Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA4A 1.6] Błąd SRS, duże spalanie i ABS
Autor Wiadomość
Peanuts23 
Nowy Forumowicz

Auto: Colta CA4A Malibu
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-01-2014, 16:49   [CA4A 1.6] Błąd SRS, duże spalanie i ABS

Witam wszystkich forumowiczów, jestem posiadaczem Colta CA4A 1.6 16v w wersji Malibu, od kiedy go posiadam nie mogę uporać się z kilkoma drobnymi problemami, jest użytkownikiem Coltmani, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania i problemy ;)
1. Od kiedy zakupiłem auto pali mi się błąd SRS (poduszki), mam dwie, w kierownicy wszytko jest podłączone, reset ECU nie pomógł, da się zrobić z tym coś samemu? Jeśli nie to naprawa tylko w ASO Mitsubishi, czy może być w innym warsztacie czy ASO? Ile mniej więcej może mnie to kosztować?
2. Mam wrażenie, że Colt pali mi nieco za dużo (w mieście kilkanaście litrów), zalałem go za 100 zł, przejechałem trasę ok 75km, drugie tyle miasto i jest już blisko rezerwy... a zanim zalałem nie było zupełnie pusto... wymrugiwałem błędy i wyskakuje mi tylko 55 (silniczek krokowy), czy może być to wina sondy lambda, jej błędu mi nie wymrugało ?
Czekam na pomoc, pozdro ;)
BTW: temat z autem założę, jak nieco go ogarnę i zrobię kilka lepszych zdjęć :)
A i przypomniało mi się xD
3. Podobno mam ABS, jednak ono nie działa, co zalecacie sprawdzić czy na pewno je mam, gdzie znajdują się czujniki ? Może wystarczy je przeczyścić ?

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 22-01-2014, 18:27   

Ad1. Najpierw podjedź czy masz poduszki czy zaślepki z jakimiś patentami.
Jak są to szukaj błędu, jak nie ma wyjmij żarówkę z kontrolki :wink:
Najszybciej sprawdzi Ci to elektryk lub blacharz :wink:
Ad2. Zrobiło się zimno, więc spalanie się zwiększa. Obserwuj. Jak skoczy ponad 15l to szukaj. Zacznij od sondy.
Ad3. Najprościej sprawdzisz czy masz ABS po dwóch rzeczach.
Pod maską szukaj pompy ABS-u (znajdziesz ją idąc po przewodach hamulcowych)
Wygląda mniej więcej tak:
http://allegro.pl/pompa-a...3828000448.html
A przy piaście szukaj "kabli elektrycznych" - takich:
http://allegro.pl/zwrotni...3858525362.html

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 22-01-2014, 22:05   

Cytat:
1. Od kiedy zakupiłem auto pali mi się błąd SRS (poduszki), mam dwie, w kierownicy wszytko jest podłączone, reset ECU nie pomógł, da się zrobić z tym coś samemu? Jeśli nie to naprawa tylko w ASO Mitsubishi, czy może być w innym warsztacie czy ASO? Ile mniej więcej może mnie to kosztować?
Cytat:
Ad1. Najpierw podjedź czy masz poduszki czy zaślepki z jakimiś patentami.
Jak są to szukaj błędu, jak nie ma wyjmij żarówkę z kontrolki :wink:
Najszybciej sprawdzi Ci to elektryk lub blacharz :wink:
Jezeli będa wszelkie połaczenia, poduszki i ECU sprawne to dobry komupter diagnostyczny usunie bład
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Peanuts23 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-01-2014, 15:12   

Dzięki wielkie za pomoc, jak się ociepli co nie co (-15 jest), ja wyzdrowieje... to się zajmę wszystkim po kolei ;)

Łysy88 
Mitsumaniak
Pasjonata

Auto: Mitsubishi Galant EA5W Avance!
Wysłany: 27-01-2014, 02:39   

Peanuts23 napisał/a:
2. Mam wrażenie, że Colt pali mi nieco za dużo (w mieście kilkanaście litrów), zalałem go za 100 zł, przejechałem trasę ok 75km, drugie tyle miasto i jest już blisko rezerwy... a zanim zalałem nie było zupełnie pusto... wymrugiwałem błędy i wyskakuje mi tylko 55 (silniczek krokowy), czy może być to wina sondy lambda, jej błędu mi nie wymrugało ?

A może to problem nieznajomości zasady podziału wskaźnika paliwa przez Japończyków?:) W obydwu Coltach, w Galancie, w dwóch Lancerach i Space Starze kiedy wskazówka spadnie na ostatnią kreskę (teoretycznie pusto) to jest tam jeszcze sporo paliwa. Wskazówka spada kilka mm poniżej jej. Z tego co pamiętam to w CA4A było coś koło 10 litrów w zbiorniku jeszcze. Najlepiej jak chcesz wyczuć to w bagażnik weź sobie kanister z 5L paliwa i postaraj się wyjeździć do końca. Mi tak kiedyś poradzili i dopiero uwierzyłem :) a też byłem przerażony spalaniem mojego Colta.

Peanuts23 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-01-2014, 21:24   

W sumie racja, raz jak było blisko rezerwy zalałem do pełna (weszły niecałe 32 litry, a bak podobno ma około 50l :shock: ), wskazówka była ponad miarę xD. Jak jeżdże po mieście wskazówka lubi szybko zmieniać położenie o kilka milimetrów, znaczy jest obok kreski, chwile pózniej pod nią, a chwilę później znowu na niej xD.

Łysy88 
Mitsumaniak
Pasjonata

Auto: Mitsubishi Galant EA5W Avance!
Wysłany: 02-02-2014, 10:32   

W Colcie stan paliwa na wskaźniku jest zależny od tego w którą stronę jedziesz i czy hamujesz czy rozpędzasz się :)

sznaps78 
Forumowicz

Auto: Colt 2006 1.3 Pb
Wysłany: 02-02-2014, 19:38   

Podłączę się do tematu. Też mi świeci SRS. Poduszki są obie, koło sterownika (pomiędzy siedzeniami) czysto sucho i w ogóle... Po podłączeniu pod kompa nie ma żadnych błędów. Czytałem gdzieś, że może to być spowodowanie "brakiem przeglądu sprawności poduszek". Podobno robi się to co 10 lat. Czy to prawda? Gdzie można takie coś uczynić?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 02-02-2014, 19:41   

Podepnij innym kompem bo obecny mpoże nie widzieć sterownika

michalcjo 
Forumowicz

Auto: colt cjo
Wysłany: 02-02-2014, 20:20   

sznaps78 napisał/a:
Podłączę się do tematu. Też mi świeci SRS. Poduszki są obie, koło sterownika (pomiędzy siedzeniami) czysto sucho i w ogóle... Po podłączeniu pod kompa nie ma żadnych błędów. Czytałem gdzieś, że może to być spowodowanie "brakiem przeglądu sprawności poduszek". Podobno robi się to co 10 lat. Czy to prawda? Gdzie można takie coś uczynić?

sterownik poduszek w Twoim modelu nie jest w stanie wiedziec jaki mamy rok kalendarzowy i nie swieci błedu z tego powodu. Podłącz pożądny tester i sprawa sie wyjasni.
a faktycznie wg zalecen producenta co 10 lat powinno wykonać sie przegląd srs

Peanuts23 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-02-2014, 11:00   

Łysy88 napisał/a:
W Colcie stan paliwa na wskaźniku jest zależny od tego w którą stronę jedziesz i czy hamujesz czy rozpędzasz się :)

Hahaha no dokładnie, jadę po mieście patrzę na rezerwie, zajeżdżam na Shella, a tutaj ponad rezerwą. Nigdy tego nie ogarnę :D . Z rozwiązaniem SRS poczekam, bo blacharz robi mi nadkole ;)

alberthus 
Nowy Forumowicz

Auto: CJ + 6a12
Wysłany: 19-02-2014, 13:49   

POdepnę się pod temat.
W fotelach mam poduchy. Jak wymienię na inne fotele (np. z Volvo lub Carismy), to poduch mieć nie będę i komputer wywali błąd.
Są jakieś emulatory poduch, żeby mi SRS na czerwono nie swieciło? Czy może się to jakoś zaślepia i komputer myśłi, żę tam są poduchy i jest ok?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 19-02-2014, 18:15   

Volvo i Carisma mają poduchy w fotelach, do emulacji wystarczy rezystorek

Odpowiedz do tematu