uszkodzony rozrusznik ?? alternator ?? gdzie ten prąd ?? |
Autor |
Wiadomość |
michoł
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2,5 TD 2002r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Cze 2011 Posty: 179 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 02-05-2014, 10:09 uszkodzony rozrusznik ?? alternator ?? gdzie ten prąd ??
|
|
|
Mam szybkie pytanie. Przy próbie odpalenia rozrusznik nie kręci, słychać tylko takie trtrtrtryk takie trzaski chyba z okolicy rozrusznika. Na pych zapalił od razu, ale nie mam ładowania. Tylko nie świecą się żadne kontrolki jak w przypadku awarii altka. Czy uszkodzony rozrusznik może powodować brak ładowania ? to są jakieś naczynia połączone czy jak ? A podczas jazdy przy hamowaniu święci się kontrolka abs-u jak puszcze pedał to gaśnie. Coś z prądem się podziało ewidentnie. Jak zwykle w święto |
Ostatnio zmieniony przez michoł 02-05-2014, 18:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 02-05-2014, 10:54
|
|
|
Opisany objaw, to tzw. "terkotanie" automatu rozrusznika a polega na takim schemacie: wrzucenie bendiksa na zębatkę - spadek napięcia zasilania - cofnięcie bendiksa - wzrost napięcia - wrzucenie bendiksa - spadek napięcia i tak w kółko...
Powód - za niskie napięcie akumulatora. W Twoim przypadku wina najpewniej leży po stronie alternatora.
- Pozdrawiam
ps. Sterowniki ABS reagują nawet na niewielki spadek napięcia zasilającego. |
|
|
|
 |
michoł
Forumowicz

|
Wysłany: 02-05-2014, 16:13
|
|
|
Dzięki, pojechałem z akumulatorem na tester podobno był już trup, nie wiem, nie miałem z nim wcześniej problemów, ale był stary. Kupiłem nowy i misiek zagadał od kopa, ale niestety dalej nie ładuje -cholera- znów alternator ?? tylko czemu nie świecą się kontrolki, już raz wymieniałem altka, ale wtedy właśnie świeciły się chyba 3
[ Dodano: 02-05-2014, 16:44 ]
...wie ktoś gdzie w sporcie jest przekaźnik alternatora ? |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

|
Wysłany: 02-05-2014, 17:54
|
|
|
Brak ładowania "wykończył" stary akumulator.
michoł napisał/a: | ...czemu nie świecą się kontrolki | Rzadko, ale zdarzają się uszkodzenia alternatora (i brak ładowania), przy których kontrolka ładowania gaśnie po uruchomieniu silnika. Tak się dzieje np. przy niektórych uszkodzeniach regulatora napięcia.
Czy kontrolka pojawia się po włączeniu zapłonu, przed rozruchem? michoł napisał/a: | ...wie ktoś gdzie w sporcie jest przekaźnik alternatora? | A w ogóle jest taki?
- Pozdrawiam |
|
|
|
 |
michoł
Forumowicz

|
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

|
Wysłany: 02-05-2014, 18:58
|
|
|
...no tak - "przekaźnik" tylko z nazwy, bo w rzeczywistości jest to dioda w szeregu z rezystorem, ukryte w obudowie podobnej do przekaźnika.
Niestety nie wiem, gdzie to jest w Sporcie zlokalizowane.
- Pozdrawiam |
|
|
|
 |
michoł
Forumowicz

|
Wysłany: 02-05-2014, 20:31
|
|
|
Sprawdziłem, kontrolka ładowania nie świeci przy zapłonie. |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

|
Wysłany: 02-05-2014, 21:08
|
|
|
Zdejmij wtyczkę z alternatora, następnie poprzez żarówkę 5 Watt podaj masę na wiązką - na zacisk oznaczony "L" i sprawdź, czy po włączeniu zapłonu pojawi się kontrolka ładowania - jeśli tak, to alternator do naprawy, jeśli nie - sprawdź żarówkę kontrolki ładowania. Ew. do sprawdzenia będą też bezpieczniki.
- Pozdrawiam |
|
|
|
 |
michoł
Forumowicz

|
Wysłany: 03-05-2014, 17:00
|
|
|
Dzięki, postąpiłem według instrukcji. Tak, to znowu padł alternator, nie ma przewodzenia na wirniku.
[ Dodano: 31-05-2014, 17:22 ]
Czy brak ładowania na wolnych obrotach, na wyższych jest ok, ale po zapaleniu świateł słabnie do 13 V, a przy wysokich obrotach pojawia się falowanie oznacza padnięty regulator napięcia ?? czy jest jeszcze coś co może dawać takie objawy ?? |
|
|
|
 |
|