|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
POMORSKIE - Fotoradary |
Autor |
Wiadomość |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-01-2007, 17:34 POMORSKIE - Fotoradary
|
|
|
Cytat: | Łatwiej będzie dostać mandat w Gdańsku od początku lutego. Drogówka dostała właśnie przenośny fotoradar. |
Cytat: | Nie chodzi o fotoradary umieszczane w specjalnych skrzynkach na charakterystycznym wysokim maszcie - te kierowcy z Trójmiasta znają już świetnie. Teraz gdańska policja wprowadza niepozorne urządzenie na specjalnej trójnożnej podstawce, które będzie ustawiane tuż przy jezdni. Trudno przewidzieć, gdzie w konkretnych godzinach będzie pracowało. Fotoradar jest niewielki, szybko jadący kierowca nie ma szans go zauważyć z większej odległości. Niszczyć go nie warto, bo będzie pilnowany przez policjantów z radiowozu. Kosztował 200 tys. zł, zapłacono z pieniędzy budżetowych i dotacji Unii Europejskiej. Policja ma nadzieję, że ten wydatek szybko się zwróci.
- Do tej pory podobne urządzenie nasza drogówka pożyczała na kilka dni w miesiącu od policjantów z Wejherowa - mówi Dominika Przybylska, rzeczniczka prasowa Komendy Miejskiej Policji w Gdańsku. - Teraz przenośny fotoradar na stałe zagości na ulicach miasta. Na pewno nie będzie stał bezczynnie. Z naszych statystyk wynika, że co dnia tego typu urządzenie rejestruje średnio 130 przypadków naruszenia przepisów drogowych. Wychwytywana jest zresztą nie tylko zbyt szybka jazda, ale też przejazd na czerwonym świetle, niezapięte pasy bezpieczeństwa, czy rozmowa kierowcy przez telefon komórkowy. |
hm... w takim razie, taki fotoradar, musi robić fotkę prawie każdemu pojazdowi, a później policjanci patrzą czy ktoś miał zapięte pasy
Cytat: | Fotoradar zapewne najczęściej będzie się pojawiał na ulicach najbardziej zagrożonych przez piratów drogowych - takich jak Trakt św. Wojciecha, Kartuska, Czyżewskiego, Hallera. Będzie też ustawiany przy obwodnicy. Od czasu do czasu będą go mogli spotkać kierowcy w Gdyni i Sopocie - będzie bowiem wypożyczany do tamtejszych jednostek policji.
Warto pamiętać, że gdańska drogówka dysponuje też trzema nieoznakowanymi samochodami z wideoradarami, które również rejestrują wyczyny nieodpowiedzialnych kierowców. |
Szkoda, że nie napisali jakie to samochody. W TV widziałem, że jeżdżą na pewno granatowym Passatem.
Dla tych co nie wiedzą, to podaję wykaz skrzynek w naszym regionie:
Gdańsk - Grunwaldzka (na wysokości skrzyżowania z ul. Wojska Polskiego)
Gdańsk - Grunwaldzka (na wysokości skrzyżowania ze ul. Słowackiego)
Gdańsk - Elbląska (na wysokości skrzyżowania z ul. Głęboką lub Zawodników - k. stadionu żużlowego)
Gdańsk - Słowackiego (mniej więcej w połowie między obwodnicą a Niedźwiednikiem)
Gdynia - al. Zwycięstwa (jadąc od strony Gdańsk, ok 300m za Klifem)
Gdynia - Obwodnica (ok 500m od zjazdu/wjazdu w Gdyni przy Tesco)
Gdynia - Hutnicza (mniej więcej na wysokości dworca PHP Cisowa)
Gdynia - Morska (na wysokości salonu Volkswagena Kulikowski, tuż przed Rumią)
Pruszcz Gd. - Grunwaldzka (na wysokości skrzyżowania ze ul. Zastawną)
Pruszcz Gd. - Grunwaldzka (na wysokości skrzyżowania ze ul. Batalionów Chłopskich)
Pruszcz Gd. - Powstańców Warszawy(tuż przed giełdą samochodową)
Sopot - al. Niepodległości (jakieś 500m od wjazdu do Sopotu od strony Gdańska) |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-01-2007, 19:55
|
|
|
Gdynia - Obwodnica (ok 500m od zjazdu/wjazdu w Gdyni przy Tesco) --ten wiem ze jest nastawiony na 90km/h a inne przenosnie fotoradary nastawiane sa na +10-20km/h
Skoro beda przenoszone fotoradary to tym bardziej sie ciesze ze mam CB |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 28-01-2007, 19:26
|
|
|
podali informacje, ze ma homologacje na 2 pasy i wiecej? bo np. w Malborku maja przenosny taki na 1 pas i nie moga kontrolowac na najszybszej arterii (przelotowce), bo jest 2 pasmowa...
ciekawe jak sie sprawdzi na obwodnicy |
|
|
|
 |
Czerwien [Usunięty]
|
Wysłany: 29-01-2007, 22:20
|
|
|
A ja mam troszkę inne pytanie-załóżmy, że sobie jadę i nagle chce mnie zatrzymać policja po cywilnemu-slużbowym autem-czy muszę się zatrzymywać? Bo przecież może ktoś się pod nich podszywać i np. chcieć ukraśc mi auto. |
|
|
|
 |
Giersu [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2007, 01:36
|
|
|
W mieście - tak, jeśli milicjant używa tarczy (znaczy się lizaka), lub czerwonej świecącej "lagi". Natychmiast musi się wylegitymować.
Poza miastem - możesz pokazać mu palec. |
|
|
|
 |
adams12 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2007, 07:40
|
|
|
Giersu napisał/a: | Poza miastem - możesz pokazać mu palec. |
mozesz sie nie zatrzymac - ale pewne jest, ze jesli pokazesz mu palec to jak juz wjedziesz w teren zabudowany i bedziesz musial sie zatrzymac to beda sprawdzac czy masz czysty silnik, gasnice bez kurzu itp |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 30-01-2007, 09:18
|
|
|
Giersu napisał/a: | Poza miastem - możesz pokazać mu palec. |
i zglosic sie na najblizszy posterunek |
|
|
|
 |
Giersu [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2007, 10:44
|
|
|
Z tym palcem to oczywiście żart - przenośnia taka :o) |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 30-01-2007, 13:04
|
|
|
ale u mnie nie - jak sie w nocy nie zatrzymasz do kontroli poza obszarem zabudowanym, to musisz sie potem zglosic na posterunek - tak mowi prawo |
|
|
|
 |
Czerwien [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2007, 21:17
|
|
|
No ale wg. mnie czy tak czy tak najbezpieczniej jest podjechac z nimi pod komisariat. |
|
|
|
 |
mm3m [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2007, 14:03
|
|
|
Z tego co pamietam to poza zabudowanym policjant w umunturowaniu sluzbowym, radiowoz oznakowany, z postoju WYRAZNY znak czerwonym swiatlem latarki - nie tarcza sygnalizacyjna. W ruchu sygnal swietlny polaczony z sygnalem dzwiekowym, ale w zasadzie nalezy zrownac sie z pojazdem zatrzymywanym i rowniez dac sygnal latarka. Moga tez byc komendy glosowe przez megafon ktory zazwyczaj wyraznie slyszalny tylko wewnatrz radiowozu, sa takze panele swietlne z tekstem STOJ POLICJA KONTROLA DROGOWA itd. Najlepiej jezeli ktos probuje was zatrzymac poza zabudowanym a sprawa wydaje sie podejrzana to natychmiast nie zatrzymujac sie zadzwoncie na 997 i powiedzcie jaka sytuacja podajac dokladnie miejsce gdzie to bylo i gdzie sie znajdujecie aktualnie. Uwazam ze to najleprzy dupohron. Duzurny jednostki powinien wtedy potwierdzic czy to moze byc jego policjant gdyz powinien dokladnie wiedziec gdzie ma swioch ludzi. Jezeli sa to jego policjanci to wam o tym powie i im powie jakl wyglada sytuacja, wtedy tylko bedzie wojna o prawidlowe warunki zatrzymywania i kontroli pojazdow. Jezeli to nie jego ludzie to na pewno natychmiast wysle w to miejsce zaloge aby sprawdzic kto wali lewuche. Musle ze od mojego wyjazdu niewiele sie zmienilo i jest to aktalne. Takie rady to jak lekarstwo i tak najlepiej skontaktowac sie z lekarzem czyli z dzielnicowy. Pozdrawiam - bylu dzielnicowy Krzyzaka. |
|
|
|
 |
|
|