|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Kupno Lancera |
Autor |
Wiadomość |
lobuzek
Forumowicz lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 11 razy Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 576 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 16-03-2014, 09:41 Kupno Lancera
|
|
|
Witam Szanowne Grono, do którego niebawem dołączę
Dzięki zbiegowi szczęśliwych okoliczności pojawiła się możność zmiany samochodu z Cmaxa 2,0 tdci na nowego Lancera sedan 1,6 Invite. Miało być auto rodzinne (2 dzieci, ale bez wózków, tylko z rowerami na haku), nie diesel, tym bardziej nie downsizing, z bardzo dobrym układem jezdnym i dające radość z jazdy, dobrze wyposażone ale bez zbędnych bajerów. Na placu boju pozostał Lancer, bo cena w promocji rocznika 2013 jest naprawdę dobra, a wyposażenie kompletne. Dzięki uprzejmości kolegi z salonu miałem takiego sedana w wersji Inform na weekend i po pojeżdżeniu na trasach prawdy jestem na tak. Zawieszenie jest super, układ kierowniczy jak brzytwa, a do tego dużo miejsca w środku (na kolana chyba więcej niż w Cmaxie), wygodne fotele i sporo komfortu. Mój Lancerek w wersji Invite już przyjechał do salonu, mam czas do odbioru do końca czerwca żeby bez pośpiechu dograć resztę spraw i po wczorajszym odwiedzeniu samochodu mam pytania.
1. Radio - mój egzemplarz w tym wyposażeniu nie ma radia takiego jak wszystkie, tylko jakieś kwadratowe, na oko 2 dinowe. O tyle dziwne, że przy przełączaniu funkcji pojawił się napis "No USB unit", a pobieżne przeszukanie nie ujawniło portu USB, tylko gniazda AUX. Co to za radio, czy jest możność współpracy z USB, a jeśli tak, to gdzie on jest, czyżby gdzieś z tyłu?
2. Tapicerka - taka sama jak w wersji Inform, czyli czarny materiał a la welur pośrodku, po bokach gładki czarny. Jak to się spisuje, jaka jest tego trwałość, bo ze zdjęcia w katalogu wynika, że to chyba "Czarny materiał premium". Zdziwiło mnie też, że... tapicerka zapinana jest na zamek błyskawiczny na krawędzi, a przynajmniej tak to wygląda - czy wcześniej też tak było? Miałem podobne rozwiązanie w Punto II, a tu jestem trochę zaskoczony, czyżby obecne Invite zostało zubożone w porównaniu do wcześniejszych wersji?
3. Uchwyt pokrywy bagażnika - o ile w testowym Informie był (auto z 2013 r., ale z normalnym radiem), to mój obecny Invite tego nie ma. Czy da się go dołożyć, czy też to kwestia wymiany całej tapicerki pokrywy bagażnika. O tyle dziwne, że z instrukcji można wnioskować, iż nie wszystkie auta są w niego wyposażone. Pytanie - od czego to zależy i jak z dołożeniem? Czy Japończycy biorą co mają pod ręką i składają z tego auta?
4. Opony Yokohama Advan A 460, bo w takie jest wyposażony - jak to się spisuje, bo nie miałem z nimi do czynienia?
Generalnie - stosunek ceny do jakości ogólnej auta jest bardzo dobry. Przegonienie silnika 1,6 z kompletem rodziny, w różnych warunkach drogowych pokazało jego elastyczność i zapał do kręcenia się do samej góry, przy niewielkim spalaniu. Porównanie z 1,8 szwagra (też sedan, tylko chyba z 2010 r.) pokazało, że 1,6 naprawdę daje radę i jak dla mnie - wystarczy, zwłaszcza że konstrukcja silnika nie wróży niespodziewanych wydatków. Urzekło mnie zawieszenie i układ kierowniczy, precyzja pracy skrzyni - naprawdę super.
No i dodatkowo wygląd sedana - jak dla mnie bomba |
|
|
|
 |
Lucas123w
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Mar 2012 Posty: 977 Skąd: Rumia
|
Wysłany: 16-03-2014, 09:49
|
|
|
lobuzek napisał/a: | 4. Opony Yokohama Advan A 460, bo w takie jest wyposażony - jak to się spisuje, bo nie miałem z nimi do czynienia? |
Bardzo dobre opony, mocno trzymają w zakrętach i dobrze sprawują się podczas dynamicznego ruszania od 0 km/h. Na ich minus to są głośne, bodajże 71 db. |
_________________  |
|
|
|
 |
lobuzek
Forumowicz lobuzek

|
Wysłany: 16-03-2014, 10:51
|
|
|
No to przynajmniej jedna kwestia rozwiązana. Dziękuję za odpowiedź. A jak z trwałością tych opon? Do tej pory jeździłem na Bridgestone Turanza ER300 (FocusI), Pirelli P7 (Cmax), Uniroyal Rainexpert (Punto żony) i nie zauważyłem przyspieszonego zużycia kosztem dobrych osiągów. |
|
|
|
 |
Lucas123w
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Mar 2012 Posty: 977 Skąd: Rumia
|
Wysłany: 16-03-2014, 11:59
|
|
|
Przy ok. 30 tyś przebiegu zmieniłem w tym roku z przodu na tył, już było widać różnice pomiędzy tyłem a przodem. Głębokość bieżnika mogę zmierzyć w wolnym czasie i odpiszę. |
_________________  |
|
|
|
 |
lobuzek
Forumowicz lobuzek

|
Wysłany: 16-03-2014, 12:23
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. Wygląda na to że trwałość normalna.
[ Dodano: 16-03-2014, 12:34 ]
Właśnie znalazłem nowy katalog Lancera na stronie Mitsubishi. Na stronie 4 jest wygląd radia i tapicerki mojego Lancera, wygląda na to że na rok modelowy 2014 coś zmienili. Jak to się ma do wcześniejszych wersji?
http://www.mitsubishi.aut...rtback_MY14.pdf |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 16-03-2014, 13:39
|
|
|
na zdjęciu radio wygląda faktycznie inaczej.
Osiągi 1.6 i 1.8 są zbliżone - myślę, że większe różnice będzie widać podczas jazdy np. w 4,5 osób.
Co do skrzyni biegów - w mojej opinii chodzi jak żyleta - co prawda nie raz zdarzyło mi się, że zatrzeszczała, ale to przez nieumiejętną zmianę biegów.
Lancer to naprawdę porządny i duży samochód, który cieszy za każdym razem, gdy się do niego wsiada |
|
|
|
 |
lobuzek
Forumowicz lobuzek

|
Wysłany: 16-03-2014, 15:05
|
|
|
Lancer to naprawdę porządny i duży samochód, który cieszy za każdym razem, gdy się do niego wsiada [/quote]
No właśnie nic dodać nic ująć. Po prostu kawał fajnego auta zorientowanego na kierowcę. Bez zbędnych bajerów, tabletów, dotyków, wspomagaczy, które i tak nie działają jak powinny.
Co do silnika, to do chwili obecnej jeżdżę silnym jak tur 2,0 tdci 136 km, ale w głębi duszy i tak jestem fanem benzyn, a 1,6 bardzo fajnie rozwija moc i do normalnej, sprawnej jazdy wystarczy. Porównanie z 1,8 szwagra wypada zaskakująco dobrze, spalanie znacznie mniejsze, a osiągi niewiele gorsze. Testując zapakowałem się całą rodziną, potem w 4 dorosłe osoby i naprawdę auto jechało tak że aż miło. Jest wyczuwalna słabość na 5 biegu od około 2000 rpm, ale od 3000 auto naprawdę jedzie, poza tym praca skrzyni to rewelacja - w mało którym aucie tak mi się spodobało. Ogólnie wrażenia są naprawdę fajne - jak wsiadłem, to czułem się jak w starych butach - wszystko pasowało. Obawiałem się czy silnik da radę, ale byłem mile zaskoczony, więc zdecydowałem się na kupno i myślę że nie będę żałował, bo takiego auta szukałem.
W sprawie różnic napiszę może maila do przedstawicielstwa, bo goście w salonie trochę plątali się w zeznaniach. To pewnie ostatni rok produkcji Lancera, więc auto zapewne jest już maksymalnie dopracowane i mam nadzieję, że nie zubożyli wyposażenia i nie zjechali z jakością wykonania. |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 18-03-2014, 19:51
|
|
|
To radio to prawdopodobnie te modyfikacje/lifting, któremu miały być poddane w tym roku starsze auta. To audio jest bardzo podobne do tego w OIII w podstawowej wersji. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
lobuzek
Forumowicz lobuzek

|
Wysłany: 20-03-2014, 09:40
|
|
|
Wczoraj obadałem temat. Radio prawdopodobnie obsługuje USB, w instrukcji pisze, że port USB jest w schowku. Niestety go tam nie ma w wersji Invite, ale skoro radio po włączeniu pisze "No USB unit", to zapewne jest to kwestia dokupienia kabelka, zobaczymy dokładnie po wyjęciu radia. Jeśli tak, to miło ze strony Mitsubishi, że jest możność podpięcia USB, szkoda że oszczędzili na kabelku za parę złotych.
[ Dodano: 22-03-2014, 21:14 ]
No i dzisiaj Cmax został zarezerwowany. Pierwszy kupiec zawsze najlepszy. Bez specjalnego negocjowania dogadaliśmy się z ceną i jutro przychodzi z kasą. Mój Lancer stoi w salonie w Tarnowie, więc jak dobrze pójdzie z rejestracją i nie będzie kolejek w okienku wyjadę nim w tym tygodniu.
Yes, Yes, Yes!!!!
[ Dodano: 28-03-2014, 23:15 ]
C max sprzedany, Lancer odebrany. Wygląda i jeździ jak milion dolców a ja dzisiaj czuje się jak szef wszystkich szefów |
|
|
|
 |
markos007
Forumowicz Think. Feel. Drive
Auto: Lanos
|
Wysłany: 01-04-2014, 19:26
|
|
|
czy wszystkie Lancery w wersji Intense powinny mieć dokładki przedniego i tylnego zderzaka? czy wychodziły fabrycznie auta bez dokładek? |
|
|
|
 |
piker
Forumowicz
Auto: Eclipse Cross 2wd CVT
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Kwi 2013 Posty: 147 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 02-04-2014, 08:51
|
|
|
markos007 napisał/a: | czy wszystkie Lancery w wersji Intense powinny mieć dokładki przedniego i tylnego zderzaka? czy wychodziły fabrycznie auta bez dokładek? |
Powinny mieć, przynajmniej na nasz rynek tak było. W przypadku sedana nakładki progowe i dokładki pod zderzak przedni, w sportbacku tylko na progi, bo zderzak jest inaczej wyprofilowany. Do tylnego nic nie dokładali. |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
Pomógł: 27 razy Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 11637 Skąd: ...
|
|
|
|
 |
markos007
Forumowicz Think. Feel. Drive
Auto: Lanos
|
Wysłany: 02-04-2014, 09:10
|
|
|
mjsystem, zapomniałem dopisać, że chodzi mi o Lancery z lat 02-08 |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
Pomógł: 27 razy Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 11637 Skąd: ...
|
Wysłany: 02-04-2014, 10:06
|
|
|
markos007 napisał/a: | mjsystem, zapomniałem dopisać, że chodzi mi o Lancery z lat 02-08 |
Zmienia postać rzeczy
Dokładnie lancery 02-06 |
|
|
|
 |
|
|