Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 19:58 |
Outlander - zima - ogrzewanie:) |
Autor |
Wiadomość |
mitch2000
Forumowicz
Auto: Outlander I 2,0 B+G 2004 Rok
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Lis 2011 Posty: 96 Skąd: Sochaczew
|
Wysłany: 18-11-2011, 12:40 Outlander - zima - ogrzewanie:)
|
|
|
Witam,
Proszę o opinie na temat ogrzewania w Waszych Outlanderach. Mój świeżo zakupiony grzeje, ale przyznam szczerze, że bez szału. Zauważyłem też, że gdy np. zatrzymuje się na dłużej i samochód pracuje na niskich obrotach to powietrze z nawiewów jest chłodniejsze. Wydaje mi się, że termostat jest sprawny bo wskaźnik temperatury, gdy silnik się rozgrzeje cały czas utrzymuje się na stałym poziomie czyli troszkę poniżej połowy skali.
Może ktoś wie czy i jak poprawić ogrzewanie?
Dziękuję i pozdrawiam,
Kuba |
|
|
|
 |
macia
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Pomógł: 19 razy Dołączył: 03 Lip 2006 Posty: 3163 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 18-11-2011, 19:04
|
|
|
Mój grzeje szybko i sprawnie jak farelka:) |
_________________ Mazda cx5 '15
Dokker 1.6 lpg '13
ex Outlander 2.4 cvt '10
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było. |
|
|
|
 |
Maddox
Mitsumaniak
Auto: Outlander 2.0 Di-D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Lip 2010 Posty: 219 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 18-11-2011, 20:06
|
|
|
moj z kolei rozgrzewa sie szybko, jezdzac po miescie jest caly czas cieplo, nawet jak nastawie na temp.22, jednak jesli jade w trasie to temperatura wyraznie spada, musze wtedy przestawic na wieksza, czasem powyzej 26stopni. |
_________________ Outlander 2.0T
Outlander 2.0 DI-D |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 18-11-2011, 23:26
|
|
|
macia napisał/a: | Mój grzeje szybko i sprawnie jak farelka:) | Taka farelka ale małej mocy. Potrafi zagrzać do dowolnej temperatury, ale trzeba zrobić ze 2-3km żeby przy temperaturze 0*C na zewnątrz, w środku były ciepło. |
|
|
|
 |
Bart007
Mitsumaniak

Auto: Outlander I 2.0T
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 142 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 20-11-2011, 00:14
|
|
|
Generalnie i ogrzewanie i klima są dość wydajne w Outku I, natomiast faktem jest, że przy szybkiej jeździe w trasie temperatura spada i trzeba zwiększać. Poza tym, ta klima wydaje mi się "mało automatyczna", bo non-stop coś przestawiam, by mieć właściwe warunki, no ale może ja taki przeczulony jestem |
_________________ pozdrawiam - Bartek |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 20-11-2011, 17:35
|
|
|
Bart007 napisał/a: | Generalnie i ogrzewanie i klima są dość wydajne w Outku I, natomiast faktem jest, że przy szybkiej jeździe w trasie temperatura spada i trzeba zwiększać. | Ja tego nie czuję, mam wrażenie że u mnie trzyma temperaturę. Bardziej za to czuję, jak muszę na kogoś czekać z włączonym silnikiem i po zimnej nocy na prawdę powoli się rozgrzewa.
Bart007 napisał/a: | Poza tym, ta klima wydaje mi się "mało automatyczna", bo non-stop coś przestawiam, by mieć właściwe warunki, no ale może ja taki przeczulony jestem | Też mam takie wrażenie, najgłupszym działaniem klimy jest włączanie maksymalnego nawiewu w trybie auto podczas gdy na dworze jest poniżej zera, a silnik jest jeszcze zimny. Wtedy przez 5-10 minut zimne powietrze jest pompowane do środka. |
|
|
|
 |
mitch2000
Forumowicz
|
Wysłany: 21-11-2011, 18:19
|
|
|
Może ktoś jeszcze ma jakieś bardziej konkretne sugestie? Jedno co mogę dodać, to że mam klime/ogrzewanie manualną. Znajomy mechanik stwierdził, że albo siada pompa wody, albo może być zapowietrzony układ chłodzenia. Wiecie czy Outlander ma jakiś odpowietrznik, a jeśli tak to gdzie?
Dzięki i pozdrawiam,
Kuba |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 24-11-2011, 14:59
|
|
|
A dokładnie to jaki masz objaw? O ile jest zimniejsze powietrze? Może to tylko złudzenie bo samochód stoi i jest mniejszy napływ powietrza? Ten wskaźnik temperatury silnika to nie jest miernik którym można mierzyć temperaturę. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 24-11-2011, 15:08
|
|
|
elektryk napisał/a: | najgłupszym działaniem klimy jest włączanie maksymalnego nawiewu w trybie auto podczas gdy na dworze jest poniżej zera, a silnik jest jeszcze zimny. Wtedy przez 5-10 minut zimne powietrze jest pompowane do środka. |
No, ale i tak nie chłodniejsze powietrze, a przynajmniej szyba nie zaparuje. Z kolei jak wyjeżdżałem z garażu to w trybie Auto wentylator nie kręci się nie wychładzając samochodu do czasu, aż silnik się nie zagrzeje... |
|
|
|
 |
mitch2000
Forumowicz
|
Wysłany: 24-11-2011, 15:15
|
|
|
elektryk napisał/a: | A dokładnie to jaki masz objaw? O ile jest zimniejsze powietrze? Może to tylko złudzenie bo samochód stoi i jest mniejszy napływ powietrza? Ten wskaźnik temperatury silnika to nie jest miernik którym można mierzyć temperaturę. |
Objaw jest bardzo wyczuwalny. Problemem nie jest ilość wpadającego powietrza, ale jego temperatura. Gdy samochód jest na niskich obrotach przy obecnych temperaturach w ciągu dnia około 5 stopni powietrze wylatujące z nawiewów, gdy ogrzewanie ustawione mam na maksa jest w temperaturze pokojowej około 20-25 stopni. Jak dodam gazu powyżej 2 tys obrotów to po chwili leci zdecydowanie cieplejsze. Bez względu na to czy jadę czy stoję. Nie mierzyłem jego temperatury, ale różnica jest natychmiast zauważalna. Jeżeli ma to jakieś znaczenie to mogę ją zmierzyć.
Informacje o wskaźniku temperatury podałem tylko dlatego, żeby raczej wykluczyć uszkodzenie termostatu. |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 24-11-2011, 16:29
|
|
|
krzychu napisał/a: | No, ale i tak nie chłodniejsze powietrze, a przynajmniej szyba nie zaparuje. Z kolei jak wyjeżdżałem z garażu to w trybie Auto wentylator nie kręci się nie wychładzając samochodu do czasu, aż silnik się nie zagrzeje... | U mnie przez kilka minut też nie daje na maks, wydaje się że działa zgodnie z logiką, tyle że po przejechaniu 2-3km silnik jest jeszcze zimny, a nawiew daje na maks. Muszę to jeszcze sprawdzić, bo może to wina tego że często mam nawiew ustawiony na szybę, a wiem że wtedy klima działa trochę inaczej.
mitch2000 napisał/a: | Objaw jest bardzo wyczuwalny. Problemem nie jest ilość wpadającego powietrza, ale jego temperatura. Gdy samochód jest na niskich obrotach przy obecnych temperaturach w ciągu dnia około 5 stopni powietrze wylatujące z nawiewów, gdy ogrzewanie ustawione mam na maksa jest w temperaturze pokojowej około 20-25 stopni. Jak dodam gazu powyżej 2 tys obrotów to po chwili leci zdecydowanie cieplejsze. Bez względu na to czy jadę czy stoję. | Jak masz możliwość to ja bym zamontował jakiś termometr elektroniczny tak żeby zobaczyć temperaturę na samej nagrzewnicy. Potem przydałby się jakiś dokładniejszy pomiar temperatury chłodziwa w komorze silnika i jakoś to porównać. jeśli temperatura spada tylko w układzie nagrzewnicy to ja bym szukał problemu gdzieś w układzie chłodzenia, może termostat jest zablokowany albo za mało się otwiera a może pompa już jest za słaba, albo nagrzewnica jest zasyfiona.
mitch2000 napisał/a: | Nie mierzyłem jego temperatury, ale różnica jest natychmiast zauważalna. Jeżeli ma to jakieś znaczenie to mogę ją zmierzyć. | Nie wiem czy to coś podpowie, ale chciałbym wykluczyć że to nie jest jakieś odczucie.
mitch2000 napisał/a: | Informacje o wskaźniku temperatury podałem tylko dlatego, żeby raczej wykluczyć uszkodzenie termostatu. | Wydaje mi się że wskaźnik temperatury niewiele tu daje, conajwyżej jakby wskaźnik pokazywał że silnik jest ciepły a z nawiewu by wiało zimnym można by pomyśleć że termostat się nie otwiera. |
|
|
|
 |
mitch2000
Forumowicz
|
Wysłany: 24-11-2011, 22:40
|
|
|
jeśli temperatura spada tylko w układzie nagrzewnicy to ja bym szukał problemu gdzieś w układzie chłodzenia, może termostat jest zablokowany albo za mało się otwiera a może pompa już jest za słaba, albo nagrzewnica jest zasyfiona.
No właśnie i to mnie boli, że jest tyle elementów które mogą powodować tą usterkę. Wolałbym natrafić od razu na to co jest uszkodzone i nie pakować kasy w sprawne podzespoły. W weekend może coś uda mi się wyjaśnić. Dzięki za porady! |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 24-11-2011, 23:40
|
|
|
mitch2000 napisał/a: | No właśnie i to mnie boli, że jest tyle elementów które mogą powodować tą usterkę. Wolałbym natrafić od razu na to co jest uszkodzone i nie pakować kasy w sprawne podzespoły. W weekend może coś uda mi się wyjaśnić. Dzięki za porady! | Ale na tym polega urok posiadania samochodu, albo sam rozkręcasz do ostatniej śrubki i uczysz się co jak działa, albo zawozisz do serwisu, płacisz i modlisz się żeby wymienili właściwy element. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 25-11-2011, 08:09
|
|
|
elektryk napisał/a: | U mnie przez kilka minut też nie daje na maks, wydaje się że działa zgodnie z logiką, tyle że po przejechaniu 2-3km silnik jest jeszcze zimny, a nawiew daje na maks. Muszę to jeszcze sprawdzić, bo może to wina tego że często mam nawiew ustawiony na szybę, a wiem że wtedy klima działa trochę inaczej. |
Dzisiaj rano mnie natchnęło jak jechałem. Jak masz na szybę to:
- wentylator od razu się włączy (wychładzając)
- ogrzewanie gorzej działa (wolniej się nagrzewa samochód)
- przegrzewa samochód (znaczy jak masz ustawione np. na 20 stopni to w trybie "na szybę" będzie cieplej niż w trybie full auto).
Tak, że jak zaparowaną to mam "na szybę" tylko do czasu odparowania, potem od razu przestawiam na auto (zresztą w tym trybie jak załapie temperaturę to grzeje szybę potem nogi i samochód - dobre to jest).
A teraz odnośnie problemu z tematu. Może problemem jest jakiś czujnik temperatury nagrzewnicy? Albo jakieś siłownik mieszacza się zablokował... Nie dziwnym jest, że na niższa obrotach nagrzewnica będzie lekko chłodniejsza, ale pewnie to przewiduje sterownik? Swoją drogą to tylko strzał bo jakby pompa wody miała słabą wydajność to w lecie byś zagotował wodę... |
|
|
|
 |
mitch2000
Forumowicz
|
Wysłany: 25-11-2011, 08:35
|
|
|
krzychu napisał/a: | elektryk napisał/a: | U mnie przez kilka minut też nie daje na maks, wydaje się że działa zgodnie z logiką, tyle że po przejechaniu 2-3km silnik jest jeszcze zimny, a nawiew daje na maks. Muszę to jeszcze sprawdzić, bo może to wina tego że często mam nawiew ustawiony na szybę, a wiem że wtedy klima działa trochę inaczej. |
Dzisiaj rano mnie natchnęło jak jechałem. Jak masz na szybę to:
- wentylator od razu się włączy (wychładzając)
- ogrzewanie gorzej działa (wolniej się nagrzewa samochód)
- przegrzewa samochód (znaczy jak masz ustawione np. na 20 stopni to w trybie "na szybę" będzie cieplej niż w trybie full auto).
Tak, że jak zaparowaną to mam "na szybę" tylko do czasu odparowania, potem od razu przestawiam na auto (zresztą w tym trybie jak załapie temperaturę to grzeje szybę potem nogi i samochód - dobre to jest).
A teraz odnośnie problemu z tematu. Może problemem jest jakiś czujnik temperatury nagrzewnicy? Albo jakieś siłownik mieszacza się zablokował... Nie dziwnym jest, że na niższa obrotach nagrzewnica będzie lekko chłodniejsza, ale pewnie to przewiduje sterownik? Swoją drogą to tylko strzał bo jakby pompa wody miała słabą wydajność to w lecie byś zagotował wodę... |
Auto mam od niedawna, więc nie miałem okazji jeździć nim w lato. Wydaje mi się, że jeżeli termostat jest sprawny to układ poradziłby sobie z uzyskaniem odpowiedniej temperatury w lato. |
|
|
|
 |
|