Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Tuleje wahacza - problem z zakupem
Autor Wiadomość
Cink 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 1998r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-08-2014, 20:04   [Cari 1.8 GDI] Tuleje wahacza - problem z zakupem

Witam wszystkich!

Mam dość ciekawy problem. Mianowicie zajmuje się aktualnie wymianą poszczególnych części w zawieszeniu mojej Carismy z 98r. - mechanik wczoraj poinformował mnie o potrzebie zakupu tulej. Niestety jedyną informację, jaką dostałem to taka, że mam dokonać zakupu tuleji górnej, tylnej.

Posiadam aktualnie Tuleje wahacza poprzecznego(cukierek), która również będzie wymieniana. I tutaj rodzi się moje pytanie. Do wspomnianej części powinienem dokupić TULEJE WAHACZA DOLNEGO POPRZECZNEGO TYŁ, czy też TULEJE WAHACZA TYLNEGO GÓRNEGO ?

Jeśli to pomoże, posiadam taką część i z tego co rozumiem, mam dokupić do tego cukierka, mniejszą tuleje:

http://www.iparts.pl/czes...-101-29377.html

Prosiłbym o informacje, ponieważ 2 dni szukam już, dopytuje i nie mogę uzyskać żadnej, rzeczowej informacji. Pozdrawiam serdecznie!

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 07-08-2014, 20:35   

Może niech Ci mechanik dokładnie wytłumaczy o która tuleje mu sie rozchodzi aby nie było nieporozumień albo niech zaznaczy na rysunku

Na logige to pozostaje jedynie jedna górna tuleja, ta naprzeciw cukierka :-)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

glina 
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Wysłany: 07-08-2014, 20:43   

tu masz zdjecie zaraz po wstawieniu calego nowego zawieszenia w cari

krótkie wahacze z cukierkami były wymieniane jako całość (nie opłaca się za bardzo wprasowywać tulej do starych wahaczy)
pokaż mechanikowi - niech powie o co chodzi dokładnie

ps. widze ze robertdg juz mnie uprzedził :)
i wymien amorki od razu, szkoda nowe tuleje niszczyc ze starymi amorami

Cink 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 1998r.
Wysłany: 07-08-2014, 20:52   

O kurcze, dzięki za informacje! :)

Glina, Twój obrazek naświetlił mi sytuację! Chodzi z pewnością o tą mniejszą część wahacza, bo pokazywał mi ją mechanik, ale oczywiście nazwał po swojemu i radź sobie sam :) Pamiętam, że mechanik kazał mi dokupić też śrubę mimośrodową, bo bez niej całej operacji nie da się wykonać, czyli musi chodzić o wahacz krótszy.

PS. niestety mam już jedną część, którą dostałem w momencie, kiedy poprzedni mechanik nie umiał założyć cukierka... teraz muszę dokupić więc odpowiednią tuleję małą + śrubę mimośrodową.

W takim układzie, którą tuleje powinienem zakupić ?

PS2. Tak patrząc na wszystkie zdobyte informacje, potrzebuje TULEJE WAHACZA DOLNEGO POPRZECZNEGO TYŁ :) ale poczekam na potwierdzenie doświadczonych użytkowników :)

eve1988 
Forumowicz

Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Wysłany: 08-08-2014, 21:11   

ja robilem tylny zawias wymieniajac tuleje, bo kola sie rozlazly... za pozno dowiedzialem sie ze mozna cale wahacze wymienic, taniej i latwiej.
sa tam mimosrody ktore lubia sie urywac, wiec lepiej je dokupic.

fanatyku 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 12-09-2014, 08:53   

Miesiąc temu sam wymieniłem wszystkie tuleje w tylnym zawieszeniu. Zakupiłem tuleje firmy FEBEST (wahacz wzdłużny, poprzeczny dolny i górny - długi i krótki). Oczywiście zakupiłem od razu śruby mimośrodowe bo starych nie szło ruszyć i musiałem je ciąć. Całą robotę udało mi się wykonać w jedną sobotę. Wszystko co było mi potrzebne to kanał, mocne imadło oraz gruba śruba (szpilka) z kilkoma większymi nakrętkami i kilka tulejek metalowych, które wykorzystałem do wyprasowania starych i wprasowania nowych tulei.
Wiem, że łatwiej było by wymienić całe wahacze ale miałem okazję kupić taniej tuleje. I przy okazji nauczyłem się czegoś nowego, bo mechanikiem nie jestem :)

glina 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-09-2014, 09:06   

a amortyzatory zostawiłeś stare?

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 12-09-2014, 20:06   

glina mogę użyć twojego zdjęcia? aha a jeszcze jedno mnie nurtuje czy tam nie powinno być drążka stabilizatora poprzecznego? dam sobie głowę uciąć że w mojej cari gdi z 2000 roku miałem drążek z przodu i z tyłu w nowej DiD z 2004 też na bank mam drążek z przodu i z tyłu nie przechyla ci się za bardzo na zakrętach?

glina 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-09-2014, 21:31   

Śmiało bierz. Drążek jeszcze nie był zamontowany w chwili fotografowania. Oczywiście ze normalnie tam jest :)

Odpowiedz do tematu