|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zabezpieczenie antykorozyjne - czy to ma sens? |
Autor |
Wiadomość |
Umbertus
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer sedan 1,6 Invite
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-09-2014, 14:01 Zabezpieczenie antykorozyjne - czy to ma sens?
|
|
|
Cześć! Zamierzam takiemu zabiegowi poddać swego miśka. I pojawia się pytanie, czy to ma sens? Czy ktoś z Forumowiczów robił coś takiego? Jakie są efekty? Zamierzam skorzystać z usług tego zakładu Autowis , czy ktoś miał już coś z nimi do czynienia, a jeśli tak to proszę o opinie. |
_________________ Fiat CC > Punto II Fl > Punto Evo > Mitsubishi Lancer |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 28-09-2014, 14:39 Re: Zabezpieczenie antykorozyjne - czy to ma sens?
|
|
|
Umbertus napisał/a: | Zamierzam skorzystać z usług tego zakładu Autowis , czy ktoś miał już coś z nimi do czynienia, a jeśli tak to proszę o opinie. |
Jak tak się znają na robocie jak na opisie to omijaj...
Cytat: | środek jest rozpylany nie powietrzem, tylko wysokim ciśnieniem rzędu 80-300 bar. |
A tak na poważnie to mozesz robić.
Sprzęt mają (wspomniana tyle, że niezrozumiała dla nich metoda hydrodynamiczna), opis czynności tez poprawny.
Dopytaj o markę chemii i co najważniejsze podkładu |
|
|
|
 |
gregter
Forumowicz

Auto: Outlander 2.4 benzyna 2010
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 28-09-2014, 15:45
|
|
|
Wedlug mojej ponad 40 letniej praktyki kierowcy to sens ma wtedy gdy samochod wyprowadza sie z salonu i dokonuje sie kompleksowego zabezpieczenia podwozia , progow, i wszelkich elementow do ktorych moze dotrzec woda a szczegolnie sol w okresie zimowym.
Warto taka czynnosc powtarzac co kilka lat myjac dokladnie elementy podatne na korozje i kolejne zabezpieczenie srodkami antkorozyjnymi.
Tu gdzie mieszkam nikt tego nie robi bo nikt nie uzywa soli (nie ma zimy). Rdzy na samochodach nie widac ,byc moze jedynie gdzie tam kto mieszka w okolicach morza ma po wielu latach jakies problemy .Uwazam ze jezeli proces "rdzawej" juz sie zaczal (szczegolnie w profilach zamknietych) to jakiekolwiek zabezpieczenia sa nieskuteczne. |
|
|
|
 |
Umbertus
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 29-09-2014, 12:24
|
|
|
He he co do opisu to pewnikiem robiła go osoba, która dostała na kartce co i jak ale sama nawet pewnie warsztatu nie widziała... Z doświadczenia wiem, że takie rzeczy tzn, aktualizacje czy opisy robi informatyk na zlecenie, rzadko jest to pracownik merytoryczny.
Samochód wyjechał z salonu w sierpniu więc na rudą trochę jednak przywcześnie... Zamierzam zrobić full wypas bo i autem planuję pojeździć 10 - 12 lat.
Dzięki za opinie, jestem wdzięczny. |
|
|
|
 |
lobuzek
Forumowicz lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Pomógł: 11 razy Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 576 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 12-10-2014, 16:07
|
|
|
Po 10 letnich doświadczeniach z ujeżdżaniem Fordów podatnych na rude uważam że ma to sens. Po zakupie Lancera w marcu dokonałem dodatkowego zabezpieczenia antykorozyjnego, zlecając to wykonanie zaufanym blacharzom-lakiernikom, bo szczególnie spód nadwozia zbyt bogato pokryty nie był, a zamierzam samochodem jeździć co najmniej 5-6 lat. Niestety nie wiem jakich środków użyli, ale nie oszczędzali, środki mają kolor w zasadzie bezbarwny (nie jakieś najtańsze bitgumy czy coś takiego) i wiem, że są z wyższej półki. Uważam, że na pewno nie zaszkodziłem Lancerowi, a po naszej zimie i tym co sypią na drogi nawet najlepsze auto może dostać wykwitów korozji.
Z podanym przez Ciebie zakładem nie miałem styczności, ale jeśli nie są nowicjuszami, to nie powinni popsuć roboty. |
Ostatnio zmieniony przez mjsystem 13-10-2014, 15:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Umbertus
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 13-10-2014, 13:41
|
|
|
Dzięki za odpowiedź, również zabezpieczyłem już samochód. |
|
|
|
 |
rondzik
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback
|
Wysłany: 15-10-2014, 23:55
|
|
|
Ja ostatnio robilem sobie w ASO przeglad swiezo zakupionego Lancera (rocznik 2008) i poradzono mi bym zrobil wlasnie konserwacje podwozia. Wierze ASO bo sami nie swiadcza takich uslug, wiec nie mowili tego by sobie dodatkowo zarobic. Problem jest ze znalezieniem dobrego specjalisty, zna ktos z Was jakis warsztat z Krakowa i okolic ktory moglby sie tego podjac? |
|
|
|
 |
|
|