Silnik 2.2 D-ID - filtr cząstek stałych |
Autor |
Wiadomość |
Jaad
Forumowicz
Auto: Outlander III
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-10-2014, 19:00 Silnik 2.2 D-ID - filtr cząstek stałych
|
|
|
Proszę o opinie (z autopsji i ze słyszenia) jakie potencjalne kłopoty może przysporzyć osławiony filtr cząstek stałych przy jeździe głównie poza miastem.
Dzięki z góry. |
_________________ Pozdrowionka ! |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16-10-2014, 19:04
|
|
|
Jaad napisał/a: | Proszę o opinie (z autopsji i ze słyszenia) jakie potencjalne kłopoty może przysporzyć osławiony filtr cząstek stałych przy jeździe głównie poza miastem. |
Żadnych. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Jaad
Forumowicz
|
Wysłany: 16-10-2014, 20:47
|
|
|
Żadnych ? To super info, aczkolwiek będę dalej drążył:
a. co jakiś czas potrzeba jest wypalania sadzy, a co za tym idzie, niezakłóconej jazdy przez 20-30 min. ze stałymi obrotami; jeśli to prawda, to jak często ?
b. czy proces wypalania jest sygnalizowany (zwłaszcza jego koniec) ? słyszałem, że najbardziej zapycha filtr przerwanie procesu zbyt wcześnie;
c. po jakim przebiegu filtr jest do wymiany ? |
|
|
|
 |
Grimm
Forumowicz
Auto: Outlander 14' PB
|
Wysłany: 16-10-2014, 21:28
|
|
|
Mam Outlandera w benzynie ale miałem auto z DPF przez 3 lata. W sumie nie działo się nic ale co jakiś czas musi się wypróżnic co widać po spalaniu (ok 40 litrów na 100) . Czas wyprozniania to ok 4-5 minut.
NIE polecam auta z DPF do miasta a tym bardziej jeśli masz do pracy kilka - kilkanaście km - problemy z DPF murowane.
Jeśli jeździsz poza miastem i czasami (powiedzmy raz w miesiącu) robisz trasę gdzie będziesz jechał "żwawo" to bierz diesla w dpf. Ja mieszkam w mieście i diesla w swoim życiu już nie kupię. ..
Trwałość filtra ,zakładając, że będzie regularnie i bez przerywania wypróżniany jest wysoka , min 250 000 km bez problemu robią u mnie w firmie Fiaty z DPF. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 16-10-2014, 21:38 Re: Silnik 2.2 D-ID - filtr cząstek stałych
|
|
|
Jaad napisał/a: | Proszę o opinie (z autopsji i ze słyszenia) jakie potencjalne kłopoty może przysporzyć osławiony filtr cząstek stałych przy jeździe głównie poza miastem.
Dzięki z góry. | filtr - żadnych, o ile nie będziesz zbyt dużo jeździć 60km/h na 6 Jak jeszcze ostudzisz turbinę po szybkiej jeździe i nie będziesz butować na zimnym silniku to będziesz jeździć, jeździć, jeździć.... |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 16-10-2014, 22:09
|
|
|
losdamianos napisał/a: | NIE polecam auta z DPF do miasta a tym bardziej jeśli masz do pracy kilka - kilkanaście km - problemy z DPF murowane. |
Potwierdzam, DPF wykrywa zapchanie i próbuje wypalić, ale jeżeli nie osiągnie 200 stopni C to ECU próbuje podlewając paliwem spowodowac wzrost jego temperatury i w rezultacie rozrzedza olej w silniku. Alarm na wyświetlaczu, że poziom oleju wymaga sprawdzenia oznacza koniecznośc podpięcia do MUT III, wymiany oleju i wymuszonego przez MUT wypalenia DPF - ostatnio ćwiczyłem coś takiego na samochodzie Klienta.
Z kolei dziś dzwonił do mnie człowiek z ASX po usunięciu DPFa... CE na stałe, tryb awaryjny na stałe, może uda się to w jakiś sposób naprawić tyle, że kłopoty sam sobie wywołał, jeżdżąc z odpięta wtyczką od DPFa... Masakra... |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Grimm
Forumowicz
Auto: Outlander 14' PB
|
Wysłany: 17-10-2014, 18:27
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | kłopoty sam sobie wywołał, jeżdżąc z odpięta wtyczką od DPFa... Masakra... |
Czyli odpiął wtyczkę i jeździł ze świecącym się "check"? Świrów nie brakuje. ..
Wycięcie DPF = nowy program i tyle w temacie. W sumie chyba bardziej się opłaca zrobić jakiegoś wirusa a przy OKAZJI ogarnąć DPF... |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 20-10-2014, 17:03 Re: Silnik 2.2 D-ID - filtr cząstek stałych
|
|
|
Jaad napisał/a: | Proszę o opinie (z autopsji i ze słyszenia) jakie potencjalne kłopoty może przysporzyć osławiony filtr cząstek stałych... |
Kłopoty z filtrami DPF i FAP zdarzają się, a powodem zapychania nie zawsze jest sadza...
Bywa, że mimo przestrzegania nakazanego przez producenta auta sposobu postępowania z filtrem DPF / FAP, układy sygnalizacyjne auta, co kilkaset kilometrów zmuszają kierowcę do kolejnej procedury wypalania. Gdy te są nieskuteczne i samochód trafia do warsztatu okazuje się, że nawet wypalanie "by force" nie pomaga, bo filtr jest nieodwracalnie zatkany.
Nowy filtr kosztuje kilka tysięcy złotych i sytuacja staje się mało komfortowa, bo dalej nie wiadomo dlaczego tak się stało, dlaczego filtr się zatkał.
Dociekania tradycyjnie koncentrują się na winie kierowcy, chociaż często sprawcą zamieszania jest... olej silnikowy a dokładniej - popiół powstający w wyniku jego spalania. Gromadzi się w mikrokanalikach filtra i w przeciwieństwie do sadzy jest nieusuwalny.
Oleje dostępne w tzw. wolnej sprzedaży, mimo że oznakowane jako "low SAPS" (o niskiej zawartości popiołów siarczanowo-fosforowych), w swoich specyfikacjach i w cenie, często daleko odbiegają od olejów wskazanych przez poszczególnych producentów aut. Niestety w naszych realiach nie zawsze wiemy, co jest wlewane do silnika...
O ile w samochodach z niewielkim przebiegiem i spalaniem oleju zagrożenie "popiołowe" jest stosunkowo małe, to w przypadku silników z większym kilometrażem i przedmuchami spalany olej może być dla filtrów DPF i FAP poważnym zagrożeniem ...chyba, że jest autentycznie niskopopiołowy.
- Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Jaad
Forumowicz
|
Wysłany: 20-10-2014, 18:27
|
|
|
W kontekście powyższego postu -- jakie oleje niskopopiołowe są szczególnie polecane -- a jakie są tradycyjnie używane w Mitsubishi ? Jakim są zalewane nowe auta ? |
|
|
|
 |
jmgmotocykle
Forumowicz marcin78
Auto: outlander 2.2 156ps
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 353 Skąd: oleśnica
|
Wysłany: 11-11-2014, 10:44
|
|
|
do końca jeździłem na mobilu do DPF , full synt.. Sprzedając auto ( przebieg180 tyś) na diagnostyce:
turbo - igiełka
dpf - ok. 30 % zużycia
silnik w super stanie...
dodam że silnik miałem zawirusowany z 156 na 190 KM i 430 Nm , czyli nie miał lekko mój DPF... |
_________________ Proste są dla szybkich aut, zakręty - dla szybkich kierowców |
|
|
|
 |
Jaad
Forumowicz
|
Wysłany: 11-11-2014, 15:05
|
|
|
A miałeś właśnie tym Mobilem zalany silnik fabrycznie ? |
|
|
|
 |
jmgmotocykle
Forumowicz marcin78
|
Wysłany: 11-11-2014, 17:57
|
|
|
nie - od 1 tyś km. |
_________________ Proste są dla szybkich aut, zakręty - dla szybkich kierowców |
|
|
|
 |
Jaad
Forumowicz
|
|
|
|
 |
jmgmotocykle
Forumowicz marcin78
|
Wysłany: 11-11-2014, 18:46
|
|
|
tak - ten
dodam, że olej wymieniałem co 10 tyś.... |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 11-11-2014, 19:18
|
|
|
jmgmotocykle napisał/a: | do końca jeździłem na mobilu do DPF , full synt.. |
I to jest podstawa o której mało kto chce pamiętać. Oleje musza być do silnika z DPF. Tzw niskopyłowe. Zwykłe po prostu zapychają filtr.... |
Just think...
. |
|
|
|
 |
|