Światła do jazdy dziennej LED |
Autor |
Wiadomość |
mateelv
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-11-2013, 20:57 Światła do jazdy dziennej LED
|
|
|
Zakładał ktoś ostatnio modne światła do jazdy dziennej led? Może ktoś polecić jakąś firmę czy sprzedawcę na allegro? Nie szukam czegoś drogiego, pytam z ciekawości, może się skuszę na jakieś.
np. http://allegro.pl/swiatla...3648129958.html |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
|
|
|
 |
daniel0011
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.8 GLX + LPG 97r.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Lut 2013 Posty: 48 Skąd: Nowa Sól
|
Wysłany: 09-11-2013, 22:49
|
|
|
Ja to bym polecił, światła firmy Philips, przynajmniej wyglądają i świeca porządnie, w porównaniu do innych. Fakt kosztują około 200zł, ale za dobrą jakość trzeba płacić. |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 09-11-2013, 23:59
|
|
|
ja tylko nie rozumiem w jakim celu wiem że w sprawie gustów się nie dyskutuje ale wygląda to nędznie, w szczególności te diodowe paski upchnięte we wloty w zderzakach, świeci nędznie, wydatek spory, nie lepiej już po prostu się pogodzić z faktem że trzeba na mijania światłach jeździć w dzień? |
|
|
|
 |
Batmanikus
Mitsumaniak CHORY ALE NATCHNIONY

Auto: Galant VIII / C5
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Sie 2013 Posty: 530 Skąd: Trzcianka
|
Wysłany: 10-11-2013, 00:05
|
|
|
Ja myślę o światłach firmy NSSC, szczególnie o modelu 504. Fakt, trzeba trochę zapłacić (miedzy 160 a 180 pln) ale bardzo dobrze się sprawują - kolega ma je już chyba trzeci rok i zero problemów. |
_________________ www.mOTO-batman.pl - moje przygody nie tylko z motocyklem
Mitsubishi Galant VIII 2.0 LPG (2017-...)
Citroen C5 X Break 2.0 LPG (2016-...)
Chrysler Neon II 2.0 SE LPG (2015-2018)
VW Polo II Coupe LPG (2015-2015†)
Mitsubishi Carisma II 1.6 LPG (2013-2016)
Yamaha TDM 900 (2011-2018 :[ )
Yamaha XJ 600 N (2009-2011)
Opel Vectra A 1.6 (2008-...)
Jawa TS 350 (2008-2009) |
|
|
|
 |
mateelv
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
|
Wysłany: 10-11-2013, 01:52
|
|
|
Nie mogę zatrybić ile kosztują?
@daniel, wiadomo, ale aż tyle kasy nie przewiduję w razie co. Na razie badam teren
rasiak1980 napisał/a: | ja tylko nie rozumiem w jakim celu wiem że w sprawie gustów się nie dyskutuje ale wygląda to nędznie, w szczególności te diodowe paski upchnięte we wloty w zderzakach, świeci nędznie, wydatek spory, nie lepiej już po prostu się pogodzić z faktem że trzeba na mijania światłach jeździć w dzień? |
W jakim celu? Podobają mi się. Okrągłe ledy, wpasowane w dolne kratki zderzaka Carismy, tam gdzie oryginalnie lądują halogeny (których nie posiadam) zwyczajnie by mnie wizualnie urzekły. Dodatkowo oszczędność i przedłużenie żywotności reflektorów przednich.
Batmanikus napisał/a: | Ja myślę o światłach firmy NSSC, szczególnie o modelu 504. Fakt, trzeba trochę zapłacić (miedzy 160 a 180 pln) ale bardzo dobrze się sprawują - kolega ma je już chyba trzeci rok i zero problemów. |
Dzięki za podanie firmy, ale akurat te płaskie mi nie podchodzą. Okrągłe NSSC to koszt minimum 170zł, więc odpadam. Tak czy siak dzięki za info. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-11-2013, 08:11
|
|
|
Tanie ledy najczęściej mają kiepską trwałość, więc mniej jak 200 zł nie warto na nie wydawać a to już mija się z ekonomią. Ja dzienne założyłem z powodu oszczędności żarówek.
Aby reflektory w naszych autach jakoś świeciły, to trzeba założyć jakieś lepsze żarówki które z kolei przy obecnym całorocznym używaniu w moim przypadku wytrzymały niecały rok. Więc przy jeździe obecnie prawie w 80% na ledach w moim przypadku dobre H4 dużo dłużej wytrzymają.
mateelv napisał/a: | Nie mogę zatrybić ile kosztują? |
Ceny dotyczą jednej sztuki. Te żarówkowe świecą sporo jaśniej, u kuzyna w Mercedesie A180 zamontowałem takie http://kaboauto.pl/swiatl...losz-p-570.html świetnie pasowały do owalnych otworów na halogeny i świecą sporo jaśniej niż moje ledy. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20990 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
Jaro1974
Mitsumaniak Outsilverman ;-)

Auto: O1 bez T, EA5W i moto
Pomógł: 57 razy Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 20738 Skąd: Z outlandera ;-) LRY ;-)
|
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20990 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 10-11-2013, 11:29
|
|
|
Jest to w miarę dobra opcja jak ktoś chce halogeny i DRL np. do MSS.
Tutaj przybliżone koszta używanych ori halogenów do MSS:
-lampy para około 300zł
-zaślepki bardzo rzadko pojawiają się na allegro, pewnie około 200zł
-włącznik około 30zł
-żarówki około 20zł
-przekaźnik, wiązka (nie pamiętam czy jest już w standardzie) ... zł
Koszt plus minus około 600zł .
Czyli DRL wychodzi około 400zł dramatu nie ma.
Oczywiście można DRL kupić za kilkadziesiąt zł i po miesiącu jeździć np. z jednym światłem albo dyskotekom .
Niestety jakość materiałów i logo kosztuje .
Tylko trochę zaboli tak wywalić lekką ręką 1000zł . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
glina
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Lis 2010 Posty: 455 Skąd: mam to wiedzieć?
|
Wysłany: 10-11-2013, 13:40
|
|
|
samoróbki do jazdy dziennej zawsze wydawały mi sie slabo widoczne dla innych uzytkownikow (za nisko, slaba jakosc)
bardzo czesto widze 'cyklopy' z jednym ledem, ktory przy najmniejszym sniegu jest zupelnie zakryty
gdzie tu sens? gdzie bezpieczenstwo?
argument oszczednosci na reflektorach wg mnie odpada: klasyczny H4 tungsrama kosztuje 8zł...
o ile firmowe drl w audi czy bmw sa dobrze widoczne i chyba mają automat do wlaczania normalnych swiatel w razie gorszej widocznosci, to manualne drl z allegro juz tak skuteczne nie sa, a umieszczanie ich w miejscu halogenow tez mija sie z celem - przeciez normalne swiatla mijania nie sa w miejscu halogenow tylko tam gdzie sa duzo bardziej widoczne
no i jeszcze kat rozproszenia swiatla, ktory w ledach jest zawsze mnniejszy - w dzien mamy byc widoczni dla innych przede wszystkim
i tu znowu paski i jednokierunkowe ledy z allegro przegrywaja z tymi ktore widze w audi/bmw, bo tam paski ledowe są zakrzywiane po obrysie reflektora i widac je nawet z boku |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-11-2013, 17:27
|
|
|
Jeśli ledy lub inne tego typu światła mają odpowiednie homologacje i jeśli są zamontowane zgodnie z odpowiednimi wytycznymi, to są widoczne i bezpieczne. Jeździ jednak wiele tanich wątpliwych tego typu światełek i uważam, że odpowiednie służby powinny właśnie takimi przypadkami się zająć. |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 12-11-2013, 21:51
|
|
|
To teraz przeliczcie sobie ile trzeba przejezdzic żeby instalacja takich świateł nam się zwróciła z grubsza to tak jak z punktami na stacjach, żeby uzbierać na głupią nawigację trzeba ze 100 tys km na koła nawinąć tankując na jednej stacji, a wystarczy zwykle żarówki Long Life - kupić miałem w drugim samochodzie 4 lata się nie przepalily do czasu jak sprzedałem ale tam to na Long Life wymieniłem bo żeby żarówkę wymienić to godziny trzeba było zderzak zdjąć itd itp koszmar mi też brakuje halogenów ale zaopatrzenie się w ori i chce wrzucić żarówki żółte selektywne najlepsze na mgłę. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 12-11-2013, 22:13
|
|
|
Jeżeli w miarę przyzwoite żarówki za około 70 zł spaliły mi się w niecały rok a teraz wystarczą mi na około 3 lata to po dwóch latach ledy mi się zwrócą. Już z dziennymi przejechałem około roku więc za rok będę na zero. Ja robię teraz 15 tys rocznie więc w moim przypadku oszczędności może i są znikome ale jeśli ktoś robi więcej... |
|
|
|
 |
glina
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Lis 2010 Posty: 455 Skąd: mam to wiedzieć?
|
Wysłany: 13-11-2013, 11:16
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Jeżeli w miarę przyzwoite żarówki za około 70 zł spaliły mi się w niecały rok a teraz wystarczą mi na około 3 lata to po dwóch latach ledy mi się zwrócą. Już z dziennymi przejechałem około roku więc za rok będę na zero. Ja robię teraz 15 tys rocznie więc w moim przypadku oszczędności może i są znikome ale jeśli ktoś robi więcej... |
http://hondapodkarpacie.o...ec%B1-najlepiej - fajny test do zerknięcia
plecho1, płaciłeś 70zł za żarówki? 1000% ceny za 130% światła to sie nie opłaca jak dla mnie - ja jezdze na tungsramach od zawsze i nie mam problemow z widocznoscia przy moich kosztach ledy bylyby wyjatkowo nieplacalne, ale faktycznie dla drogich zarowek to moze byc jakas alternatywa |
|
|
|
 |
|