[Cari 1.8 GDI] Żarówki tylnych lamp Liftbeck |
Autor |
Wiadomość |
Borysław
Forumowicz

Auto: Mitsu Carisma 1,8 GDI 1998r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-05-2014, 22:38 [Cari 1.8 GDI] Żarówki tylnych lamp Liftbeck
|
|
|
Witam wszystkich Mitsumaniaków
Od niedawna przygarnąłem Carismę `98 od kumpla, jest kilka rzeczy do zrobienia ale rozwiązania większości z nich już znalazłem na forum.
Nurtuję mnie tylko jedna kwestia odnośnie tylnych lamp, ponieważ nie wiem czy tak ma być, czy kumpel coś wypłodził niedobrego.
Mam założone żarówki w tylnych pozycyjnych P21W i niby ok ale przy stopie są dwuwłóknowe P21/5W.
Niby bym się z tym zgodził ale skrajne pozycje świecą się razem z 5 Watowym włóknem żarówki stopu.
Nie czepiał bym się o to ale wydaje mi się, że jest coś nie tak, bo wg mnie światło jest bardzo intensywne co może oślepiać innych kierowców, jadących za mną.
Może wyda wam się to głupie ale nie lubię kierowców duszących hamulec czekających na zmianę świateł na zielone i sam dbam o to aby nie oślepiać innych użytkowników drogi. |
Ostatnio zmieniony przez Borysław 19-05-2014, 23:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21018 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 19-05-2014, 23:32
|
|
|
Oczywiście od światła pozycyjnego w żarówce dwuwłóknowej jest włókno 5W a nie 21W. Jeśli na włączonych światłach pozycyjnych pali się włókno 21W to na pewno jest coś nie tak, być może żarówka jest niewłaściwie zamontowana. |
|
|
|
 |
Borysław
Forumowicz

|
Wysłany: 19-05-2014, 23:37
|
|
|
Już doczytałem co tam powinno siedzieć i jestem trochę zdziwiony.
P21/5W w dwóch miejscach ale przecież w skrajnych oprawkach jest pojedynczy styk.
Jutro ogarnę żarówki, go w takim razie u mnie jest namieszane.
Do kompletu muszę jeszcze ogarnąć niedziałające światła cofania ale to już inna historia
Dzięki za pomoc |
_________________ Moje Mitsu
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=93105 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 19-05-2014, 23:48
|
|
|
Ze światłami cofania sprawdź czujnik w skrzyni a dokładniej połącz ze sobą obydwa kable w kostce od tego czujnika - włącznika.
W sumie, to już dawno nie spotkałem na drodze auta z rażącymi światłami pozycyjnymi bo ktoś wpadł sobie na pomysł aby wsadzić tam mocniejsze żarówki. Jest to bardzo uciążliwe przy nocnej jeździe za takim autem oraz słabiej widoczne jest wtedy wciśnięcie stopu. Takie działanie powinno być według mnie "nagradzane" sporym mandatem. |
|
|
|
 |
Borysław
Forumowicz

|
Wysłany: 20-05-2014, 16:47
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Ze światłami cofania sprawdź czujnik w skrzyni a dokładniej połącz ze sobą obydwa kable w kostce od tego czujnika - włącznika.
W sumie, to już dawno nie spotkałem na drodze auta z rażącymi światłami pozycyjnymi bo ktoś wpadł sobie na pomysł aby wsadzić tam mocniejsze żarówki. Jest to bardzo uciążliwe przy nocnej jeździe za takim autem oraz słabiej widoczne jest wtedy wciśnięcie stopu. Takie działanie powinno być według mnie "nagradzane" sporym mandatem. |
Co do świateł cofania nie mogłem wypiąć wtyczki, kiedy zrzucałem przepustnicę a, że zaczął padać deszcz odpuściłem.Ze złożoną całością, ciężko się tam dostać.
Mocniejsze żarówki w pozycyjnych to raczej niewiedza kolegi niż świadome działanie.
Zdaję sobie z tego sprawę dlatego jeszcze dzisiaj będzie tak jak fabryka nakazała
[ Dodano: 09-06-2014, 22:14 ]
Wszystko już zrobione
Żarówki ogarnięte, czujnik cofania wymieniony
Teraz uczę się oszczędnie jeździć i jak na razie jestem mega zadowolony z jazdy
Dzięki wszystkim za pomoc |
|
|
|
 |
|