Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A/W 2.5] Problem ze sprzęgłem
Autor Wiadomość
motke 
Mitsumaniak

Auto: EA5W
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-04-2009, 23:26   [EA5A/W 2.5] Problem ze sprzęgłem

witam.

sprawa jest taka: silnik pracuje i coś klekocze. wciskam sprzęgło jest cisza. co to może być? czyżby sprzęgło do wymiany???
Ostatnio zmieniony przez robertdg 12-12-2009, 16:48, w całości zmieniany 2 razy  

motke 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-04-2009, 23:34   

jasne. trudne to? jakie koszty?

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 30-04-2009, 00:55   

Czy delikatne wciśnięcie sprzęgła wycisz ten dźwięk czy musisz wcisnąć do oporu?

pawlos 
Mitsumaniak
Boski wiatr

Auto: EAxW
Wysłany: 30-04-2009, 01:00   

Cytat:
Sprawdź łożysko oporowe i docisk.

chyba raczej łożysko na wałku sprzęgłowym w skrzyni jeżeli przestaje hałasować przy wciśniętym sprzęgle

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 30-04-2009, 01:11   

Właśnie daltego pytam kiedy przestaje hałasować, żeby ustalić czy to oporowe, czy w skrzyni. Choć według mnie to raczej oporowe tak jak napisał BigTomala bo te na wałku dają znać o sobie podczas jazdy głównie. Jeśli hałas ustaje po wciśnięciu sprzęgła do np 1/3 skoku to oporowe, jeśli dop po wysprzęgleniu to na wałku.

pawlos 
Mitsumaniak
Boski wiatr

Auto: EAxW
Wysłany: 30-04-2009, 02:14   

dobrze by było żeby to tylko oporowe, tak czy siak trzeba skrzynię zwalić i ocenic

łożysko oporowe szumi też przy wciśniętym sprzęgle (zazwyczaj)

pozdrawiam

KaWu 
Mitsumaniak
Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Wysłany: 30-04-2009, 07:28   

A zrób test i podnieś pedal sprzęgła - wtedy też cichnie :?:
Temat o Colcie...
'97 Galant EA2W, 2,0 GLS - 4G63 (II 2009 - IV 2017)
Od Lancera do Galanta...
'94 Lancer CB4W GLXi, 1.6 - 4G92 (II 2005 - II 2009)

motke 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-04-2009, 09:09   

sprzęgło wciskam na maksa i przestaje. po puszczeniu nadal coś puka. do góry sprawdzę później. w pracy jestem i nie mogę za bardzo wyjść:(

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 30-04-2009, 12:01   

Spróbuj wcisnąć sprzęgło tylko trochę na 1/3, tak żeby nie wysprzęglić a tylko docisnąć łożysko oporowe. A czy podczas jazdy, przyśpieszania, lub hamowania silnikiem słyszysz jakieś inne dźwięki czy ten dźwięk się nie zmienia?

dOOb 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.0 GLS '98 (EA2A)
Wysłany: 15-05-2009, 22:11   

Witam.

Mam pytanie:

U mnie po wymianie sprzegla i oleju w skrzyni zaczelo cos szumiec gdy sprzeglo jest w spoczynku. Z tego co piszecie tutaj i w innych tematach na forum to najprawdopodobniej bedzie lozysko w skrzyni, bo gdy wcisne sprzeglo do oporu, to odglos znika.

Gdy pojechalem do goscia ktory mi wymienial sprzeglo, [Wykropkowany wulgaryzm nadal jest wulgaryzmem-na tym forum to zabronione !] go ze spapral robote, on twierdzi, ze to byc moze ten nowy olej w skrzyni ma nieco inne parametry przez co lozysko zaczelo halasowac.

Nie sadze zeby on specjalnie uszkodzil to lozysko w jakis sposob, zebym za jakis czas znow do niego przyjechal i dal mu zarobic. Znamy sie troche i nie wydaje mi sie zeby mogl mi taki numer wykrecic, ale nigdy nie wiadomo.

Odbiegam jednak od tematu. Otoz moje pytanie jest nastepujace, co dzieje sie w momencie jesli takie lozysko sie rozleci doszczetnie? Ten moj mechanik twierdzi iz dopoki to nie zaglusza pracy silnika, to nie jest jeszcze tak zle, zeby trzeba byloby to zaraz naprawiac. Jesli odglos zacznie sie nasilac, wtedy trzeba bedzie to zrobic.

A co jesli to lozysko walnie niespodziewanie i rozleci sie na kawalki, czy to moze, a jesli tak to w jakim stopniu, uszkodzic skrzynię, sprzeglo, cokolwiek?
Ostatnio zmieniony przez BigTomala 15-05-2009, 22:15, w całości zmieniany 1 raz  

skull 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Wysłany: 16-05-2009, 10:22   Re: coś nie tak ze sprzęgłem!

motke napisał/a:
witam.

sprawa jest taka: silnik pracuje i coś klekocze. wciskam sprzęgło jest cisza. co to może być? czyżby sprzęgło do wymiany???

mam dokładnie ten sam problem :( najgorsze jest to,że słyszę to wyraźnie a podczas jazdy to już wyje a mechanicy twierdzą że to nic takiego można jeździć :x

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 16-05-2009, 14:46   

skull możesz mieć taki problem jak Y@anek, czyli z mechanizmem różnicowym. Z tego co pisałeś u Ciebie dźwięk nasila się z prędkością a nie obrotami.

mudzin 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant VI kombi
Wysłany: 16-05-2009, 22:59   

u mnie przed wymiana lozysk stuki i trzaski bylo najbardziej slychac okolo 2000 obrotow/min. moj mechanik rozebral cala skrzynie i wyciagal kazde lozysko z koleji i ogladal a itak chyba jakies przeoczyl skoro je slychac przy 500 obr/ min

[ Dodano: 16-05-2009, 23:00 ]
jak ktos chcial by sobie poczytac to na tej stronie tez troche o tym pisalismy

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=31914

Aleksander 
Nowy Forumowicz

Auto: Misiek
  Wysłany: 17-05-2009, 10:01   [EA3A 2.4] Problem ze skrzynią/sprzęgłem?? Brak pomysłów..

Mitsumaniacy! Prosze o pomoc. W moim Galancie 2.4GDI cos padło... Kiedy go odpalam slychac harczenie/buczenie-cos tak jakby sie rozsypalo i zgrzytalo. Po rozmowie z jednym mechanikiem powiedzial mi,ze moze to byc jakies łozysko w skrzyni czy jakos tak.. -nie pamietam fachowej nazwy.. :? po wcisnieciu sprzegla ten dzwiek ustaje,ale kiedy minimalnie puszcze znowu sie zaczyna. Boje sie w ogole odpalac swoje auto :cry: :cry: Mechaniki powiedzial zebym sprawdzil stan oleju w skrzyni-tak tez zrobilem.. dolalem okolo 2litrow noo i? Kiedy wszedlem do auta i chcialem je odpalic okazalo sie ze sprzeglo ZAGINELO ! po prostu pedal jest miekki i wpada do samego konca-nie moge wbic biegu... Dzwiek tego zgrzytania po odpaleniu dalej jest... Czy ktos z Was mial taki problem badz slyszal o czyms takim? Nie wiem co mam teraz zrobic... Przypomne,ze moj galant to 2.4 GDI MANUAL 99r. Czy ratuje mnie tylko wymiana skrzyni biegow??

Y@nek 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant
Wysłany: 17-05-2009, 11:37   Re: Problem ze skrzynią/sprzęgłem?? Brak pomysłów..

Aleksander napisał/a:
Mechaniki powiedzial zebym sprawdzil stan oleju w skrzyni-tak tez zrobilem.. dolalem okolo 2litrow noo i?

Niewiele tobie pomogę, ale skoro piszesz że dolałeś około 2 litrów oleju ??????
W mojej skrzyni wchodzi 2,2l. na skrzynie, nie wiem ile do GDI, ale mam wrażenie że coś się usmażyło w twojej skrzyni.

Odpowiedz do tematu