[Pajero II] Tarczobębny |
Autor |
Wiadomość |
anonim1133
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5TD SWB '91
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-10-2014, 12:04 [Pajero II] Tarczobębny
|
|
|
Dzień dobry panom;)
W koło tarczy hamulca z tyłu, jest jakaś osłona [PIC RELATED]. Tylko jak to w Pajero, trochę zgnita.
Rodzi się więc pytanie do osób które to rozbierały - czy ta osłona pełni na prawdę jakąś funkcję?
U mnie ma jedną, wchodzą między nią, a tarczę kamienie. Nie zawsze chcą wypadać i udręka z tym straszna.
Więc czy mogę uciąć zgnity nadmiar w koło, czy też przeciwnie, znaleźć i założyć całą osłonę, bo jest ważna?
Przy okazji bonusowe pytanie. Czy hamulce jakoś da się regulować? Klocki ocierają mi o tarcze, co mnie denerwuje. Raz, że wszystko się pewnie niepotrzebnie grzeje. Dwa, że i opór dodatkowy to i pali więcej i w terenie to przeszkadza, bo jedna strona trzyma minimalnie mocniej i zawsze druga się przez to zakopuje w miękkim.
Jeszcze jedno pytanko odnośnie hamulców.
Śruby mocujące zaciski(prowadnice?) z przodu, ktoś wie jakie to są? Muszę wymienić, chciał bym je najpierw kupić i dopiero z nimi jechać do mechanika, aby wymienił.
Ja próbowałem odkręcić to łepek zepsułem ;f |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 11-10-2014, 09:05
|
|
|
anonim1133 napisał/a: | Rodzi się więc pytanie do osób które to rozbierały - czy ta osłona pełni na prawdę jakąś funkcję? | jakąś funkcję musi pełnić skoro producent zamontował ale... ja mam zdemontowaną od paru lat i nie widzę różnicy z nią czy też bez. anonim1133 napisał/a: | Czy hamulce jakoś da się regulować? Klocki ocierają mi o tarcze, co mnie denerwuje. | tak po przez wymianę tłoczków lub/ i śrub prowadzących. anonim1133 napisał/a: | Śruby mocujące zaciski(prowadnice?) z przodu, ktoś wie jakie to są? | no musisz wykręcić obecne bo, jest ich parę rodzai i to one mogą powodować nierówną pracę. Cytat: | Ja próbowałem odkręcić to łepek zepsułem ;f | jak dawno nie ruszane to norma |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
anonim1133
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-10-2014, 10:08
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
 |
Dracon40
Forumowicz
Auto: Pajero II '91
|
Wysłany: 31-10-2014, 13:32
|
|
|
powiem tak:
nowe tarcze osłonowe do tyłu kosztują za drogo. Nikt nie robi podróbek, więc tylko oryginały a to kosztuje sporo.
Na przód taniej, ale też nie ma rewelacji cenowej. Używek brak, bo gniją.
Ostatnio rozbierałem piasty z przodu do zera. Wymiana uszczelnień na tłoczkach, wymiana simeringów, łożysk i odrestaurowanie zacisków - piaskowanie i malowanie na nowo.
Koszt? Sporo, bo około 0,5K pln za części. Zdecydowałem że osłon nie zakładam bo i tak zgniją a koszt na dwie strony spory, a druga sprawa że żadnej ze śrub mocujących tarczkę osłony (4 szt n stronę) nie odkręciłem niestety. Ruda pozwoliła mi je tylko ukręcić ;/
Niebawem będę robił porządek z tyłem - całość do rozbiórki, konserwacji i koniecznych wymian. Tarcz nie planuję, bo budżet mam jaki mam a roboty jeszcze sporo.
To na moim przykładzie i moim prywatnym zdaniem, ale się nie sugeruj.
Chłopaki piszą że nie ma różnicy czy z czy bez tarcz. Więc ja wolę bez |
|
|
|
 |
Marcus65
Forumowicz

Auto: Pajero II, 3.5, long, '94
Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Sty 2010 Posty: 139 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 31-10-2014, 20:08
|
|
|
To się nazywa "osłona kotwiczna" czy jakoś tak... Ostatnio taką utraciłem w drodze powrotnej z taplania w błotku.
Pozdro
Marcus |
_________________ Pojara V6 3500 '94, długa i szybka |
|
|
|
 |
anonim1133
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-10-2014, 23:19
|
|
|
Moja była przegnita tak, że rękami bym oderwał jak bym się postarał. A mimo to czasem jakiś kamień się wczepił między nią, a tarczę. Póki co mam uciętą, ale nie wiem czy to się sprawdza, bo samochód nie chce współpracować. Nowy akumulator, ładowanie jest. A ciągle pada mi akumulator ;< |
|
|
|
 |
satyricon
Forumowicz
Auto: pajero2clasic 2.5 es
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Mar 2013 Posty: 75 Skąd: nehrybka/radzymin
|
Wysłany: 31-10-2014, 23:45
|
|
|
Witaj,gdzies jest zwarcie i dlatego rozladowuje,moze masa nie trzyma dobrze.Powodzenia w szukaniu. |
|
 |
anonim1133
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-11-2014, 00:17
|
|
|
Najgorsze jest to, że średnio wiem jak szukać gdzie problem, a na elektryka mnie obecnie nie stać.
Walczę obecnie z zakładaniem zderzaków teraz - bo zatrzymano mi przez to dowód, a buda podniesiona to ciężko spasować wszystko, szczególnie mieszkając w bloku bez spawarki/warsztatu. Przód jako tako już wisi, w przyszłym tygodniu jeszcze tył spasować.
Potem pomyślę co z prądem, ale nie sądzę abym coś mądrego wymyślił i pewnie auto trochę postoi |
|
|
|
 |
dyzioo
Forumowicz Pozdro600
Auto: Pajero II 2.5TD SuperS 1996 3d
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Sty 2015 Posty: 132 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 12-06-2018, 00:19
|
|
|
Jak sciągnąć tarczobęben po zdjeciu koła?? |
|
|
|
 |
RR1111
Nowy Forumowicz
Auto: pajero II 3.0 24v
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Maj 2012 Posty: 22 Skąd: Stara Wieś
|
Wysłany: 12-06-2018, 17:34
|
|
|
wkręcając dwie śrubki w odpowiednie miejsca |
|
|
|
 |
dyzioo
Forumowicz Pozdro600
Auto: Pajero II 2.5TD SuperS 1996 3d
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Sty 2015 Posty: 132 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 12-06-2018, 23:38
|
|
|
Znalazlem na youtube.
Odkręcic zacisk i dwoma srubami na będnie wkręcać równo.. i zejdzie..
Pozdro. |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 13-06-2018, 11:06