|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: sruba 07-08-2007, 09:41 |
[CJX 96-02] Do czego to służy?? |
Autor |
Wiadomość |
Marcin190 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2007, 20:53 [CJX 96-02] Do czego to służy??
|
|
|
Powiedzcie co to jest??[/code] |
Ostatnio zmieniony przez josie 11-02-2007, 00:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 01-02-2007, 20:55
|
|
|
hmm jak dla mnie to jest jakas centralka od gazu albo alarmu ... bo nic innego mi ne przychodzi do glowy |
|
|
|
 |
Marcin190 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2007, 21:06
|
|
|
o tu lepiej widać zadne przewody do tego nie przychodza to sobie tak jest przykręcone z góry do rury doprowadzającej powietrze nie ma tam żadnych kabli nic. Jak patrzyłem to wszystkie colty CJ to mają |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24294 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 01-02-2007, 21:36
|
|
|
taki zasobnik podcisnienia - usprawnienie pobierania powietrza przez silnik |
|
|
|
 |
tommi [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2007, 23:02
|
|
|
też tak gdzieś czytałem, że to właśnie w ramach nagłego zapotrzebowania na powietrze |
|
|
|
 |
promil69 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-02-2007, 22:29
|
|
|
Witam. podłącze sie do tematu bo tez mam podobny problem i prawdopodobnie to tez to samo ale nie jestem pewien.
odrazu z pytankiem czy to ma jakiś wpływ na moc silnika?? |
|
|
|
 |
Colto [Usunięty]
|
Wysłany: 02-02-2007, 22:42
|
|
|
To się nazywa rezonator poietrza. Ale do czego to dokładnie służy to nie mam pojęcia Wiem, że tak na to mówią fachowcy |
|
|
|
 |
drozek [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2007, 12:33
|
|
|
Czy to standard w Coltach CJ0? Ja w moim egzemplarzu tego nie mam. Ta czesc jest niezbedna?
Colt CJ0 1.3 '96 |
|
|
|
 |
promil69 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2007, 19:46
|
|
|
Już sie czegoś więcej dowiedziałem więc wklejam:
"Rezonator ma na celu, jak sama nazwa wskazuje, wywołanie efektu rezonansu (napełnianie cylindrów odbywa się cyklicznie, a nie w sposób ciągły - struga powietrza ma charakter fali, przez co możliwe jest wykorzystanie tego zjawiska) przy pewnych obrotach, tj. wprawienie dostarczanego powietrza w drgania o stosunkowo dużej amplitudzie. Dzięki rezonatorowi silnik zyskuje na elastyczności, zanika 'dołek' w wykresie momentu obrotowego (w silniku 4 cylindrowym dołek taki występuje w okolicy 4 tys. obr/min). Jego działanie można porównać do rozhuśtywania samochodu tak, aby wyjechał bez problemu np. z błota. Wszyscy, którzy kiedykolwiek znaleźli się w podobnej sytuacji, doskonale wiedzą, że należy dostroić odpowiednie operowanie gazem i sprzęgłem, aby samochód wyjechał z zagłębienia."
U mnie tego nie było jak zamontowałem to moim zdaniem "baardzoo" wzrosła moc silnika, jest o wiele bardziej zrywny i elestyczny. |
|
|
|
 |
bear007 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2007, 20:21
|
|
|
promil69 napisał/a: | U mnie tego nie było jak zamontowałem to moim zdaniem "baardzoo" wzrosła moc silnika, jest o wiele bardziej zrywny i elestyczny. |
hmm a do CAO tez można?? fajne |
|
|
|
 |
drozek [Usunięty]
|
Wysłany: 04-02-2007, 09:49
|
|
|
Jednak jest to u mnie Nie wiem jak ja wczesniej patrzylem.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|