Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CZ3 1.3] Wymiana mechanizmu otwierania/zamykania wlewu
Autor Wiadomość
gomezaddams 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CZ 1.3 Invite, benzyna
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-10-2013, 09:56   [CZ3 1.3] Wymiana mechanizmu otwierania/zamykania wlewu

Kupiłem Colta z uszkodzonym mechanizmem otwierania/zamykania klapki wlewu paliwa.
Jest to o tyle denerwujące, że za każdym razem przy tankowaniu muszę ją podważać paznokciem, a tu zima się zbliża i jak to robić w rękawiczkach bez uszkodzenia lakieru :)
Zaś z drugiej strony kiepsko, bo samochód czasem stoi 'łatwo dostępny', a wlew w takiej sytuacji nie jest zamknięty.

Mam możliwość wymontować ten cały pasujący mechanizm z innego Colta i zamontować do mojego, ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać.

Bardzo proszę o jakieś rady, pomysły, etc, jak to można zrobić.

[ Dodano: 27-10-2013, 13:11 ]

Muszę przyznać, że coraz bardziej lubię swojego Colta :)
Naprawy, czy też wymiany jakichś części przebiegają dużo prościej, niż by się mogło się na pierwszy rzut oka wydawać.
Ale do sedna...

Zabrałem się za wymontowanie klapki od wlewu i faktycznie po wykręceniu wspomnianej przez macko na Coltmania.pl śrubki przebiegło to sprawnie - oczywiście trzeba pamiętać o wcześniejszym odkręceniu korka od paliwa :)

Po wyciągnięciu tego wszystkiego okazało się, że nadłamał się plastik przy tej śrubce i przez to nie trzymał się mechanizm zamykania wlewu.

Dobrze, że pod ręką miałem tą cześć z drugiego Colciaka - tyle tylko, że z racji różnych kolorów musiałem wymienić całą klapkę.
To też o dziwo poszło sprawnie, gdyż wystarczyło odpowiednio podważyć mocowanie tej klapki.
Później tylko przełożyć to do drugiego plastiku, choć i wtedy pojawił się problem, w postaci sprężynki odpychającej klapkę po jej otwarciu.
Ale i tu okazało się, że wystarczy użyć kciuka i niedużej siły, aby wskoczyła na swoje miejsce.

Później trzeba było zamontować w odpowiednie miejsce mechanizm zamykania, włożyć z powrotem cały plastik z klapką, przykręcić śrubkę i gotowe :) :)

Odpowiedz do tematu