Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tomusn
13-02-2015, 09:16
Colt 2003 Pomoc w wyborze oleju.
Autor Wiadomość
Pablositos 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-02-2015, 21:07   Colt 2003 Pomoc w wyborze oleju.

witam wszystkich nie wiem czy dobrze trafiłem i czy mój post jest w dobrej zakładce.
ale przejdę do setna sprawy.
Posiadam Miska colcik r03 przebieg około 190,instalacja gazowa od roku.Silnik 1.6
Potrzebuje wymienić olej,filtr,filtr paliwa,filtr od gazu.I tutaj pada moje pytanie czy,jest ktoś rad mi powiedzieć jaki olej najlepiej wybrać firme filtrów itp.Bo jak pytam sie w serwisach każdy mówi co innego.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 13-02-2015, 07:25   

W złym miejscu napisałeś :wink: .
Tutaj masz faq do CJ:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=17006

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 13-02-2015, 09:46   

Co prawda inny Colt bo 1,3 rocznik 2000 ale:
- filtry np. Knecht
- olej Shell Helix Ultra 5W40

Wcześniej jeździł na Mobilu 10W40 (półsyntetyk) - zaczęły hałasować popychacze. Zmieniłem na syntetyk Lotosa 5W40 (ten w takiej złotej bańce) - początkowo ucichły ale po czasie się znów odezwały. Po zmianie na Shell znów ucichły i jak na razie jest OK (od listopada).

Ale ja nie wiem czy Ty masz hydrauliczne popychacze w swoim silniku. I niektórzy pewnie powiedzą, że Shell to już nie jest ten Shell co kiedyś.

Pewnie każdy olej syntetyczny o parametrach spełniających wymagania dla tego silnika będzie dobry a kwestia jakiej marki to już Twoje upodobanie.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 13-02-2015, 10:31   

Części do LPG przeważnie kupuję tutaj bo mają dobre ceny http://www.drypa.pl/menu1_STRONA_GLOWNA.html lub tu http://www.phjacus.pl/cgi-bin/index.pl
Filtr fazy lotnej warto założyć albo z wkładem z poliestru albo z włókna szklanego a najlepiej sprawdzają się odstojnikowe. Wkład filtra fazy lotnej tylko dedykowany do obudowy jaką masz.

krzysieg 
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
Wysłany: 13-02-2015, 18:26   

Mój bierze 0,5l /1000km oleju , nie widać wycieków ,nie kopci , wymienione uszczelniacze zaworów-nic to nie dało mimo że były zużyte ...ciężko znaleźć przyczynę .
Lałem mobil 10w40 a teraz valvoline max life 10w40 różnicy nie widać żadnej ale valvoline
bardziej markowy rozlewany w Holandii a nie w Polsce cena ta sama .
Jeśli nie trzeba dolewać oleju to pełen syntetyk , a jeśli tak jak u mnie to chyba tylko półsyntetyk .
Aha na oleju nie znanym przed moją pierwszą wymiana oleju , oleju nie ubywało ...ale mógł być dodany jakiś zagęszczacz ...

Odpowiedz do tematu