Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czujnik położenia wałka rozrządu 2.0 4G63 EA2A
Autor Wiadomość
karczadrian 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant EA2A 4G63
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-03-2014, 14:24   Czujnik położenia wałka rozrządu 2.0 4G63 EA2A

Witam. Potrzebna mi jest pomoc, chodzi o to jak można sprawdzić poprawność działania czujnika wałka rozrządu? Silnik na zimnym gaśnie za raz po odpaleniu, a na ciepłym dziwnie szarpie i przygasa.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 31-03-2014, 19:38   

Oscyloskopem.
Ale objawy wskazują że to on. Check się zaświeca i gaśnie, błędy sprawdzisz bez problemu, opis na forum.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 31-03-2014, 19:41   

karczadrian napisał/a:
jak można sprawdzić poprawność działania czujnika wałka rozrządu?

Podmienić na działający poprawnie :wink: .

Do sprawdzenia to chyba tylko pozostaje oscyloskop i service manual.

karczadrian 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-04-2014, 09:30   

Właśnie check się nie zaświeca...

Tomasz87 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.4 MIVEC
Wysłany: 11-04-2014, 19:49   

czy ktoś z Was zna jakość oferowanych w intercarsie czujników położenia wałka?
Dziwne jest trochę to, że jeden(AutoLOG) kosztuje niecałą stówkę, a drugi(FEBI) ponad 260zł.
Czy ten tani do czegoś się nadaje, czy może ten z FEBI jest przereklamowany?

Screen z sklep.intercars.pl - kliknij by otworzyć fullscreen:

Kupno używanego czujnika, z alledrogo to raczej loteria, nie?
karczadrian, a Ty jak rozwiązałeś problem?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 11-04-2014, 20:01   

Podobno najlepszy jest oryginał, nawet używany :wink: .
A może spróbować regeneracji:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=73583

Dylan 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt CJ4 1.6 16V SE
Wysłany: 11-04-2014, 22:06   

Ja sie wtrace w ten temat uwazam i tak zrobilem ze lepiej kupic orginal uzywke niz te zamienniki z Inter carsu. zamiennik wytrzymywal mi jeden pol roku drugi 8 miesiecy a teraz smigam na uzywce orginalnym i jest jak narazie spoko juz od 7 miesiecy a i tanio mi sie trafil na allegro bo za 150zl zamiennik 160. Ja mowie o Colcie ale chyba jest to ten sam czyjnik co w galancie co? Ja mam z carismy i napewno jest ten sam bo dziala;)

Tomasz87 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-04-2014, 08:46   

Dylan napisał/a:
Ja sie wtrace w ten temat uwazam i tak zrobilem ze lepiej kupic orginal uzywke niz te zamienniki z Inter carsu. zamiennik wytrzymywal mi jeden pol roku drugi 8 miesiecy a teraz smigam na uzywce orginalnym i jest jak narazie spoko juz od 7 miesiecy a i tanio mi sie trafil na allegro bo za 150zl zamiennik 160. Ja mowie o Colcie ale chyba jest to ten sam czyjnik co w galancie co? Ja mam z carismy i napewno jest ten sam bo dziala;)

i na takie, sprawdzone wiadomości czekamy :)
Co do samego czujnika, to ciekawa jest rozpiętość cen używek na allegro: od 60 do 250 zł... na oba jest gwarancja tylko w zasadzie rozruchowa....

Dylan 
Forumowicz

Wysłany: 12-04-2014, 23:39   

nie wiem czy moge polecic ale jakbym drugi raz mial taki zamiar kupna uzywki to bym to zrobil. moze mi sie wydaje moze nie jestem stronniczy ale wydaje mi sie ze lepiej wszystko chodzi na orginale tak czuje po silniku a wsluchuje sie takze widze roznice. I to nie jest to ze orginal to och ach i jest super ale tak naprawde jest. Takze polecam na czujniku orginalnym jest wybity numer takze na aukcji go tez podaja i dobrac wedlug niego odpowiedni i o ile bedzie uczciwy sprzedawca to sprzeda dobra uzywke wiadomo ryzyko jest ale spoko udzielaja gwarancji to wiadomo ze sa pewni ze dziala a jak nie to odsylamy i jest ok a nie bawimy sie z zamiennikami i zastanawiamy sie w ktorym momencie nam auto nie odpali? dodam jeszcze ze orginalne sa rozbieralne a zamienniki niestety nie. wiem tez ze jak sie rozbierze orginalany mozna go reanimowac lutujac nowe luty wczesniej sciagajac stare ale to nie dziala w kazdym przypadku takze mozna probowac ale nie mam pewnosci ze da sie to naprawic chodz innym sie udaje ja probowalem mi to nic nie dalo.

karczadrian 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-04-2014, 23:35   

Więc czujnik wymieniony koszt 130 zł, samochód na zimnym po odpaleniu od razu gaśnie, ale za to poprawa na ciepłym czyli nie szarpie w czasie jazdy. Już niedługo będę wymieniał uszczelnienie wtrysków ponieważ z jednego delikatnie się sączy. Nie mam już pomysłów aby "uzdrowić" mojego galanta. Wymieniłem już czujnik temperatury, wcześniej silnik krokowy ponieważ nie domagał i się zacinał, teraz już czujnik położenia wałka rozrządu. Przemierzone zostały sondy lambda i wszystkie czujniki...

Dylan 
Forumowicz

Wysłany: 15-04-2014, 06:49   

to nadal moze byc wina czujnika jesli odpala i po chwili zaswieca sie check i wylacza silnik? Ja z jednym z czujnikow tez tak mialem za nie odpalal na zimnym silniku drugi zas na cieplym nie odpalal.
na orginalnym czujniku masz oznaczenie J5T23071A?

Dario1986 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5 v6 kombi 2002
Wysłany: 15-04-2014, 08:58   

karczadrian, proponuję podmienić czujnik od kogoś kto ma sprawny... u mnie po za wymruganiem błędów tak własnie sie upewniłem że to jest własnie sprawca gaśnięcia auta. Później dostałem czujnik z rozbitka kolegi i smiga do tej pory.
Opel Astra 1.6 8v, 94r.
MITSUBISHI GALANT 2.0 16V, 98r.-sprzedany
MITSUBISHI GALANT 2,5 v6 2002r. kombi

karczadrian 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-04-2014, 11:15   

Czujnik, który założyłem napewno sprawny. Próbowałem z podmianą. Jest coś nie tak z którym czujnikiem od temperatury, nie wiem może w przepływomierzu.

Tomasz87 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-04-2014, 16:31   

karczadrian napisał/a:
Czujnik, który założyłem napewno sprawny.

Na jakiej podstawie to stwierdzasz...? u mnie objawów często nie ma dłuuugo, a błąd EvoScanie ciągle wraca, po każdym starcie silnika...

lutekwwl 
Forumowicz
pan życia i śmierci

Auto: Mitsubishi Galant EA2A
Wysłany: 15-04-2014, 18:27   

Czy check engine w ogóle Ci się nie zaświecił? Czy nie zdarzyło Ci się podczas jazdy chwilowe zapalenie kontrolki a potem zgaśnięcie? Ja jestem świeżo po wymianie czujnika, objawy miałem identyczne co Twoje, w tym rzecz że nie udało mi się zregenerować mojego starego, ale udało mi się kupić od forumowicza. A może to przepływomierz albo pompa paliwa? Kiedy wymieniałeś ostatnio filtr powietrza?

Odpowiedz do tematu