Swiatla do jazdy dziennej |
Autor |
Wiadomość |
makowiecm
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star
Kraj/Country: Denmark
|
Wysłany: 14-03-2014, 20:32 Swiatla do jazdy dziennej
|
|
|
Witam!
chcialbym zamontowac do mojego MSS swiatla do jazdy dziennej. Nie wiem tylko jaki rodzaj mam kupic (z automatem czy bez?). chcialbym zeby ŚDJD swiecily mi non stop, rowniez jak wlacze swiatla mijania i tutaj pojawia sie moje pytanie, czy jezeli kupie ŚDJD z automatem, to jest mozliwosc zrobic tak zeby swiatla te swiecily nawet po wlaczeniu siwatel mijania? chce kupic siwatla z automatem w razie jakby mi sie ta odwidziala ta opcja
z gory dziekuje za odpowiedzi |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 14-03-2014, 20:46
|
|
|
Tylko jeśli są to typowe światła do jazdy dziennej z homologacją RL, to raczej nie można ich używać razem ze światłami mijania.
Ja polecam dzienne na żarówki 21W, można takie kupić za około 100zł. Za dobre Ledy trzeba zapłacić minimum 250zł bo tańsze to najczęściej słabej jakości chińszczyzna.
Jeśli potrafisz lutować, to mogę ci podać sprawdzony schemat na automat załączający światła po odpaleniu auta. Koszt potrzebnych części to około 10zł gdzie gotowy taki automat kosztuje około 50 - 60zł.
Jeśli nie potrzebujesz załączania dziennych po odpaleniu auta, to aby działały właściwie wystarczy zwykły przekaźnik samochodowy za około 5zł. |
|
|
|
 |
makowiecm
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-03-2014, 20:52
|
|
|
Sa przepisy ktore mowia o tym ze nie mozna uzywac ledow razem ze swiatlami mijania?? |
|
|
|
 |
maniak30
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,8 GDI GLX '99
Pomógł: 9 razy Dołączył: 10 Sty 2009 Posty: 177 Skąd: czestochowa
|
Wysłany: 14-03-2014, 21:59
|
|
|
Polecam z automatem nic cię nie obchodzi zapalasz i masz spokój ja mam coś takiego http://allegro.pl/swiatla...3975685170.html |
_________________ Najważniejsze jest obudzić się następnego dnia.......
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 14-03-2014, 22:08
|
|
|
makowiecm, tak, światła dzienne powinny zgasnąć po włączeniu na pozycje czy mijania. Kiedyś miałem kontrolę drogową i właśnie między innymi to sprawdzał policjant. |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 15-03-2014, 23:11
|
|
|
Znaleziona w necie wypowiedź policjanta:
Cytat: | Zgodnie z art. 51 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza:
1) w czasie od zmierzchu do świtu,
2) w okresie od 1 października do ostatniego dnia lutego - przez całą dobę,
3) w tunelu.
Natomiast świateł do jazdy dziennej kierujący może używać w czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania (art. 51 ust. 2). Zatem można dojść do następującego wniosku: światła dzienne służą do jazdy podczas dnia i używanie ich podczas jazdy nocą jest niezgodne z ich przeznaczeniem. Zatem policja ma prawo wystawić Panu mandat za jazdę w czasie nocy z włączonymi światłami dziennymi i mijania jednocześnie. Odnośnie jazdy podczas dnia z włączonymi światłami dziennymi i mijania jednocześnie to odradzam Panu taką jazdę gdyż ustawodawca w ust. 2 art. 51 wyraźnie używa stwierdzenia zamiast świateł mijania. Zatem należy stosować światła mijania lub dzienne osobno, a nie jednocześnie.
(...)
niedozwolone jest używanie świateł dziennych od świtu do zmierzchu w okresie zimowym.
|
|
|
|
|
 |
makowiecm
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-03-2014, 00:29
|
|
|
to chyba troche stara wypowiedz patrzac po punkcie ze od 1go pazdziernika do ostatniego dnia lutego nalezy jezdzic przez cala dobe ma swiatlach mijania.. jak widac przepisy sie zmienily i odnosnie swiatel do jazdy dziennej tez mogly sie zmienic |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 16-03-2014, 09:07
|
|
|
Nie wiem na ile aktualne jest to:
http://www.swiatla.auto.p...7/prawo-drogowe
Ale tutaj też jest powiedziane/napisane, że po włączeniu świateł mijania, światła do jazdy dziennej mają zostać automatycznie wyłączone. Z czego także wynika, że dzienne i mijania nie mogą być używane jednocześnie.
Pytanie dodatkowe - dlaczego chcesz używać obu zestawów świateł jednocześnie? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 16-03-2014, 11:46
|
|
|
Stosując światła do jazdy dziennej trzeba pamiętać najlepiej brac takie z automatem, który przełaczy swiatła na mijania podczas zmierzchu (ograniczona przejrzystośc powietrza, wjazdy do tunelu, etc), nie należy zapominac jednak, że ustawa określa, że auta dodatkowo wyposażone w światła dzienne wyprodukowane bodajże do 2009roku mają obowiązek mieć właczone światła tylne, nowsze przypadki już wyklucza taki stan rzeczy. Nalezy także pamiętac o obowiązku uzytkowania świateł mijania wobec okresu narzuceonego, oraz wtedy kiedy jest to wymagane (automat nie zinterpretuje stanu pogody)
Tutaj odpowiednie rozporządzenie http://isap.sejm.gov.pl/D...=WDU20090750639 |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
makowiecm
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-03-2014, 15:01
|
|
|
chce uzywac obydwu zestawow bo najzwyczajniej w swiecie mi sie to podoba oczywiscie chodzi mi o noc, w dzien nie bede uzywal H4. a co do tych wlaczonych swiatel z tylu w pojezdzie to jestem baardzo zaskoczony, wynika z tego ze bede musial miec wlaczone swiatla pozycyjne caly czas :/ auto mam z 2001 roku. ktos spotkal sie kiedys z tym ze policjant chcial ukarac mandatem za jazde z wylaczonymi swiatlami z tylu a wlaczonymi DRLami w aucie produkowanym przed 2009 rokiem? |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 17-03-2014, 15:36
|
|
|
RaVciO napisał/a: | po włączeniu świateł mijania, światła do jazdy dziennej mają zostać automatycznie wyłączone. Z czego także wynika, że dzienne i mijania nie mogą być używane jednocześnie. |
Jak najbardziej
robertdg napisał/a: | nie należy zapominac jednak, że ustawa określa, że auta dodatkowo wyposażone w światła dzienne wyprodukowane bodajże do 2009roku mają obowiązek mieć właczone światła tylne, nowsze przypadki już wyklucza taki stan rzeczy. |
Do połowy 2009 roku przepisy mówiły o tym, że podczas używania świateł dziennych światła pozycyjne z tyłu samochodu powinny być włączone. Odgórne europejskie prawo tego jednak nie nakazywało. Po czasie zdecydowano, że samochody poruszające się w naszym kraju nie muszą mieć włączonych świateł tylnych, gdy z przodu świecą się tylko te do jazdy dziennej. Auta rejestrowane od stycznia 2010 roku muszą spełniać ten warunek.
Czyli jezdzimy na dziennych bez świecących z tyłu ponad 3- lata już tak jeżdzę i ani razu nie miałem z tym problemu
makowiecm napisał/a: | chce uzywac obydwu zestawow bo najzwyczajniej w swiecie mi sie to podoba |
używanie świateł mijania razem z dziennymi. Według prawa kierowca może używać tylko jednego rodzaju oświetlenia. Najnowsze rozporządzenia mówią o tym, że światła dzienne powinny wyłączać się automatycznie po włączeniu świateł mijania.
makowiecm napisał/a: | ktos spotkal sie kiedys z tym ze policjant chcial ukarac mandatem za jazde z wylaczonymi swiatlami z tylu a wlaczonymi DRLami w aucie produkowanym przed 2009 rokiem? |
Wątpię |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |