianie na czwarty bieg pedał sprzęgła został jak by "przyklejony" przez dłuższą chwile do podłogi, coś skrzypnęło z lekka i nie mogłem wrzucić żadnego biegu, pedał bujał się luźno. Wysiadam i zaczynam pchać do domu, otwieram maskę, a tutaj takie dziwne rzeczy, oto zdjęcie
Skrzynia
Wyciek płynu wspomagania sprzęgła i nienaturalnie wygięta łapa czegoś tam ? Nie mam pojęcia co to jest, wysprzęglik ? Pytanie, to z tym zrobić, naprawiać, czy może rozejrzeć się za drugą skrzynią ? |
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 28-07-2013, 21:26
|
|
|
Wygląda na to, że całkowicie rozpadło się łożysko oporowe, łapa sprzęgła spadła z mocowania, bez demontażu skrzyni trudno wrózyć co będzie dalej, ale napewno trzeba się szykowac na wymianę wysprzęglika (obecny zdekompletował się), oraz łożyska oporowego razem z tulejką prowadzącą, w jakim stanie jest tarcza i docisk to już wyjdzie przy demontażu. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
ReaperEzg
Forumowicz
|
Wysłany: 29-07-2013, 08:44
|
|
|
takiej inwazji przy uszkodzeniu sprzęgła jeszcze nie widziałem, niby mały tłoczek w osłonie gumowej posiadam, bo wisiał bezwładnie to go przygarnąłem, ale razi mnie po oczach nienaturalnie wygięta łapa sprzęgła, za chiny ludowe nie można jej ruszyć ręką, strasznie się zakleszczyła. No nic, auto pojedzie do mechanika, jeśli cena naprawy będzie porównywalna z kupnem drugiej skrzyni, wymieniać czy naprawiać tą ? Fakt, nie wiemy co tam za psikusy powstały w środku. Ale czy jest sens to naprawiać wg was ? |
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 29-07-2013, 20:52
|
|
|
Dopoki sie nie rozbierze to wstrzymaj sie z zakupem skrzyni, mozliwe, że rozleciały sie jedynie elementy sprzegla |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
ReaperEzg
Forumowicz
|
Wysłany: 30-07-2013, 11:08
|
|
|
dobra, wstrzymam się, a co do samej skrzyni, w jakich modelach szukać pasującej ? Bo szukanie carismy msx mija się z celem. |
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 30-07-2013, 22:31
|
|
|
Jeśli masz skrzynię z serii JB3 to może szukaj takiej od jakiegoś Renault. Do Carismy 1.6 pasuje tylko trzeba przełożyć część skręcaną z silnikiem. |
|
|
|
 |
ReaperEzg
Forumowicz
|
Wysłany: 02-08-2013, 17:39
|
|
|
Panowie, auto u mechanika, sprzęgło do wymiany plus wysprzęglik.
Kosztorys:
-wysprzęglik 100 zł
- robocizna (wymiana sprzęgła + wysprzeglik) 400 zł
a teraz najlepsze
za nowe sprzęgło zakrzyczał....1000 zł !!
I teraz moja uwaga, oczywiście nie zgodziłem się na to, staram się szukać na własną rękę, wiem jedynie że średnica to 215mm ilość zębów 26, powiedzcie mi, czy sprzęgło od silnika gdi lub 1.6 będzie pasować ? ewentualnie od coltów gti ? silnik był ten am, do takiego colcika sprzęgło w granicach 440 zł
Macie jakąś wiedzę na ten temat ? |
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Pomógł: 27 razy Dołączył: 14 Lip 2010 Posty: 727 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 02-08-2013, 20:27
|
|
|
Znajdź według VIN nr oryginału i poszukaj zamienników. nawet w Intercars'ie jak wpiszesz w wyszukiwarce numer oryginału to Ci powinny wyskoczyć pasujące zamienniki. |
|
|
|
 |
|
|