Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Doczepiany hak
Autor Wiadomość
Pejoth 
Mitsumaniak

Auto: EA3A'99
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-06-2014, 22:42   Doczepiany hak

Witam Klubowiczow.
Mam takie pytanko, orientuje sie moze ktos jak wyglada sprawa ciagniecia przyczepki na doczepianym haku? Wiem ze nacisk nie moze przekraczac 75 kg ale jak sie to ma do zaladowanej nie duzej przyczepki? Wybieram sie na wakacje i chcialem zabrac przyczepke a hak mam tylko jak wyzej doczepiany? Ciagnal juz kiedys ktos na takim haku?
Pozdrawiam PeJoth

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 25-06-2014, 22:53   

Postudiuj te wątki
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=9521
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=32483
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 25-06-2014, 23:22   

Wszelkie potrzebne informacje masz w dowodzie rejestracyjnym auta, jaka masa przyczepy z hamulcem i bez hamulca. Oczywiście są to masy wraz z masą przyczepy.

Pejoth 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-06-2014, 19:01   

Dzieki z lektura sie zapoznalem. Mase auta tez znam.chodzi mi tylko czy ktos juz ciagnal przyczepe na doczepianym nie przykrecanym haku, poniewaz zastanawiam sie czy hak wytrzyma a papierow od niego nie mam (auto kupilem razem z nim)?

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 26-06-2014, 19:24   

A czemu miałby nie wytrzymać. Jeśli doczepiany, to pewnie jest firmy Wesfalia, oryginalnie montowany....Ja ciągałem na takim przyczepę kempingową bez najmniejszych problemów. Ważne aby suma Dopuszczalnej masy całkowitej pojazdów nie przekroczyła trzech i pół tony. I abyś nie doczepił przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej wartość wpisaną w pozycji O1 w dowodzie rejestracyjnym.

[ Dodano: 26-06-2014, 19:31 ]
Nie wiem jak długą/dużą masz przyczepę, ale pamiętaj, że ładować ją jest najlepiej tak, aby ładunek był jak najbliżej osi. Nie możesz załadować wszystkiego na przód, bo zrobisz duży nacisk na hak. To wszystko ma znaczenie podczas późniejszej jazdy...

Pejoth 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-06-2014, 22:31   

Dziekuje Wszystkim za pomoc. Lektury rowniez okazly sie pomocne. Tak dokadnie hak mam westfallia. Sama przyczepka nie jest duzo napewno nie przekroczy 1,5 metra. Takze jestem teraz dobrej mysli :)
Pozdrawiam.

Bamber 
Mitsumaniak

Auto: Lancer combi 1,6
Wysłany: 27-06-2014, 09:45   

Targałem na demontowalnym haku, bo takie teraz muszą być zakładane zgodnie z przepisami,
lawetę z autem nie raz fakt że szarikiem i A4 ale bez problema.

Tomii 
Mitsumaniak

Auto: C4, BX, Espace 3
Wysłany: 27-06-2014, 21:45   

Bamber napisał/a:
Targałem na demontowalnym haku, bo takie teraz muszą być zakładane zgodnie z przepisami,

zgodnie z przepisami ale nie w Polsce ;) W Niemczech np kula musi być zdemontowana jak jedziesz bez przyczepki.

sierars1 
Forumowicz

Auto: Toyota Avensis T27 D4D-CAT 177
Kraj/Country: Germany
Wysłany: 27-06-2014, 22:21   

Tomii napisał/a:
Bamber napisał/a:

zgodnie z przepisami ale nie w Polsce ;) W Niemczech np kula musi być zdemontowana jak jedziesz bez przyczepki.

Pojecie względne dużo ludzi ma odpinane haki, a i tak nie odpinają a czemu tak piszę bo paru moich znajomych własnie nie odpina i policja sie nie czepia

Odpowiedz do tematu