Spawanie zeliwa czy warto |
Autor |
Wiadomość |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 10-08-2014, 23:41 Spawanie zeliwa czy warto
|
|
|
Jest sprawa robie własnie auto z kolektorem zeliwym i mam dylemat z kolektorem wydechowy... Jest delikatnie pekniety tak ze nie widac w zasadzie zadnych sladów czarnych po spalinach nie pierdzi. I pytanie do kogos kto cos wie bo od czytanie opini w necie juz mnie głowa rozbolała... Zostawic tak jak jest i nie ruszac, zaspawac czy moze zrobic technika metal lock ??? |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 11-08-2014, 06:58
|
|
|
rosomak1983 napisał/a: | Jest delikatnie pekniety tak ze nie widac w zasadzie zadnych sladów czarnych po spalinach |
Widziałem to samo w Hyundaiu mineło już kilka lat i nic się nie dzieje a chciałem już wymieniać kolektor , możesz zawsze pospawać |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 11-08-2014, 19:15
|
|
|
rosomak1983, nie czytaj opinii tylko pojeździj po ludziach, którzy spawają żeliwo w Twojej okolicy.
Z tego co wiem nie wszystkie pęknięcia da się trwale zaspawać (z jakiegoś powodu oryginalny odlew pękł) i nie każdy potrafi spawać żeliwo.
Są jednak fachowcy, którzy spawają bardziej skomplikowane odlewy niż kolektor, więc musisz pojeździć po warsztatach i po prostu znaleźć najlepszego |
|
|
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 11-08-2014, 23:54
|
|
|
screen capture windows
Wyglada to tak, nie ma jakiejs sadzy, albo jakiegos czarnego nalotu spalin. Mkm byłym juz u jednego goscia poleconego i mówił ze pospawa zreszta na zdjeciu widac ze pekniecie nie jest powazne. Z drugiej strony to czytam słysze ze takie spawanie powoduje naprezenia i zaraz peknie obok spawu. (medota spawania rozrzazonego żeliwa raczej niewykonalna przez majstrów a zakładu takowego nie ma chyba w okolicy) Kolektor pochodzi z modelu gdzie takie pekniecia sa typowe i nie znajdzie w zasadzie dobrego... Niewiem najchetnie bym to zrobił metalockiem, czyli wkrecenie i gwintowanie ale troche kijowe miejsce... |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 12-08-2014, 07:34
|
|
|
Jezeli nie dmucha tym pęknięciem to bym to zostawił, żeliwo ze względu na zawartośc domieszek nie nalezy do materiałów latwych w spawaniu |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|