|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Pielęgnacja butów z GORE-TEX |
Autor |
Wiadomość |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 29-01-2007, 09:15 Pielęgnacja butów z GORE-TEX
|
|
|
Krótko i na temat:
jestem strasznie w....ny, bo przez sól na drodze i chodnikach na moich butach z membraną GORE-TEX wyszła sól. Nie wygląda to estetycznie - brązowy but i biała sól. Próbowałem już mycia wodą z mydłem, impregnowałem woskiem i d..pa - dalej wyłazi.
Proszę dajcie jakieś rady jak się tego pozbyć, bo wczoraj w przypływie desperacji posmarowałem sól czarnym łojem do Martensów. Szkoda mi tych butów, bo strasznie ciężko jest kupić Adidasy bez pasków i z GORE-TEX, a na dodatek wydałem na nie tyle, że można już za to starego Mitsu kupić. Czy w tym kraju naprawdę nie warto mieć nic wartościowego? |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 29-01-2007, 15:27
|
|
|
Myślę że sól przestanie wyłazić gdy but doszczętnie wysuszysz. Dopiero wtedy zmywa się warstwę soli z wierzchu, woskuje itd. |
|
|
|
 |
BUBU
Mitsumaniak Partyzant

Auto: Endeavor
|
|
|
|
 |
Giersu [Usunięty]
|
Wysłany: 29-01-2007, 17:09
|
|
|
W kwestii impregnacji zaś, naprawdę polecam Nikwax. Występuje w różnych odmianach, do różnych materiałów. Po jego użyciu, buty nie powinny w ogóle chłonąć wilgoci. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 04-02-2007, 09:58
|
|
|
Giersu - otoz mam ten Nikwax od roku, wlasnie przed wylazeniem soli dosyc mocno obtegowalem buty w nim.
i po tym fakcie sol wyszla - dlatego bylem taki wkurzony, ALE...
wczoraj zrobilem ostatnie podejscie, buty dobrze wysuszone (1.5 godzinny goracy nawiew na nogi w aucie ), but pod plynaca wode, szczoteczka do zebow, troche mydla i dlugie acz delikatne szorowanie, potem zgodnie z instrukcja na wilgotny but wosk, po 2 minutach starlem nadmiar wosku i po nocy jak narazie sladow soli brak
zobaczymy co bedzie dalej... |
|
|
|
 |
Giersu [Usunięty]
|
Wysłany: 04-02-2007, 11:35
|
|
|
o.O Po Nikwaxie?.. Pływałeś w tych butach?..
No dobra, faktem jest, że ja używałem go jak dotąd tylko w wersji do odzieży paroprzepuszczalnej. Efekt jest taki, że mam kurtkę, która na prawdę nie pozwala zmoknąć - testowałem to bez żadnej taryfy ulgowej. |
|
|
|
 |
|
|