Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z tolokiem na benzynie?:/
Autor Wiadomość
romekrtk
[Usunięty]

Wysłany: 27-01-2007, 16:15   problem z tolokiem na benzynie?:/

Witam jestem nowy jak widac ale mam problem z samochodem i prosil bym o pomoc. mianowicie mam samochod Mitsubishi Galant 1991r. 2000cm GLSi samochod posiada instalacje gazowa. Start samochodu zaczyna sie na bezynie i po chwili komputer przezuca na gas. na gazie jezdzi dobrze ale na benzynie trzesie samochodem z tego co ustalilem to jeden z tlokow nie pracuje dobrze sprawdzilem czy ma iskre i iskra jest wtrysk tez dziala. co moze byc jeszcze przyczyna takiego zachowania.? dodam ze na gazie jezdzi dobrze ale wprowadzanie gazu do gorow nie jest przez wtryski. nie mam pojecia co jest ma ktos jakies pomysly?

kamilek 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-01-2007, 19:00   

romekrtk napisał/a:
iskra jest wtrysk tez dziala

To, że jest iskra nie oznacza, że nie ma np. przebicia na przewodzie WN.
A to, że wtryski działają nie oznacza, że są w pełni sprawne.
romekrtk napisał/a:
co moze byc jeszcze przyczyna takiego zachowania.?

Oprócz w/w. wymienionych mogą być jeszcze złe świece.

Galant E33 - koniec przygody

"Galant E15 - teraz już nie robią takich samochodów miał 20lat ale takiego komfortu to już nigdy później nie widziałem" - by Burst

remkowsky
[Usunięty]

Wysłany: 28-01-2007, 00:59   

gdyby bylo odwrotnie - na gazie chodzilby gorzej, wtedy sa to typowe objawy marnych swiec lub kabli WN. jezeli chodzi o dzialanie na benzynie to moze zaczac od filtra paliwa ?
a na czym polegalo sprawdzenie ze tłok nie dziala poprawnie??

kamilek 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-01-2007, 11:53   

remkowsky napisał/a:
gdyby bylo odwrotnie - na gazie chodzilby gorzej, wtedy sa to typowe objawy marnych swiec lub kabli WN

Ja wiem, ale kiedyś Simones pisał, że miał złe świece i na LPG auto śmigało, a na Pb nie bardzo... Wymiana świec pomogła.

Galant E33 - koniec przygody

"Galant E15 - teraz już nie robią takich samochodów miał 20lat ale takiego komfortu to już nigdy później nie widziałem" - by Burst

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 28-01-2007, 12:02   

remkowsky napisał/a:
gdyby bylo odwrotnie - na gazie chodzilby gorzej, wtedy sa to typowe objawy marnych swiec lub kabli WN. jezeli chodzi o dzialanie na benzynie to moze zaczac od filtra paliwa ?

Mozna zaczac od wymiany filtra paliwa bo koszt niewielki ( ale jak byl nie dawno wymieniany to nie ma sensu tego robic ) , mimo wszystko tak jak kamilek , bardziej bylbym przy swiecach badz kablach WN .
Mialem kiedys podobny problem tylko ze nie mam gazu i wymienilem swiece na nowe i problem zniknal.

andrzej1
[Usunięty]

Wysłany: 28-01-2007, 20:09   

Jeden cylinder nie działa,lub dział wymiana świec powinna pomóc.Może są zmontowane świece typowe do gazu, przy bęzynie świeca ma przebicie i nie daje iskry. Kable W N to też ważne (czasem lepiej kupić dobrej jakości kable niż mieć kichanie i strzelanie a przy gazie to nie jest dobre dla przepływomierza).Jeżeli nie działa wtrysk to powinien wyskoczyć błąd w ECU.
Pozdrawiam:) :roll:

romekrtk
[Usunięty]

Wysłany: 03-02-2007, 11:51   

Kable WN byly wymianiane rok temu na nowki bo byl problem z zapalaniem samochodu. swiece sa troche starawe ale na gazie jedzie normalnie wiec ? czemu na gazie maja dac iskre a na benzynie inne? filtr paliwa ale skoro reszta tlokow chodzi to czemu ten jeden ma niedzialac

kamilek 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-02-2007, 15:52   

Zrób tak: zajrzyj do kopułki, jeśli zajdzie taka potrzeba, to wyczyść ją, jak to nie pomoże, to możesz dolać do paliwa środek na przeczyszczenie wtrysków. Później można zająć się świecami.
Jeszcze coś:
romekrtk napisał/a:
Kable WN byly wymianiane rok temu na nowki

Jakiej firmy? Czy nie ma przebić?

romekrtk
[Usunięty]

Wysłany: 03-02-2007, 19:29   

swieca byla sprawdzana tak ze poprostu byly przekladane z innych tlokow i na innych dobrze dzialaly kable tak samo i wtrysk byl podlaczony na ,,krotko" zeby sprawdzic czy dziala i tez byl zmieniany na inny tlok a na jego miejesce inny i to samo wiec te czesci sa sprawne .. moze sterowanie z komputera? byc przyczyna? ze od komputera np ida 4 kable i jeden z nich jest uszkodzony lub cos w tym typie? wracajac do swiec przez dlugi czas dzialalo dobrze wiec to nie winna swiec ze sa typowe do gazu ani nic z tych rzeczy to racej cos sterowaniem ale co odpowiada i jak sprawdzic?

kamilek 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-02-2007, 19:51   

romekrtk napisał/a:
wtrysk(...)tez byl zmieniany na inny tlok a na jego miejesce inny i to samo

I po zamianie źle palił cały czas ten sam cylinder?
romekrtk napisał/a:
ze od komputera np ida 4 kable i jeden z nich jest uszkodzony

Możliwe. Skoro piszesz, że wtrsyki są sprawne, to zrób coś takiego: na chodzącym silniku odłącz wtyczkę z tego wtrysku, który "źle" chodzi. I zobacz, czy będzie duża różnica w pracy silnika. Jeżeli różnicy nie będzie wcale, to może oznaczać, że gdzieś jest przerwany kabel i do wtrysku nie dochodzą impulsy.
romekrtk napisał/a:
sterowanie z komputera?

Wyjmowałeś ECU? Sprawdzałeś stan kondesatorów?

romekrtk
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-2007, 12:35   

no sprawdzilem. i cos jest z jednym tlokiem . bylem w PKSie zeby podlaczyli go do komputera i sprawdzili co samochod mowi o awari i tam bylo odnotowane ze sterownik wtrysku niedziala. i teraz mam inny problem samochod wogole nie odpala rozrusznik kreci ale niema iskry na swiacach na zadnej nie wina swiec ani kabli bo zasilanie nie dochodzi do aparatu zaplonowego. wogole ale przy rozruchu slychac taki swoisty ,,pstryk" jakby bylo cos walaczane. ale niema niemam pojecia co z tym obawiam sie ze komputer zginol. tak wiec poszukuje komputera o numerze MD167736-E2T14474-0Z14M JESLI KTOS POSIADA sprawny to prosze o kontakt

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 15-02-2007, 13:24   

romekrtk, skontaktuj sie z uzytkownikiem Bartek - naprawia komputery wtrysku i pomogl juz kilkunastu osobom z forum.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

romekrtk
[Usunięty]

Wysłany: 01-03-2007, 23:54   

nie wiem czy to kogos interesuje ale problem tkwil w ECU po wymianie smiga az milo:) pozdrawiam:)

Odpowiedz do tematu