Odbijanie kierownicy 2.5 v6 |
Autor |
Wiadomość |
Pherson
Nowy Forumowicz
Auto: Galant EA5A 97r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-03-2014, 13:23 Odbijanie kierownicy 2.5 v6
|
|
|
Witam wszystkich pisze ponieważ nie potrafię nigdzie znaleźć odpowiedzi.
Mianowicie chodzi o to że jestem szczęśliwym posiadaczem galant 2.5 v6 97r
od kiedy go posiadam mam problem z odbijaniem kierownicy wspomaganie chodzi wszystko ładnie ale jak przychodzi do skrętu czy to prawo czy to lewo kierownica nie do końca odbija zawsze trzeba jej pomóc bo inaczej auto dalej skręca..
Słyszałem ze może być to problem z pompą wspomagania tylko dlaczego ? Skoro bez problemu czy na postoju czy w trakcie jazdy skręca bez wysiłku gorzej z odbijaniem...
Kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy ? Samochód był obniżony w Niemczech przez poprzedniego właściciela. Posiadam oryginalne sprężyny z tym że boje się wymienić je wszystkie bo koszt to podobno około 400zl a pompa wyjdzie zdecydowanie drożej. Jak to zdiagnozować ?
Czy ktoś spotkał się z takim problemem ? Bądź wie czym to może być spowodowane ?
Sprawa uciążliwa szczególnie że zaczyna jeździć tym samochodem moja narzeczona a boje się że kiedyś odpukać coś się stanie. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14370 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 26-03-2014, 13:57
|
|
|
Do sprawdzenia pilnie sworznie wahaczy dolnych prostych. Korozja sworznia prowadzi do ciężkiej pracy a w ostateczności do wyrwania sworznia. Konsekwencje mogą być tragiczne.
To najczęstsza przyczyna nie powracania kierownicy. Druga sprawa, że w tym aucie kierownica nie jest aż tak skora do powracania, przez mały kąt pochylenia zwrotnicy. Podczas szybszej jazdy pomaga ustawienie auta lekko zbieżnie z przodu.
[ Dodano: 26-03-2014, 13:58 ]
http://forum.mitsumaniaki...t=29064&start=0 |
|
|
|
 |
sampler
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Pomógł: 62 razy Dołączył: 08 Gru 2005 Posty: 2352 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 26-03-2014, 17:53
|
|
|
moze tez byc zbieznosc ustawiona na 0 i wtedy kierownica nie bedzie dobrze odbijac. Jesli podniesiesz przod i kieorwnica choci lekko (sworznie nie zapieczone) to pozostaje zbieznosc |
_________________ BYŁY:
GALANT E34 1.8 TD
GALANT EA5A'97 2.5 V6 24V
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i
SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI |
|
|
|
 |
Pherson
Nowy Forumowicz
Auto: Galant EA5A 97r
|
Wysłany: 01-04-2014, 16:06
|
|
|
W czwartek jestem ugadany z mechanikiem wkłada oryginalne sprężyny i sprawdza sworznie wahaczy, boje się tylko że wspomniał coś o przekładni podobno ona też może coś nie trybić. Dziękuje za pomoc napisze jak się sprawy potoczyły dalej na razie muszę czekać. |
|
|
|
 |
|