[Carisma] Rysy na zderzakach i na drzwiach - Jak naprawić? |
Autor |
Wiadomość |
Raivik
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 125 KM 1998Automat
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Sty 2014 Posty: 43 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 15-02-2014, 10:35 [Carisma] Rysy na zderzakach i na drzwiach - Jak naprawić?
|
|
|
Mam taki problem, kiedyś porysowałem sobie tylny zderzak a wczoraj załatwiłem przedni...
Mam ciężki wyjazd z garażu i 99,99% przypadków udaje mi się wyjechać bez szwanku ale wystarczy się zagapić i pojechanie.. Rysy są od ściany więc jest ich wiele i w miarę głębokie na szczęście zderzak nie jest wgnieciony. A na drzwiach w różnych miejscach mam delikatne ryski jak to w przyrodzie, powstałe przypadkiem i nie głębokie.
(zdjęcia postaram się wystawić jak tylko zrobię )
Teraz pytanko czy istnieje w miarę szybki sposób ich naprawy np. jakieś środki takie jak czasami na mango pokazują, czy też kredki do głębszych rys. Czy to wszystko pic na wodę fotomontaż i bez pomocy lakiernika się nie obejdzie? |
_________________ czas to pieniądz + pieniądze szczęścia nie dają = szczęśliwi czasu nie liczą:] |
|
|
|
 |
mateelv
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
|
Wysłany: 15-02-2014, 23:44
|
|
|
Będą zdjęcia to coś zaradzimy |
|
|
|
 |
Batmanikus
Mitsumaniak CHORY ALE NATCHNIONY

Auto: Galant VIII / C5
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Sie 2013 Posty: 530 Skąd: Trzcianka
|
Wysłany: 16-02-2014, 08:42
|
|
|
Kredki z mango są bardzo dobre ale tylko i wyłącznie do płytkich zarysowań. |
_________________ www.mOTO-batman.pl - moje przygody nie tylko z motocyklem
Mitsubishi Galant VIII 2.0 LPG (2017-...)
Citroen C5 X Break 2.0 LPG (2016-...)
Chrysler Neon II 2.0 SE LPG (2015-2018)
VW Polo II Coupe LPG (2015-2015†)
Mitsubishi Carisma II 1.6 LPG (2013-2016)
Yamaha TDM 900 (2011-2018 :[ )
Yamaha XJ 600 N (2009-2011)
Opel Vectra A 1.6 (2008-...)
Jawa TS 350 (2008-2009) |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 16-02-2014, 13:22
|
|
|
Batmanikus napisał/a: | Kredki z mango są bardzo dobre ale tylko i wyłącznie do płytkich zarysowań. | Szkoda na to coś wydawać kase, bo taki sam efekt można uzyskac po polerce. Najlepszy sposób to od nowa polakierować elementy które są głeboko zarysowane |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Raivik
Forumowicz

|
Wysłany: 16-02-2014, 16:26
|
|
|
Dzisiaj robiłem zdjęcia, sorki że troszkę brudne autko mam -_-" ale jak przyjadę z myjni to akurat musi padać następnego dnia ;/
Przód 1
Przód 2
Tył 1
Tył 2
Drzwi
i tyle mam nadzieje wystarczy |
_________________ czas to pieniądz + pieniądze szczęścia nie dają = szczęśliwi czasu nie liczą:] |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 16-02-2014, 16:34
|
|
|
Raivik, za dużo nie podziałasz ale troche ukryc się da.
Drzwi i tył1 pikuś.
Papier ścierny 1500, 2000, 2500 na mokro, żeby pozaokrąglać i spłycić rysy, a potem pasta polerska.
Możesz użyc nawet wiertarki z gąbką z marketu i paste tempo, żeby zbytnio nie inwestować, ale G3 będzie lepsze, a też drogie nie jest.
Na koniec wosk - najlepiej w płynie i najlepiej syntetyk.
Przy darciu uważaj, bo klar zbyt gruby nie jest |
|
|
|
 |
Raivik
Forumowicz

|
Wysłany: 13-06-2014, 13:53
|
|
|
mkm, Spróbuję tej metody jak się cieplej zrobi =] bo na zimnie to raczej samochód mnie zatrze a nie ja jego ;]
Edit://
Odświeżam temat bo się ciepło zrobiło.
Podajcie mi jakieś sklepy gdzie można kupić taki papier mkm napisał/a: | Papier ścierny 1500, 2000, 2500 na mokro | i pastę G3 (w miarę przystępnej cenie), bo normalnie nie widziałem w sklepach typu OBI/Castorama/Praktiker no chyba, że gdzieś jednak było ale nie widziałem.
[ Dodano: 13-06-2014, 13:56 ]
I podajcie jaki wosk albo środek po polerowaniu zastosować żeby trwalszy efekt był. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 13-06-2014, 13:57
|
|
|
Jezeli chodzi o Dąbrowe Górniczą to napewno dostaniesz tutaj https://plus.google.com/102388210227820014227/about?gl=pl&hl=pl wjazd od ulicy Czapińskiego, możesz także uzyskać bezstronną poradę |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Raivik
Forumowicz

|
Wysłany: 13-06-2014, 16:36
|
|
|
Trafiłeś w dziesiątkę ode mnie to jakieś 3 min piechtą ;] |
|
|
|
 |
Piotrek00t
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,8 GDI
|
Wysłany: 17-06-2014, 22:40
|
|
|
kolego robie naprawy lakiernicze . Na poczatek papier typu 1500+ wodne tzw namocz w czystej wodzie .... na długo to raz a dwa mega idealnie oczysc elementy , nastepnie szlifowanie kostka z korka zaokraglone rogi by papier sie nie zaginał i rys nie robil czesto mocz i zmieniaj papier . Jak nigdy nie robiles nie obrazaj sie ale narobisz kaszany . nie lepiej jedna druga wypłata i dac do lakiernika ? ;> az takie ceny srogie nia sa bynajmniej na podlasiu ;P aha odstawcie tempo tym mozna jedynie ster w rowerku przejechac szmatka G3 minumum |
|
|
|
 |
mechanior
Forumowicz
Auto: colt 75km
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Cze 2014 Posty: 51 Skąd: lublin
|
Wysłany: 17-06-2014, 23:58
|
|
|
Koleżko masz zjechaną bazę do podkładu nie wiemy co chcesz miec zrobione czy czy chcesz ideał?-do jedz do lakiernika,jak chcesz to zrobić tanio samemu tak powiecmy
aby się nie walilo w oczka z 10 m to podaję ci najprostszą metodę.Kupujesz:papiery-200
400.800. benz. extrakc. bazę zgodną z twoim lakierem + lakier bezbarwny te dwie ostatnie rzeczy w spreju (zakladamy że robisz sam i nie masz sprzętu lakierniczego)
jedziesz to po kolei papierami odtluszczasz tryskasz delikatnie bazę i za 2 do 3 minut
bezbarwny.Ja oczywiście zakładam że masz lakier metalik.na ulicy auto wyglądać będzie ok. ale to bedzie widać z bliska : .koszty materiałów gora 60zł,podklad i bezbarwny wystarczy ci na inne przygody.A jeszcze dodam że teraz w mieszalniach bazę ładują w spreje.200ml-30zl
Cześć! |
_________________ mechanior |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 19-06-2014, 19:47
|
|
|
mechanior, nie udzielaj już rad, bo jeszcze Cie ktos posłucha.
Totalnemu amatorowi proponujez wpyłki sprayem? Człowieku!
Jeszcze na grubych papierach?
Najpierw pomyśl potem napisz.
[ Dodano: 19-06-2014, 19:51 ]
mechanior napisał/a: | Ja oczywiście zakładam że masz lakier metalik. |
Geniusz! Normalnie geniusz, albo masz monitor czarno-biały... |
|
|
|
 |
mechanior
Forumowicz
Auto: colt 75km
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Cze 2014 Posty: 51 Skąd: lublin
|
Wysłany: 20-06-2014, 18:42
|
|
|
mkm 800 na koniec uważasz gruby papier? a to co koledze zaproponowano 2000-2500
praca z lakierem pod polerkę .A TAK NAPRAWDE GENIUSZE Z PRZED MONITOROW
TO CO WY ZAPROPONOWALIŚCIE CZŁOWIEKOWI POLEROWANIE TAM GDZIE NIE MA
LAKIERU ALBO ZAKŁADY LAKIERNICZE? PRZECZYTAJ JASNO I POMYŚL CO NAPISAŁEM
I POMYŚLCIE W KOŃCU ZE NIE WSZYSCY SĄ OPĘTANI ŻEBY W STARE AUTA WARTE PARĘ TYSIOW PCHAC KASĘ U LAKIERNIKOW. mkM BIEŻ PAPIER 2000-2500 I USOWAJ
RYSY NA PLASTYKACH ŻYCZE OWOCNEJ PRACY!!! |
_________________ mechanior |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów

|
Wysłany: 20-06-2014, 20:54
|
|
|
mechanior napisał/a: | .A jeszcze dodam że teraz w mieszalniach bazę ładują w spreje.200ml-30zl |
Może w Lublinie od teraz - na Górnym Śląsku co najmniej od 10-12 lat. Tyle czasu (do ubiegłego roku) pracowałem na mieszalni lakierów samochodowych
Tak na marginesie - kol. mechanior ma całkowitą rację, żadna polerka tu nie pomoże. Trzeba zrobić normalną naprawę lakierniczą, albo na warsztacie, albo we własnym zakresie...o ile ktoś potrafi.
I ma rację z tym, że pod lakier, do podkładu, używa się wodnej 800, a 1500-2000-2500 to są papiery do matowania lakieru bezbarwnego przed polerką.
Z tym, że ja osobiście bym zrobił co najwyżej zaprawki w kolorze, żeby te białe rysy nie biły tak po oczach. Kupiłbym 50 czy 100 ml lakieru nalane z numeru, i pędzelkiem zamaskował rysy. Z daleka widać nie będzie |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
radek8622
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lis 2011 Posty: 521 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 20-06-2014, 20:55
|
|
|
Może doradzę w ten sposób...Lakierowałem trochę czasu więc co nieco mogę doradzić.
Pierwsze co proponuję to umyć dokładnie element,następnie na mokro pasta polerska np tempo lub inna.Nie chodzi tu o zamaskowanie rys lecz o to czy one faktycznie są aż tak głębokie,bo czasem po obtarciu po prostu zostaje tylko lakier z innego auta i wystarczy spolerować i niemal że nie ma śladu.Białe rysy nie zawsze oznaczają zdarcie do podkładu... może być po prostu klar zadrapany,porysowany. Te na zderzakach jak dla mnie są powierzchowne zarysowania.Wypoleruj pastą i w tedy będziesz wiedział na czym stoisz.Jeżeli jest tylko klar uszkodzony to wystarczy na mokro 800 jest wystarczająco drobny do zmatowania i wyrównania.Potem tylko klar najlepiej chemoutwardzalny (colormatick 2k) bardzo dobry i fajnie tworzy szkło.Miejsca w których widać przejście trzeba spolerować specjalnymi pastami.
Jeżeli jest uszkodzenie bazy a nie potrafisz lakierować oddaj do specjalisty w pylenie miejscowe dla amatora to abstrakcja.
Ewentualnie mogę napisać jak się czujesz na siłach...napisz na pw.
tak nawiasem co do gradacji papieru to wszystko zależy jaki lakier stosujemy.Są różne szkoły i wiele opinii więc nie ma co się sprzeczać jeśli element jest dobrze przygotowany pod lakierowanie w taki czy lub wiele innych sposobów to nie ma bata aby się coś działo z nim.Oczywiście musi być dobrze polakierowane. |
_________________ carisma GDI 98,Galant elegance 2,5v6
 |
|
|
|
 |
|