[EAxx] Głośne wspomaganie, pompa wspomagania |
Autor |
Wiadomość |
pompec
Mitsumaniak misiu-maniak

Auto: EA5W Avance'02 tiptronic
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Gru 2007 Posty: 698 Skąd: Warszawa [WF]
|
Wysłany: 30-04-2008, 14:43 [EAxx] Głośne wspomaganie, pompa wspomagania
|
|
|
mój Misiek przy dodawaniu gazu wydobywa z siebie dość charakterystyczny odgos "pojękiwania"... od czasu zakupu do niedawna myślałem, że taka specyfika silnika... aż ostatnio skojarzyłem, że wspomniany odgłos jest pokrewny z tym jaki wydaje poma wpomagania przy manewrowaniu kierownicą... z tym, że występuje również przy kołach ustawinych na wprost, tyle, że ciszej... kolejnym objawem jest lekko bulgoczący pły w zbiorniczku wspomagania... na co te dwa objawy mogą wskazywać? ... dodam, że wydeje mi się, iż odgłos przy skręcaniu kół (zwłaszcza do ich skrajnego położenia) ma prawo występować ale u mnie chyba jest ciut za głośny... no i jest również przy braku kręcenia kierownicą... |
_________________ Najlepsze miejsce na namiot jest zawsze trochę dalej...
 |
Ostatnio zmieniony przez Owczar 08-07-2010, 11:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bogas [Usunięty]
|
Wysłany: 30-04-2008, 14:57
|
|
|
Sprawdź poziom/jakość oleju wspomagania, może trzeba dolać/wymienić ? U mnie ostatnio olej zszedł do zera i wył okropnie. Wyciek nastąpił z dziurki w aluminiowej rurce/chłodnicy pod zderzakiem. Olej wspomagania to Dexron II jak pamiętam. |
|
|
|
 |
pompec
Mitsumaniak misiu-maniak

|
Wysłany: 30-04-2008, 15:03
|
|
|
Bogas napisał/a: | Sprawdź poziom/jakość oleju wspomagania, może trzeba dolać/wymienić ? |
jeśli chodzi o poziom to jest pod max... jeśli natomiast chodzi o jakość to nie mam bladego pojęcia... to chyba jedyny "płyn ustrojowy" którego jeszcze nie wymieniałem... czy to możliwe, żeby od starego płynu wyło i bulgotało w zbiorniku? |
 |
|
|
|
 |
PLPynton [Usunięty]
|
Wysłany: 30-04-2008, 15:13
|
|
|
jak bulgocze w zbiorniku? tzn odczytales pod max ale przy obecnosci babelkow powietrza w plynie? jesli tak to nie jezdzij bo pompa szybko pada. dolej Dexron III i zapal pokrec skontroluj ew. znow dolej i tak az sie odpowietrzy. jesli nadal bedzie pompa halasowac to do wymiany. |
|
|
|
 |
pompec
Mitsumaniak misiu-maniak

|
Wysłany: 30-04-2008, 15:47
|
|
|
PLPynton napisał/a: | jak bulgocze w zbiorniku? |
napisałem, że lekko bulgocze... tak, że spokojnie można odczytać poziom... a pozatym przy wyłączonym silniku nie bulgocze więc wtedy widać jeszcze lepiej...
PLPynton napisał/a: | dolej Dexron III i zapal pokrec skontroluj ew. znow dolej i tak az sie odpowietrzy |
rozumiem, że na tym polega odpowietrzanie układu wspomagania... czy może trzeba coś odkręcić... dolewać nie mam za bardzo jak bo mam płynu pod kreskę max... |
 |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11196 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 30-04-2008, 18:04
|
|
|
Z reguły wystarczy kręcić kierą ,do oporu w prawo i lewo pamiętają aby przy oporze przytrzymać na chwilę.
pozdro |
|
|
|
 |
pompec
Mitsumaniak misiu-maniak

|
Wysłany: 30-04-2008, 23:03
|
|
|
czy olej Castrol ATF TQ DIII podedzie do ukadu wspomagania do Miśka? |
 |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Pomógł: 91 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 4469 Skąd: Bourne, Lincolnshire
|
Wysłany: 30-04-2008, 23:10
|
|
|
Nie chcę cię straszyć, ale przez takie coś już przechodziłem kilka lat temu w Roverze. Masz idealne objawy przytarcia łożyska na pompie. Delikatnie mówiąc pompa do wymiany (bo chyba nie ma rozbieralnych łożysk). Zresztą niedługo pojawi się wyciek spod uszczelniacza łożyska.
Ja sobie zwlekałem, kombinowałem z uzupełnianiem, aż w końcu w trasie puściło mi zupełnie strugę spod łożyska i by dojechać do domu zużyłem 3l płynu na 400km. |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
pompec
Mitsumaniak misiu-maniak

|
Wysłany: 30-04-2008, 23:19
|
|
|
narazie wymienię płyn i odpowietrzę układ... słyszałem, że stary płyn i powietrze w układzie mogą być powodem głośniejszej pracy pompy... od zakupu nie ruszałem wogóle układu wspomagania... poziom cały czas jest ok... |
 |
|
|
|
 |
mirek [Usunięty]
|
Wysłany: 01-05-2008, 00:49
|
|
|
U mnie podobny objaw. Może ktoś wymieniał pompę i zna kwotę? |
|
|
|
 |
Yang75 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-05-2008, 23:09
|
|
|
Koszt wymiany pompy na używkę to około 150 - 200 zł. O nową lepiej nawet nie pytać.
Moja pompa sobie cichutko piszczy, a pisk ustaje gdy lekko przekręcę kierownicą. W zasadzie ustaje tylko jak kręcę, a jak zatrzymam to znowu piszczy. Mechanik powiedział że to jakiś tam zaworek i żeby się tym nie przejmować. Mnie to jednak bardzo wk.... Płyn mam nowiutki Dextron. Może tam jakiegoś specyfiku doleję... już sam nie wiem. Mieliście taki objaw może? |
|
|
|
 |
PLPynton [Usunięty]
|
Wysłany: 05-05-2008, 23:15
|
|
|
to chyba cene podales za sama pompe wspomagania teraz dobra i pewna za te pieniadze z monatarzem i wymiana oleju to chyba trudno by bylo. |
|
|
|
 |
pompec
Mitsumaniak misiu-maniak

|
Wysłany: 05-05-2008, 23:15
|
|
|
ja po głębszym przysłuchaniu się stwierdzam, że to chyba jednak nie pompa "jęczy"... tzn pojękuje przy skręcaniu co nasila się przy skrajnym położeniu kierownicy... może to normalne w silniku 2,0 że ma charakterystyczny odgłos przy dodawaniu gazu... a może to innego... odgłos wydaje mi się, że dochodzi z dolnych partii silnika... |
 |
|
|
|
 |
PLPynton [Usunięty]
|
Wysłany: 05-05-2008, 23:22
|
|
|
poluzuj napinacz i zdejmij pasek i zobaczysz czy to wspomaganie. dojdziesz sam jak to zrobic ewentualnie pomozemy go z powrotem napiac
a zmieniales olej wspomagania? nawet jak go teraz wymienisz to mozesz w razie usterki/wymiany go zlac i uzyc ponownie po wymianie elementow ukladu wspomagania. litr wystarczy. |
|
|
|
 |
pompec
Mitsumaniak misiu-maniak

|
Wysłany: 05-05-2008, 23:24
|
|
|
PLPynton napisał/a: | a zmieniales olej wspomagania? |
tak... wymieniłem olej na nowy... efekty dźwiękowe bez zmian... |
 |
|
|
|
 |
|