Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: sruba
07-08-2007, 09:41
[CJX 96-02] Do czego to służy??
Autor Wiadomość
Marcin190
[Usunięty]

Wysłany: 01-02-2007, 20:53   [CJX 96-02] Do czego to służy??

Powiedzcie co to jest??[/code]
Ostatnio zmieniony przez josie 11-02-2007, 00:04, w całości zmieniany 1 raz  

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-02-2007, 20:55   

hmm jak dla mnie to jest jakas centralka od gazu albo alarmu ... bo nic innego mi ne przychodzi do glowy :|

Marcin190
[Usunięty]

Wysłany: 01-02-2007, 21:06   

o tu lepiej widać zadne przewody do tego nie przychodza to sobie tak jest przykręcone z góry do rury doprowadzającej powietrze nie ma tam żadnych kabli nic. Jak patrzyłem to wszystkie colty CJ to mają

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-02-2007, 21:36   

taki zasobnik podcisnienia - usprawnienie pobierania powietrza przez silnik

tommi
[Usunięty]

Wysłany: 01-02-2007, 23:02   

też tak gdzieś czytałem, że to właśnie w ramach nagłego zapotrzebowania na powietrze :)

promil69
[Usunięty]

Wysłany: 02-02-2007, 22:29   

Witam. podłącze sie do tematu bo tez mam podobny problem i prawdopodobnie to tez to samo ale nie jestem pewien.

odrazu z pytankiem czy to ma jakiś wpływ na moc silnika??

Colto
[Usunięty]

Wysłany: 02-02-2007, 22:42   

To się nazywa rezonator poietrza. Ale do czego to dokładnie służy to nie mam pojęcia :roll: Wiem, że tak na to mówią fachowcy :wink:

drozek
[Usunięty]

Wysłany: 03-02-2007, 12:33   

Czy to standard w Coltach CJ0? Ja w moim egzemplarzu tego nie mam. Ta czesc jest niezbedna?

Colt CJ0 1.3 '96

promil69
[Usunięty]

Wysłany: 03-02-2007, 19:46   

Już sie czegoś więcej dowiedziałem więc wklejam:

"Rezonator ma na celu, jak sama nazwa wskazuje, wywołanie efektu rezonansu (napełnianie cylindrów odbywa się cyklicznie, a nie w sposób ciągły - struga powietrza ma charakter fali, przez co możliwe jest wykorzystanie tego zjawiska) przy pewnych obrotach, tj. wprawienie dostarczanego powietrza w drgania o stosunkowo dużej amplitudzie. Dzięki rezonatorowi silnik zyskuje na elastyczności, zanika 'dołek' w wykresie momentu obrotowego (w silniku 4 cylindrowym dołek taki występuje w okolicy 4 tys. obr/min). Jego działanie można porównać do rozhuśtywania samochodu tak, aby wyjechał bez problemu np. z błota. Wszyscy, którzy kiedykolwiek znaleźli się w podobnej sytuacji, doskonale wiedzą, że należy dostroić odpowiednie operowanie gazem i sprzęgłem, aby samochód wyjechał z zagłębienia."

U mnie tego nie było jak zamontowałem to moim zdaniem "baardzoo" wzrosła moc silnika, jest o wiele bardziej zrywny i elestyczny.

bear007
[Usunięty]

Wysłany: 03-02-2007, 20:21   

promil69 napisał/a:
U mnie tego nie było jak zamontowałem to moim zdaniem "baardzoo" wzrosła moc silnika, jest o wiele bardziej zrywny i elestyczny.

hmm a do CAO tez można?? :mrgreen: fajne

drozek
[Usunięty]

Wysłany: 04-02-2007, 09:49   

Jednak jest to u mnie :) Nie wiem jak ja wczesniej patrzylem.

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu