Samochód gaśnie w trakcie jazdy |
Autor |
Wiadomość |
radziuCCH
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsu SpaceStar
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-03-2014, 10:03 Samochód gaśnie w trakcie jazdy
|
|
|
Witam,
Drodzy forumowicze mam niebanalny problem ze swoim Spacestarem.
W trakcie jazdy, konkretnie na początku w momencie kiedy wchodzę na obroty pow 2 tyś zaczyna migać pomarańczowy check z silnikiem i samochód zwyczajnie gaśnie. Musze wówczas trochę odczekać (czasem minuta, czasem 5 minut) i wtedy mogę kontynuować jazdę.
Sam moment w którym auto gaśnie jest poprzedzony przyciśnięciem pedału gazu.
Byłem u elektryka i podczas diagnozy komputerem pojawiły się dwa błędy: Położenie przepustnicy oraz błąd związany z potencjometrem pedału gazu. Kiedyś już czyściłem przepustnicę bo była podoba sytuacja z ta różnicą, że auto zwyczajnie pod blokiem nie chciało zapalić (było dużo czarnego nalotu). Obecnie przepustnica jest raczej czysta, ale mam pytanie czy samodzielnie będę w stanie jakoś do tego potencjometru się dostać i cokolwiek zdziałać (tak jak było w przypadku czyszczenia przepustnicy) ? No i pytanie czy rzeczywiście komputer wskazuje właściwie usterkę i wymiana potencjometru załatwi sprawę .
Autko rocznik 1999, benzyna, poj. 1.9, przebieg 55 tyś km
pozdr. |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
|
Wysłany: 26-03-2014, 10:34 Re: Samochód gaśnie w trakcie jazdy
|
|
|
radziuCCH napisał/a: |
Autko rocznik 1999, benzyna, poj. 1.9, przebieg 55 tyś km
|
Taki silnik nie był montowany w MSS. Benzynowe: 1.3 , 1.6 , 1.8 MPI (nie w tym roczniku) i 1.8 GDI ; diesel 1.9.
Od nowości nim jeżdzisz? Ten przebieg to wygląda jak... jednorożec |
|
|
|
 |
radziuCCH
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-03-2014, 10:36
|
|
|
1.8 GDI ... literówka z tym 1.9 sorry
Jestem drugim właścicielem. Kupiłem od dziadka z garażu. Jeździł do kościoła i do Lidla na zakupy przez 12 lat tą samą trasą. Tzw. trafienie perfekcyjne |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21018 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 26-03-2014, 10:51
|
|
|
Ściągnij z forum service manuala do MSS.
Tam w pliku 13a masz pokazane i opisane jak sprawdzić.
Najlepiej poszukaj kogoś obeznanego w GDi, wystrzegaj się mechaników typu Pan Mietek . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
radziuCCH
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-03-2014, 10:56
|
|
|
dzięki ... jak przy okazji ktoś zna w kuj-pom jakiegoś speca proszę o info. Sam spróbuje dzisiaj pokopać w autku i zgodnie z sugestią z dala od "Panów Mietków" |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21018 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-03-2014, 12:43
|
|
|
Wygląda na problem z przepustnicą - skontaktuj się z użytkownikiem Bartek. http://forum.mitsumaniaki...viewprofile&u=6 |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 26-03-2014, 13:27
|
|
|
Potencjometr gazu nie pada tak często jak przepustnica. Zdejmij rurę dolotową powietrza do przepustnicy i na wyłączonym zapłonie poruszaj listkiem (zaworem) - jak wyczujesz opór mechaniczny (a nie jakbyś próbował zbliżyć do siebie 2 magnesy o tym samym biegunie), przepustnica do regeneracji.....
PS. mrugająca lampka CE wskazuje jednoznacznie na problem między sterownikiem a przepustnicą, czyli eliminuje na 99% potencjometr gazu. |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
radziuCCH
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-03-2014, 15:47
|
|
|
Dzięki Panowie za podpowiedź. Dzisiaj zobaczę jak ta przepustnica wygląda. Może faktycznie nazbierał się syf i trzeba poczyścić. Zwrócę również uwagę jak Bartek sugeruje na jej działanie.
Wieczorem dam znać
pozdr !
PS: Wyczyściłem przepustnicę. Troszkę syfu się dookoła zaworu zebrało ... może to jednak była przyczyna usterki. Zrobiłem kilka odcinków na wysokich obrotach i leciało autko bez problemu, ale to po przyjeździe z pracy na ciepłym silniku. Zobaczę jak będzie jutro. Mam nadzieje, że będzie wszystko w porządku ... mi nie pozostanie nic innego jak co kwartał czyścić przepustnicę |
|
|
|
 |
|