Eclipse 2g 97' 4G63 czasami nie odpala |
Autor |
Wiadomość |
qlimaxxxl
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Eclipse 2g
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-07-2014, 18:12 Eclipse 2g 97' 4G63 czasami nie odpala
|
|
|
Witam, mam problem z moim misiem ,a mianowicie....wstaje z rana odpalam auto , chodzi ładnie silnik na zimnym ,nic nie stuka nie puka itd. jadę do miasta ,zdąży się nagrzać....gaszę auto ...idę do sklepu ,wracam i odpalam auto , wszystko ok, jadę na CPN , gaszę auto i zaraz po chwili odpalam , a tu na sekundę odpali i gaśnie i potem żadna próba kręcenia rozrusznikiem nie daje rezultatu, nie che odpalić i trza pchać żeby nie wadził komuś na pobocze ..... Mijają minuty ,różnie to 5,10, 30 minut próbuję odpalić , normalnie odpala i jedzie, nigdy w czasie jazdy mi nie zgasł .....Raz jak odpalił to zdażyło mi się jakby odcinka była wcześniej niż powinna i przerywał szarpał ,ale po chwili zgasł albo się samo naprawiło i jechał. No naprawdę to dziwne co boli mojego misia i prosiłbym o pomoc bo ja jestem już zielony... Check Engine nie świeci w ogóle (jeżeli dobra żaróweczka ,bo sam nie wiem) Silnik to 4G63 Europa 1997r. Jeżeli mam podać coś jeszcze to prosze o informację . Stawiam duuuże mega piwo tym co pomogą .. A i chętnie spotkałbym się z jakimś użytkownikiem Misia ze dolnegośląska. Pozdrawiam
[ Dodano: 13-07-2014, 16:33 ]
Czy nikt na tym forum nie jest w stanie mi pomóc?? Takie duże forum ,tyle odwiedzin a wszyscy mają forumowiczów gdzies??? ehh |
|
|
|
 |
muscle_car
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Galant 2,5 v6 99'
Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Lip 2014 Posty: 124 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 16-07-2014, 01:15
|
|
|
Wiesz co może to głupio zabrzmi ale miałem ten sam problem w Mondeo identyczne objawy. Byłem u speca od rozruszników (stawiałem, że to to) ale on kazał mi zrobić co innego sprawdzić oczka od kabli, które łączą rozrusznik z akumulatorem. Wytłumaczenie było proste oczka zaśniedziałe po nagrzaniu silnika się rozciągały i nie przewodziły (czy jakoś tak:). Spróbuj koszt niewielki a może pomoże. Drugim problemem było immo które z racji wieku nie działało zawsze. Miałem 2 kluczyki jak nie odpalał na jednym to odpalał na drugim. Ja bym zaczął od oczek bo najtaniej i najprościej a podejrzewam, że są z tego roku co auto:) |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 16-07-2014, 08:53
|
|
|
qlimaxxxl napisał/a: | Czy nikt na tym forum nie jest w stanie mi pomóc?? Takie duże forum ,tyle odwiedzin a wszyscy mają forumowiczów gdzies??? ehh |
Temat przeglądało oprócz Ciebie 7 osób zarejestrowanych i to w dodatku nie posiadających eclipsa .
Teraz jest okres urlopowy więc się nie dziw .
Sorki za ot w technicznym. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
qlimaxxxl
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-07-2014, 09:27
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi....no jeżeli chodzi o rozrusznik to cały czas dobrze kręci ...więc to nie możliwe żeby on coś nawałał i kable od niego. Co do immo .....dałeś mi do myślenia ...tyle że ja mam jeden kluczyk ehhh....Da się te immo jakoś w łątwy sposób zlikwidować??? Albo sprawdzić czy to rzeczywiście on ?? Myślałem nad czujnikiem położenia wału ...ale to by mi gasł chyba w trakcie jazdy tak?? Jak już odpale to jade sam nigdy nie zgaśnie |
|
|
|
 |
muscle_car
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Galant 2,5 v6 99'
Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Lip 2014 Posty: 124 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 16-07-2014, 23:02
|
|
|
Mam patent z firmowego berlingo:) Jak nie chce Ci odpalić wyciągasz kluczyk i próbujesz jeszcze raz jak dalej nic wyjmij kluczyk i oddal się trochę od samochodu lub wyjmij go za nie go (np. na dach). Odczekaj chwilę (2-3 minuty) i spróbuj znowu. Powinieneś mieć kontrolkę często występuje jako kluczyk lub napis code sprawdź czy się pojawia. Przy immo (mówię to jako doświadczenie z innych aut) jednak jak dla mnie inaczej kręci gdy nie chce odpalić.
Czujnik położenia wału chyba powoduje falowanie obrotów i przy przyspieszaniu szarpanie. Zlikwidować immo naturalnie, że się da pytanie brzmi za ile?:) |
_________________ "Myślenie jest ważniejsze niż wiedza, ale nie ważniejsze niż obserwacja" - J.W.Goethe
Galant 2,5 V6
Fto GR 2,0 V6 |
|
|
|
 |
qlimaxxxl
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-07-2014, 19:03
|
|
|
Thx za kolejną wypowiedź <piona> ...wiesz na razie bujam się i na razie odpala za każdym razem...ale sprawdzę to jak znowu nie będzie palić....no jak mówiłem...zauważyłem tak że odpaliłem i zaraz zgasło ...a jak już mi sie udało przytrzymać obroty to tak jakby zalewało albo nie paliło na gar .... ale niech mi nie odpali to dam znać czy te immo coś pomogło jak odejdę od auta na jakiś czas...... będę na pewno informował was wszystkich bo może kiedys ktoś miał i będzie taki sam mieć problem i forum będzie dobrą ręką pomocną ....po to te forum jest by pomagać......i dziękuję wszystkim za odpowiedzi...
[ Dodano: 21-07-2014, 09:03 ]
Niestety wczoraj pojechałem nad wodę ....po 2 godzinkach chciałem jechać po kolegę ...auto odpaliło...ale nie chciało sie zbierać na obroty jak powinno i jakby go zalewało szarpało czy coś...puściłem gaz ....a on zgasł Wiedziałem że tak będzie....po ponownej próbie uruchomienia ....nie odpalało ....po kilku minutach kręcenia i próbach uruchomienia...auto odpaliło i mogłem dalej jechać bez problemu....... Błagam ja już powoli mam tego auta dość ...a takie ładniusie ehhhhh PS. Oddalenie się na kilka minut z kluczykiem od auta nic nie daje . ehhh
[ Dodano: 21-07-2014, 13:12 ]
Dzisiaj byłem u kolegi i tak ...gdy nie chce odpalać to iskra na wszystkich świecach jest...ale wyraźnie czuć jak zalewa auto.....świece mimo że iskra była to zalane były.....czasami dziwne trykotanie dochodzi gdzieś koło przepustnicy.......możliwe jest że jakiś czujnik temperatury jest walnięty??? że zalewa mi świece bo tak jakby na ssaniu?? Proszę o fachową pomoc ..żaden Check Engine się nie zaświeca.
[ Dodano: 30-07-2014, 22:08 ]
Jakieś pomysły Panowie?? a może i Panie xd |
|
|
|
 |
RENZO
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Eclipse II
|
Wysłany: 23-09-2014, 18:19
|
|
|
Sprawdź sobie CLT i CAM może tam leży problem najlepiej nagraj filmik to postaram sie pomóc a te odgłosy koło przepustnicy to może być koniec Twoich popychaczy hydraulicznych tak jak mówie najlepiej nagraj filmik |
|
|
|
 |
KsiadzRobak
Forumowicz
Auto: Lancer
Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Wrz 2014 Posty: 1029 Skąd: ecki
|
|
|
|
 |
szatan750
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2,5 v6 1997 r.
|
Wysłany: 24-09-2014, 21:28
|
|
|
można go pewnie naprawić poprzez poprawy zimnych lotów . naprawilem takie czujniki położenia walu od coltów i carism z 1997. silnik odpalał na sekundę i gasł . Prosty powód sprzedazy auta za granica . Kod bledu mozna wymrugac pin 1 i 4 zwarcie na obd2 zlacze diagnostyczne. Mysle ze eclipse tez ma samodiagnostyke jeszcze tego sprawdzalem . posiadam carisme galanta eclipsa colta . |
|
|
|
 |
|