Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Carisma] carisma GLS 1,8 1997 centralny zamek - pilot
Autor Wiadomość
riat 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GLS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-04-2014, 14:31   [Carisma] carisma GLS 1,8 1997 centralny zamek - pilot

Centralny zamek otwiera się i zamyka z klucza. Z pilota zamyka się ale nie otwiera. Działa też funkcja „odnajdywania pojazdu” (no ten drugi przycisk na pilocie). Autoalarm Flash Point (FP380) wygląda na fabrycznie zamontowany (pewności nie mam bo jestem trzecim właścicielem)
Pytanie, co jest? Co wysiadło? Dlaczego się zamyka a nie chce otwierać? Może ktoś z forumowiczów miał już podobny przypadek? Wypiąłem autoalarm i zmostkowałem dwa ostatnie piny we wtyczce (górny i dolny) z lewej strony i mogę auto otwierać i zamykać z klucza i w ogóle odpalać go. Ale chcę sobie jednak to naprawić tylko nie wiem od czego zacząć.
Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam
R
Ostatnio zmieniony przez glina 27-06-2014, 11:59, w całości zmieniany 1 raz  

kamir 
Mitsumaniak
TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Wysłany: 28-04-2014, 19:51   

Możesz zacząć od sprawdzenia poprawności działania samego pilota.

Pozdrawiam
Kamir

riat 
Forumowicz

Wysłany: 29-04-2014, 08:56   carisma GLS 1,8 1997 centralny zamek - pilot

Witam!
Szanowny Kolego Kamir
dzięki za zainteresowanie moim problemem.
Myślę, że pilot jest o'k. Włącza i wyłącza alarm. Zamyka centralnym zamkiem wszystkie drzwi On tylko ich nie otwiera!!! Przy otwieraniu włączają się 2 razy kierunkowskazy i to wszystko. Jak po tym otworzę auto z klucza to normalnie się odpala.
Myślę, że to jest jakiś problem z centralką centralnego zamka. Nie wiem tylko jaki to problem i w ogóle gdzie ta centralka się w aucie znajduje!!!
Może to jakiś jej bezpiecznik albo przekażnik. Sam nie wiem.
A tak przy okazji, czy jest jakiś sposób aby sprawdzić pilota? Mam tylko jeden i myślę, że nie jest to orginalny. Ale do tychczas wszystko było o'k i to przez lata!
To tyle
Pozdrówka

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 29-04-2014, 11:17   

To raczej problem z centralka alarmu lub z kablem sygnałowym odpowiedzialnym za otwieranie łączącym centralkę alarmu ze sterownikiem zamka centralnego. Jeśli to wina sterownika alarmu, to nie podaje on sygnału otwierania na sterownik centralnego zamka. Albo uszkodził się odpowiedzialny za otwieranie przekaźnik albo elektronika nim sterująca. Aby to dokładnie obadać trzeba dobrać się do centralki alarmu i sprawdzić, czy podczas otwierania pilotem na odpowiednim przewodzie pojawia się sygnał masy. Jeśli się pojawia, to wina połączenia po między centralkami a jeśli sygnał sie nie pojawia, to do sprawdzenia centralka alarmu.

kamir 
Mitsumaniak
TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Wysłany: 29-04-2014, 13:54   

Jeżeli po wciśnięciu przycisku migają kierunki to faktycznie pilot jest ok. Trzeba sprawdzić to, co napisał plecho1.

Pozdrawiam
Kamir

riat 
Forumowicz

Wysłany: 29-04-2014, 23:07   carisma GLS 1,8 1997 centralny zamek - pilot

Aby to dokładnie obadać trzeba dobrać się do centralki alarmu i sprawdzić, czy podczas otwierania pilotem na odpowiednim przewodzie pojawia się sygnał masy. Jeśli się pojawia, to wina połączenia po między centralkami a jeśli sygnał sie nie pojawia, to do sprawdzenia centralka alarmu.[/quote]

No fajnie Kolego plecho1. Tylko GDZIE jest ta centralka? Czy to to w bagażniku po prawej stronie za wykładziną? Masz może jakiegoś linka do instrukcji jak zrobić to co podpowiadasz?
To tyle
Pozdrówka
R

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-04-2014, 23:20   

Jakbym to zobaczył, to bym mógł więcej doradzić :)
Centralka najprawdopodobniej jest zamontowana gdzieś koło bezpieczników nad nogami kierowcy ale 100% pewności nie ma, bo można ją ukryć w kilku innych miejscach. Z sterownikiem od centralnego zamka jest połączona tylko dwoma kablami. Są to właśnie kable sterujące otwieraniem i zamykaniem, jak na jednym centralka alarmu wygeneruje masę, to centralny zamek powinien się otworzyć a jak na drugim, to centralny powinien się zamknąć.
Jeśli znajdziesz takie podejrzane kable, to możesz je sprawdzić, jeśli nie masz miernika uniwersalnego, za pomocą jakiejś małej żarówki czy probówki samochodowej. Jeden kabel tej żarówki podłączasz do np. plusa akumulatora a drugim kablem dotykasz do podejrzanych przewodów, jeśli przy dotknięciu do właściwego przewodu odpowiednio przy otwieraniu czy zamykaniu zamka pilotem Twoja probówka się zaświeci, to będzie oznaczało, że z centralką alarmu wszystko jest OK.

riat 
Forumowicz

Wysłany: 30-04-2014, 09:40   carisma GLS 1,8 1997 centralny zamek - pilot

Fajnie, jutro jest 1-maja więc w ramach świętowania zamknę się w garażu i rozkręcę cari i znajdę te dziwadło. Zrobię tak jak radzisz i na wszelki wypadek zdjęcie tego co znajdę i tego co sam zmajstruję i umieszczę na forum
To tyle
pozdrówka
R

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-04-2014, 10:30   

Sterownik od pilota, w Twoim przypadku też od alarmu, najczęściej ma charakterystyczną antenę po której łatwo go poznać. Anteną jest krótki kabelek o długości około 10 - 20 cm wystający z obudowy, nie jest zakończony żadnym konektorem i nigdzie nie jest podłączony.

riat 
Forumowicz

Wysłany: 30-04-2014, 14:35   carisma GLS 1,8 1997 centralny zamek - pilot

Witam ponownie!
Chyba znalazłem! Jest pod maską silnika. Blisko przedniej szyby. Poznałem po tej antence.
Jutro będę działał. Pochwalę się efektami, jak będą (he,he)
Pozdrówka
R

Odpowiedz do tematu