Doczepiany hak |
Autor |
Wiadomość |
Pejoth
Mitsumaniak

Auto: EA3A'99
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-06-2014, 22:42 Doczepiany hak
|
|
|
Witam Klubowiczow.
Mam takie pytanko, orientuje sie moze ktos jak wyglada sprawa ciagniecia przyczepki na doczepianym haku? Wiem ze nacisk nie moze przekraczac 75 kg ale jak sie to ma do zaladowanej nie duzej przyczepki? Wybieram sie na wakacje i chcialem zabrac przyczepke a hak mam tylko jak wyzej doczepiany? Ciagnal juz kiedys ktos na takim haku?
Pozdrawiam PeJoth |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 25-06-2014, 23:22
|
|
|
Wszelkie potrzebne informacje masz w dowodzie rejestracyjnym auta, jaka masa przyczepy z hamulcem i bez hamulca. Oczywiście są to masy wraz z masą przyczepy. |
|
|
|
 |
Pejoth
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-06-2014, 19:01
|
|
|
Dzieki z lektura sie zapoznalem. Mase auta tez znam.chodzi mi tylko czy ktos juz ciagnal przyczepe na doczepianym nie przykrecanym haku, poniewaz zastanawiam sie czy hak wytrzyma a papierow od niego nie mam (auto kupilem razem z nim)? |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 26-06-2014, 19:24
|
|
|
A czemu miałby nie wytrzymać. Jeśli doczepiany, to pewnie jest firmy Wesfalia, oryginalnie montowany....Ja ciągałem na takim przyczepę kempingową bez najmniejszych problemów. Ważne aby suma Dopuszczalnej masy całkowitej pojazdów nie przekroczyła trzech i pół tony. I abyś nie doczepił przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej wartość wpisaną w pozycji O1 w dowodzie rejestracyjnym.
[ Dodano: 26-06-2014, 19:31 ]
Nie wiem jak długą/dużą masz przyczepę, ale pamiętaj, że ładować ją jest najlepiej tak, aby ładunek był jak najbliżej osi. Nie możesz załadować wszystkiego na przód, bo zrobisz duży nacisk na hak. To wszystko ma znaczenie podczas późniejszej jazdy... |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
Pejoth
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-06-2014, 22:31
|
|
|
Dziekuje Wszystkim za pomoc. Lektury rowniez okazly sie pomocne. Tak dokadnie hak mam westfallia. Sama przyczepka nie jest duzo napewno nie przekroczy 1,5 metra. Takze jestem teraz dobrej mysli
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Bamber
Mitsumaniak

Auto: Lancer combi 1,6
|
Wysłany: 27-06-2014, 09:45
|
|
|
Targałem na demontowalnym haku, bo takie teraz muszą być zakładane zgodnie z przepisami,
lawetę z autem nie raz fakt że szarikiem i A4 ale bez problema. |
|
|
|
 |
Tomii
Mitsumaniak
Auto: C4, BX, Espace 3
Pomógł: 17 razy Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 1889 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 27-06-2014, 21:45
|
|
|
Bamber napisał/a: | Targałem na demontowalnym haku, bo takie teraz muszą być zakładane zgodnie z przepisami,
|
zgodnie z przepisami ale nie w Polsce W Niemczech np kula musi być zdemontowana jak jedziesz bez przyczepki. |
|
|
|
 |
sierars1
Forumowicz
Auto: Toyota Avensis T27 D4D-CAT 177
Kraj/Country: Germany
|
Wysłany: 27-06-2014, 22:21
|
|
|
Tomii napisał/a: | Bamber napisał/a: | Targałem na demontowalnym haku, bo takie teraz muszą być zakładane zgodnie z przepisami,
|
zgodnie z przepisami ale nie w Polsce W Niemczech np kula musi być zdemontowana jak jedziesz bez przyczepki. |
Pojecie względne dużo ludzi ma odpinane haki, a i tak nie odpinają a czemu tak piszę bo paru moich znajomych własnie nie odpina i policja sie nie czepia |
|
|
|
 |
|