Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAx 97-04] Daszki przeciwsłoneczne z podświetlanymi lusterk
Autor Wiadomość
Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-09-2013, 08:30   [EAx 97-04] Daszki przeciwsłoneczne z podświetlanymi lusterk

Napaliłem się na montaż różnych fajnych i przydatnych gadżetów w nowym Galancie, jednym z nich miałyby być daszki przeciwsłoneczne z lampkami przy lusterku.
Czy orientujecie się czy daszki od Galanta ES (USA) pasują zamiennie do EA? Na pierwszy rzut oka widać, że mają inny kształt i nie nie ma otworów na śruby do przykręcenia mocowań, ale myśle, że da się je podmienić. Ciekawe czy da się daszki od ES-a zamknąć do końca po montażu. I może ktoś wie jak są załączane lampki? Poprzez styki na mocowaniach czy przez otwarcie klapki lusterka (chyba raczej tak)? Wystarczyłoby poprowadzić stałe +12V i podłączone

[ Dodano: 29-05-2013, 08:41 ]
Wczoraj przyszły daszki. Stan OK, ale będzie problem z montażem. Inny rozstaw mocowań, inne mocowania przy słupkach i chyba będzie problem je podmienić na te od EA, ale się nie poddam Lampki przy lusterkach są załanczane podczas otwarcia klapek przysłaniających lusterka, to dobrze. Jak będzie trochę czasu to bedzie zabawa...

EDIT: Lusterka są wklejone, kable do zasilania lusterek pociągnięte w słupkach, a daszki obszyte jasnym welurem. Niestety, jak to stwierdził tapicer, to było straszne. Dlatego jakość wykonania pozostawia nieco do życzenia. Z tego powodu zapłaciłem za obszycie 1 szt. 10 zł Myślę, że pomaluję je tym specjalnym sprayem do tapicerki na jakiś ciemny (raczej czarny) kolor i nic nie będzie widać, ale nie w tym rzecz...

Powiedzcie pod co najlepiej podpiąć zasilanie lampek przy lusterkach. Nie mam zbytnio pomysłu. W daszkach nie ma żadnych wyłączników krańcowych itp., w innych autach widziałem takie wyłączniki albo w uchwytach przy podsufitce i działały podczas otwierania i zamykania daszków, albo w pokrywach lusterek podczas ich otwierania i zamykania. Tu nic takiego nie ma. Ciekawe jak to działało w ES-ie. Chyba najlepiej podpiąć to pod pierwsze położenie stacyjki (ACC), ale wtedy będą non stop świecić nawet jak będę chciał posłuchać radia na postoju.

Jakieś pomysły?

Tomii 
Mitsumaniak

Auto: C4, BX, Espace 3
Wysłany: 04-09-2013, 08:11   

Hugo, to świecenie to trzeba tak zrobić żeby się załączało tylko przy otwartej zasłonce od lusterka, nie przy otwartym daszku bo Ci będzie świecić cały czas jak będziesz jechał z otwartym :) Jak by się to dało rozebrać to można by jakieś styki czy mikrowyłącznik tam przyrzeźbić

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 04-09-2013, 09:10   

Tomii napisał/a:
to świecenie to trzeba tak zrobić żeby się załączało tylko przy otwartej zasłonce od lusterka, nie przy otwartym daszku bo Ci będzie świecić cały czas jak będziesz jechał z otwartym
Może się świecić przy otwartym daszku, bo jest klapka zasłaniająca lusterko i lampki.
Tomii napisał/a:
Jak by się to dało rozebrać to można by jakieś styki czy mikrowyłącznik tam przyrzeźbić
Już nie ma takiej opcji, lusterka wklejone na amen na Butapren, no i wszystko po strasznych bojach obszyte.

Tomii 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-09-2013, 09:56   

Hugo napisał/a:
Może się świecić przy otwartym daszku, bo jest klapka zasłaniająca lusterko i lampki.

a to zmienia postać rzeczy, więc najprościej pozostaje podłączyć je pod zapłon lub ACC i po problemie, albo zrobić jakieś styki z blaszek na elemencie mocującym tym bliżej słupka żeby po otwarciu się zwierały i dawały prąd na lampkę
Ostatnio zmieniony przez Tomii 04-09-2013, 12:24, w całości zmieniany 1 raz  

tresorex 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
Wysłany: 04-09-2013, 11:22   

Też orientowałem się już kiedyś żeby zamontować daszki z oświetleniem jednak nic z tego nie wyszło. Może spróbuj dorwać inne daszki. Np od sigmy, grandisa, pajero?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 04-09-2013, 11:27   

tresorex napisał/a:
Może spróbuj dorwać inne daszki. Np od sigmy, grandisa, pajero?
To nie wchodzi w grę. Napewno nie będą pasować w mocowania, te pasują, bo to oryginały z EA i nic nie będzie wisieć, odstawać itp.
Tomii napisał/a:
naj prościej pozostaje podłączyć je pod zapłon lub ACC i po problemie
Chyba tak. No i znowu wyrywanie konsoli centralnej żeby się wpiąć pod zasilanie zapalniczki... :wink:

Tomii 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-09-2013, 12:25   

Hugo napisał/a:
Chyba tak. No i znowu wyrywanie konsoli centralnej żeby się wpiąć pod zasilanie zapalniczki... :wink:

a tam, na pewno gdzieś przy skrzynce bezpieczników znajdziesz prąd ;)

polaff 
Mitsumaniak

Auto: *
Wysłany: 05-09-2013, 07:15   

Mi bardziej podoba się rozwiązanie zastosowane w mondeo. Lampkę masz w podsufitce ze zintegrowanym włącznikiem. Niby rozwiązanie prymitywne i mniej zbajerzone niż zapalanie otwieraniem klapki, ale dużo bardziej praktyczne gdyż lampka świeci na kolana pasażera co daje możliwość zarówno przeglądania się w lusterku po ciemku jak i np. czytania w nocy tak by nie przeszkadzać kierowcy.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 05-09-2013, 07:48   

Jako, że jakość wykonania obszycia pozostawia nieco do życzenia to postanowiłem je pomalować i od razu na czarno. Szukałem jakiegoś spray-u do tapicerki/materiału, ale nie mogłem znaleźć. Macie coś sprawdzonego do takich rzeczy?

Odpowiedz do tematu