|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Wymiana uszczelek w drzwiach |
Autor |
Wiadomość |
bonkesku
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt CJ1A 98r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-07-2014, 10:46 Wymiana uszczelek w drzwiach
|
|
|
Witam, mam pytanie odnośnie wymiany uszczelki drzwiowej, jak wygląda taka wymiana? wystarczy ściągnąć stara i nałożyć druga, czy wymaga to jakiś więcej czynności, czy trzeba ja jakoś przyklejać, jak to wygląda ? Zawsze po deszczu mam wodę na progach jak otworze drzwi, czy uszczelka załatwi sprawę? Moja stara w jednym miejscu się w ogóle nie trzyma w drugim jest peknieta, druga wygląda ok a mimo to woda zawsze jest na obu progach(tych plastikach) |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 16-07-2014, 19:14
|
|
|
Wokól ramki uszczelka jest wciskana w rowek a wokól formy wewnętrznej drzwi jest montowana na kołkach, te kołeczki przy próbie demontazu można łatwo uszkodzić (a jeszcze prosciej zniszczyc uszczelke w miejscach montażu kołków), jest jedna taka metoda ze delikatnie naciagając uszczelke mozna ja zamontowac na ten motylkowy kołek, ale trzeba to robić ostroznie aby nie potargać uszczelki.
Jezeli u Ciebie uszczelki sa uszkodzone to zapewne dlatego dostaje się przez nie wilgoć, jeżeli nie czujesz sie pewnie w wymianie takich rzeczy to lepiej oddac to do kogoś co to robił i wie na czym rzecz polega.
Sprawdź jeszcze czy ramka drzwi dolega równomiernie do słupka dachowego
No chyba, że chodzi o uszczelke nałożoną na rant wnęki drzwiowej, to jej wymiana jest banalnei prosta, sciagasz stara i zakładasz nową |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
bonkesku
Forumowicz

|
Wysłany: 16-07-2014, 20:09
|
|
|
Chodzi właśnie o ta co jest na drzwiach.. Myślałem że to będzie prostsza sprawa, po pytam może ktoś to zrobi, bo sam nie chce niczego uszkodzić... od strony kierowcy na gorze nie trzyma się w ogóle gdzieś na długości 10-15 cm, widać że jest tam rowek i powinna w to wejść ale nie trzyma się.. podobnie druga strona, z tym ze tam tylko z 5 cm, mogę ją normalnie odchylic...
robertdg napisał/a: | Wokól ramki uszczelka jest wciskana w rowek a wokól formy wewnętrznej drzwi jest montowana na kołkach |
chodzi o te co są od strony zamka i zawiasu?
a jeśli chodzi o słupek to z lewej strony wygląda to tak ze drzwi są jakby bardziej wciśnięciu a słupek dachowy jest minimalnie wysunięty, zaś od strony prawej jest chyba ok, minimalnie ramka drzwi odstaje od słupka, w jednym i drugim przypadku uszczelka nachodzi na słupek dachowy.. Irytuje już mnie ta woda na tych progach niby dużo jej nie ma, może gdyby nie prawy próg to bym się za to nie brał ale jeszcze trochę i będzie tam dziura bo woda tam wsiaka bo jest lakier pekniety i wszystko tam leci... może cos jeszcze być przyczyną tej wody? może gdzieś od szyby? tez cos jest nie tak bo gdy przekraczam prędkość 70-80 km to słychać szum powietrza od lewej strony.. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 16-07-2014, 20:29
|
|
|
bonkesku napisał/a: | chodzi o te co są od strony zamka i zawiasu? | Tak
bonkesku napisał/a: | a jeśli chodzi o słupek to z lewej strony wygląda to tak ze drzwi są jakby bardziej wciśnięciu a słupek dachowy jest minimalnie wysunięty, zaś od strony prawej jest chyba ok, minimalnie ramka drzwi odstaje od słupka, w jednym i drugim przypadku uszczelka nachodzi na słupek dachowy. | Wrzuć zdjęcia bo może ramki się poodginały i wymagają dogięcia bonkesku napisał/a: | jeszcze trochę i będzie tam dziura bo woda tam wsiaka bo jest lakier pekniety i wszystko tam leci... | wrzuć foto bonkesku napisał/a: | może cos jeszcze być przyczyną tej wody? może gdzieś od szyby? | Prędzej wykładzina byłaby mokra, ewentualnie jeszcze uszczelki parapetowe w drzwiach nie doszczelniuaja przy zamknietej szybie i woda nei nadazy odplywac albo bryzga przez tapicerke bo nie ma folii ochronnej pod tapicerka bonkesku napisał/a: | tez cos jest nie tak bo gdy przekraczam prędkość 70-80 km to słychać szum powietrza od lewej strony.. | Jezeli ramka nie bedzie dolegac to szum bedzie intensywniejszy niz zazwyczaj |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
bonkesku
Forumowicz

|
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 16-07-2014, 23:15
|
|
|
Faktycznie nie wygląda to ciekawie, jeżeli dobrze widze to uszczelka w drzwiach kierowcy nie dolega na calej linii, co do sladów korozji to radze skonsultować to z lokalnym blacharzem bo wygląda to conajmniej dziwnie, tak jakby wcześniej auto miało ingerencje blacharskie w tych miejscach (dziwnie odpryskujący lakier żółty, niepasująca nakładka progowa), skonsultuj sprawe i zdecyduj co dalej bo same uszczelki na obecny stan na wiele sie nie zdadzą |
 |
|
|
|
 |
bonkesku
Forumowicz

|
Wysłany: 17-07-2014, 08:48
|
|
|
wiem ze dobrze to nie wygląda, a nakładka nie dolega bo jest ulamany zaczep z tamtej strony i dlatego odstaje.. myślę że była już tam mała korozja ale ze względu na wodę się powiększyła bo gdy tylko pada wszystko tam leci i pewnie wilgoć spowodowała te odpryski i pęknięcie, bo jak widać zaczyna tam się już coś się dziac na większej powierzchni. A co do uszczelki i ogólnie wody to ktoś mi powiedział że u niego w coltcie po deszczu też ma wodę na tych nakładach i ze woda z szyb leci bo ma ujście w drzwiach i dlatego ta woda, moim zdaniem powinno być tam sucho.. Właśnie chcę pierw wyeliminować ta wodę, dopiero później cos zrobić z tym progiem, tylko nie wiem jeszcze co... Myślisz ze uszczelka zmieni sprawę czy jeszcze cos robić? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 17-07-2014, 20:35
|
|
|
bonkesku napisał/a: | Myślisz ze uszczelka zmieni sprawę czy jeszcze cos robić? | Na początku zacznik od uszczelki, porównaj jakimś wzornikiem przyleganie drzwi przy słupku dachowym między prawa i lewa stroną, w razie koniczności przegnij ramkę przy odsuniętej szybie bonkesku napisał/a: | ktoś mi powiedział że u niego w coltcie po deszczu też ma wodę na tych nakładach i ze woda z szyb leci bo ma ujście w drzwiach i dlatego ta woda | Tak ale w samych drzwiach oryginalnie jest jeszcze folia ochronna, przy intensywnych opadach woda może przepłynąc pod tapicerke
Listewke możesz sobie sprawić nową wtedy bedzie elegancko przylegała |
 |
|
|
|
 |
bonkesku
Forumowicz

|
Wysłany: 17-07-2014, 21:46
|
|
|
robertdg napisał/a: |
Listewke możesz sobie sprawić nową wtedy bedzie elegancko przylegała |
mówisz o tej co ma jedną kawałek ucieta? ta co idzie od lusterka wzdłuż szyby? jeszcze jedno pytanie, te koleczki od uszczelki, wyciąga się je? jak patrzyłem to one są z takim motylkiem, w jednym miejscu wyszedł ten motylek z uszczelki, przy probie wsadzenia go na miejsce kolek chowa się do środka wiec ciężko to zrobić gdy jest on w drzwiach...
na dniach zobaczę jak te słupki wyglądają w innym colcie |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 17-07-2014, 23:48
|
|
|
bonkesku napisał/a: | mówisz o tej co ma jedną kawałek ucieta? ta co idzie od lusterka wzdłuż szyby? | Nie o tej na progu
Spinka wygląda mniej więcej podobnie do tej
Jej demontaż nei jest latwy, montaz uszczelki na spinkę osadzoną w otworze tez nei jet prosty, ale do wykonania, wymaga cierpliwości i precyzji, z jednej strony uszczelke nakładamy na częsc motylka po czym delikatnie naciagamy starając się aby otworek w uszczelce delikatnei się rozszerzył i wskoczył na motylka, jezeli kołeczek ucieka do środka można go delikatnei podeprzeć cieniutkim srubokrecikiem.
Chchąc zdemontowac kołek najlepiej to robić przy zdemontowanej tapicerce, jednak nie wszystkie kołki da się wypchnać od środka ze względu na brak podejścia, można jednak takie kołki dostać z zamiennika |
 |
|
|
|
 |
bonkesku
Forumowicz

|
Wysłany: 18-07-2014, 08:51
|
|
|
poproszę znajomego żeby mi to zrobił, bo sam jeszcze pogorsze sprawę.. juz chyba wiem co chciałem wiedzieć, dzięki za cenne rady i pomoc |
|
|
|
 |
|
|