Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Godny następca
Autor Wiadomość
otre79 
Forumowicz

Auto: ROCKET2300, SMAX 190KM PS-AUT.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-02-2014, 07:01   Godny następca

był piękny Grandis 2.0 did po chipie 162KM 411Nm

jest niesamowity Ford S-max 2.0 tdci 2010 automat dwu-sprzęgłowy Power Shift 163KM seria
..pięknie chodzi

... tak bywa jak się nudzi w zimę ... :D

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 04-02-2014, 10:21   

Ładny to może i jest, czy godny to się okaże :) bo przecież dopiero go kupiłeś

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 04-02-2014, 10:36   

Życzę Ci, żebyś nie zatęsknił za Grandisem - Fordy są tanie z jakiegoś powodu.....i nie dlatego, że na papierze są piękne i fajnie nimi się jeździ. Nowy Ford jest OK, po 50 000 km zaczynają się wymiany.... 200 000 km to studnia bez dna (mam w rodzinie 4 szt. od nowości - Ford znakomicie opanował sztukę napędzania rynku)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 04-02-2014, 10:49   

ja mam a'la forda, i ojczulek tez, oba po 200tkm i jakos nie sa studniami bez dna ;

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 04-02-2014, 11:05   

Rafal_Szczecin, cieszę się razem z Tobą i życzę Ci bezawaryjności dalej, jak również autorowi tematu :) - jak potrafi toto pokazać zęby niestety wiem, a naprawy za 1/3 wartości auta nie są wyjątkami. Piszę o dieslach oczywiście, ale po 50 000 km w każdym ze znanych mi aut psuły się takie rzeczy o istnieniu których mając Galanta o przebiegu 400 000 km nie wiedziałem.

Oszczędności w produkcji tych aut ocierają się o absurd - nie mówię o pięknym wnętrzu z "aluminiowymi" wstawkami wykonanymi z tworzywa grubości włosa, ale np. w rzeczonym S-maxie linka ręcznego nie posiada osłon kurzowych, bo po co :biggrin: kosztują pewnie dolara za 100 szt., a przecież lepiej po 3 latach sprzedać nową linkę.

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

gołąb 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-02-2014, 13:59   

Bartek napisał/a:
Rafal_Szczecin, cieszę się razem z Tobą i życzę Ci bezawaryjności dalej, jak również autorowi tematu :) - jak potrafi toto pokazać zęby niestety wiem, a naprawy za 1/3 wartości auta nie są wyjątkami. Piszę o dieslach oczywiście, ale po 50 000 km w każdym ze znanych mi aut psuły się takie rzeczy o istnieniu których mając Galanta o przebiegu 400 000 km nie wiedziałem.

Oszczędności w produkcji tych aut ocierają się o absurd - nie mówię o pięknym wnętrzu z "aluminiowymi" wstawkami wykonanymi z tworzywa grubości włosa, ale np. w rzeczonym S-maxie linka ręcznego nie posiada osłon kurzowych, bo po co :biggrin: kosztują pewnie dolara za 100 szt., a przecież lepiej po 3 latach sprzedać nową linkę.
Galant, to zupełnie inna bajka..... Ford, trudno wyczuć, ale Grandek w Dieslu, też wzorem nie jest....ale to prawie VW....Dlatego kupiłem Grandka w benzynce :evil4:

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-02-2014, 14:03   

za to wspomniany ford nie gnije jak galant ( baaaa nie gnije w ogole ) , u blacharza za galanta zostawisz tyle co na naprawy tego forda . Nie wychwalajmy tak bardzo mitsu .

dziwne masz przygody z tymi samochodami i ich usterkami przy 50 000 . serwisuje pare sztuk s-maxow ,focusow i nikt nigdy nie zostawil 1/3 wartosci pojazdu.
co takiego psulo sie w fordach ?

skrzynie ? w galantach padaja jak muchy :D manuala z focusa /smaxa nie robilem nigdy. skrzynie automatyczna wymienilem w jednym egzemplarzu

Turbiny ? w motorach 2,0 czy w fordowskich ( peugeotowskich ) 1,6 ? w galancie dieslu rok w rok trzeba robic glowice, a turbo zrobisz raz i masz na kolejne 200tkm

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 04-02-2014, 14:49   

Cytat:
za to wspomniany ford nie gnije jak galant ( baaaa nie gnije w ogole )

a widziałeś czteroletnie Mondeo MK3 od spodu?
a widziałeś Focusa MK1 od spodu?

Gniją tak jak Galanty, tylko szybciej ;)

Niezawodne Galanty skończyły się na modelu E39 - nie rdzewiał bez przyczyny, nie psuł się sam...... EA też jest konstrukcją w której księgowi maczali paluchy niestety :(

Nie napisałem, że 1/3 wartości samochodu przy 50 000 - wtedy pierdoły - linki ręcznego, drążki kierownicze (co ciekawe końcówki OK, drążki z luzem po 2 mm na stronę)..... 1/3 wartości to wymieniona "po bożemu" dwumasa przy 80 000 km w Mondeo MK3 '04, wymieniony VPek w tddi wraz z kompletem rozrządu (sam komplet rozrządu to ponad 2000 zł w gratach nie licząc roboty, a zacierająca się pompa wyciągnęła łańcuchy a ślizgi napinający i prowadzący były wyorane na 3 mm wgłąb) w Focusie wartości 10 000..... wymieniać dalej? Wspomniany Focus podnoszony był za wahacze tylne, bo progi nie istniały od wysokości słupka B

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

StarSpace 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star 2002 MR 02
Wysłany: 04-02-2014, 14:52   

2.0 tdci/hdi 163 super :D !
Nie zapomnij o serwisie skrzyni co 60.000 km ;)
Co do plastików i pięknego czarnego radia sony to mogę się zgodzić, nie postarali się.

gołąb 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-02-2014, 15:09   

Rafal_Szczecin napisał/a:
za to wspomniany ford nie gnije jak galant ( baaaa nie gnije w ogole ) , u blacharza za galanta zostawisz tyle co na naprawy tego forda . Nie wychwalajmy tak bardzo mitsu .

Co to za porównanie? Galant gnił, bo był zardzewialcem, a tu porównanie padło raczej do Gandisa, a ten nie gnije...

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 04-02-2014, 17:50   

za to wspomniany ford nie gnije jak galant ( baaaa nie gnije w ogole )
Całkiem niedawno na forumie był Mondziak MK3 co to miał komplet drzwi wymienianych z powodu korozji, Galant i Grandis w stosunku do Forda wcale nie jest taki zły, pewnie Ci się pomylił Ford z Francuskim wozem :p
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-02-2014, 20:29   

albo piszemy o autach nowych ,albo o gratach jak mk3 czy focus I . szczrze, to nie widzialem 4 letniego mk3, poniewaz produkcje mk3 zakonczono w 2006r. powszechnie znany jest problem z rdzewiejacymi drzwiami i podwioziem, tak samo jak problemy z motorami 2,0tdci/tddi.

skoro mowa o s-maxie z 2010 to po co przywolywanie mondeo z 2002-4 lub tez focusa z 2000r i mowienie, ze s-max jest tak samo kiepskim autem jak te dwa wyzej ?

robertdg napisał/a:
Galant i Grandis w stosunku do Forda wcale nie jest taki zły, pewnie Ci się pomylił Ford z Francuskim wozem :p

nic mi sie nie pomylilo.
spojrzcie troche szerzej, bo macie straszne klapki na te wasze 3 diamenty.

otre79 
Forumowicz

Auto: ROCKET2300, SMAX 190KM PS-AUT.
Wysłany: 04-02-2014, 21:32   

StarSpace napisał/a:
2.0 tdci/hdi 163 super :D !
Nie zapomnij o serwisie skrzyni co 60.000 km ;)
Co do plastików i pięknego czarnego radia sony to mogę się zgodzić, nie postarali się.

thx

cichy /w porównaniu z pompowtryskami/ silnik common rail z PSA francuski - nie znalazłem na niego haka /rozrząd na pasku/ nie mylić z wycofaną fatalną jednostką forda 2.0 diesel
163KM na jedną ośkę na początek starczy

skrzynia z dwoma mokrymi sprzęgłami /z tego co wiem bez dwumasy/ z zapasem przeniesienia momentu do 450Nm - pewnie się przyda ;)
... dla porównania DSG z grupy VW to max 350Nm

a reszta ? hmm pożyjemy zobaczymy

... i dodatkowo w Grandisie nie znajdziemy;
- diesel + automat /w dodatku dwu-sprzęgłowy/
- aktywnego zawieszenia /comfort, normal, sport/
- soczewki z biksenonem skrętnym + doświetlanie zakrętów + dzienne led
- aktywnego tempomatu
- podgrzewanej elektrycznie przedniej szyby
- system kluczyka /nie muszę szukać go po kieszeni/
- i parę innych gadżetów spychających grandka na "dalszą" pozycję

nie wspomnę o dodatkowych 500 l na bagaż

wyjdzie że trochę się chwalę ale mój S-MAX to wszystko ma :D

... i na razie nie tęsknię....

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 05-02-2014, 02:09   

Rafal_Szczecin, sorry zapomniałem, że w 2008 roku (kiedy ja serwisowałem 4-ro letnie MK3) jeszcze byłeś na to za młody :p , ale widzę, że łudzisz się, że w dobie przyspieszania zużycia ktoś zadał sobie trud poprawiania trwałości samochodów, co dobrze widzę po obecnym S-Maxe '09 którego mam w rodzinie. Auto jest jeżdżone megadelikatnie o czym świadczy fabryczny kpl. hamulców przy przebiegu pięćdziesiąt kilka tysi km, a usterka zawieszenia już była i to poważna.... a elektroniczne chochliki buszują po systemie kluczyków wprawiając ASO w bezsilność :)

po co przywolywanie mondeo z 2002-4 lub tez focusa z 2000r i mowienie, ze s-max jest tak samo kiepskim autem jak te dwa wyzej ?

niestety mam takie porównanie i nie wypada ono szczególnie na korzyść tego ostatniego, choć muszę przyznać, że wygląda lepiej po 4 latach niż Mondek po 4 latach, ale pewnie też dlatego, że przejechał znacznie mniej.

Ale wracając do tematu - otre79, cieszę się Twoim szczęściem i życzę żebyś jak najdłużej nie tęsknił (fakt, że i jednostka DiD Grandisa czyli diesel VW z czasów kiedy rysowano kośćmi mamuta po skalnych ścianach :wink: - to była straszna padaka, więc za silnikiem na pewno nie zatęsknisz ;) )

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

gołąb 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-02-2014, 06:42   

[quote="otre79"]
StarSpace napisał/a:

- podgrzewanej elektrycznie przedniej szyby
...

To akurat znajdziesz...ale fakt, że wyposażenie Grandisa jak na klasę auta jest po prostu słabe

Odpowiedz do tematu