Witam. Problem z rdiem |
Autor |
Wiadomość |
bugaj102
Forumowicz Małoznawca
Auto: Carisma 1.8 115km
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-12-2014, 21:18 Witam. Problem z rdiem
|
|
|
Posłuchałem was i kupiłem Pioneer radio i mam teraz problem z tym, że zapomina ustawienia po zgaszeniu silnika. Podejrzewam, że to problem z zamianą kabli ale nie wiem jak i nie mam schematu. Proszę o pomoc |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 12-12-2014, 21:29
|
|
|
Zólty kabelek do zóltego, czerwony do czerwonego |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
bugaj102
Forumowicz Małoznawca
|
Wysłany: 12-12-2014, 21:50
|
|
|
I to wsio? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 12-12-2014, 22:02
|
|
|
Tak jezeli jest prawidłowo podłaczone przez adapter mitsubishi -> iso |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
bugaj102
Forumowicz Małoznawca
|
Wysłany: 12-12-2014, 23:58
|
|
|
Dzięki jutro sprawdze:)
[ Dodano: 13-12-2014, 15:27 ]
Więc tak czerwony do czerwonego żółty do żółtego i dalej nic nie działa jest tam jeszcze pomarańczowy przewód który stykając z żółtym lub czerwonym podświetlał deskę rozdzielczą. Więc jak to powinno być bo przy nowo kupionym radiu mam kostkę iso w którą nie wchodzi przewód pomarańczowy nie ma on odpowiednika. Sprawdzałem podpinając razem czerwony z czerwonym i pomarańczowy i nic dalej żółty z żółtym i pomarańczowy i nic i nawet dla sprawdzenia czarny z czarnym i pomarańczowy dalej nic jest tam jeszcze niebieski ale on jest do zasilania anteny. |
|
|
|
 |
Bismarck
Forumowicz
Auto: SdKfz 181
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Gru 2010 Posty: 193 Skąd: Vorpommern-Stettin-Löcknitz
|
Wysłany: 13-12-2014, 20:08
|
|
|
Podłączamy zasilanie. W większości obecnie produkowanych radioodtwarzaczy (a także tych starszych) do zasilania radia przeznaczone są 3 kable:
masa zasilania - przeważnie przewód czarny
+12 V podtrzymanie (+12 V battery, permament itp.) - najczęściej żółty przewód, czasem czerwony
+ 12 V zasilanie (+12 V power, ACC- accesory) - zazwyczaj czerwony przewód ale to nie jest reguła
Patrz na opis na samym radiu tam jest napisane co gdzie podpiac |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=xEGvaJMDia8 |
|
|
|
 |
bugaj102
Forumowicz Małoznawca
|
Wysłany: 13-12-2014, 22:30
|
|
|
Bismarck, właśnie bo mnie zastanawia ten pomarańczowy |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 14-12-2014, 09:27
|
|
|
Zrtób zdjęcie wiązki od radia do kostki w aucie, jak to jest podłaczone, powinien byc po drodze jeszcze czarny kabel z oczkiem który się przykreca do karoserii auta. |
 |
|
|
|
 |
bugaj102
Forumowicz Małoznawca
|
Wysłany: 14-12-2014, 17:07
|
|
|
Ale czarny wchodzi w czarny w kostkę |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 15-12-2014, 08:25
|
|
|
Ale ten pomarańczowy wychodzi z instalacji auta czy od strony radia? Jeśli z instalacji auta, to jest on od sterowania stopniami podświetlenia radia jeśli radio daje taką możliwość. Działa to tak, że jak włączysz na światła to w tym pomarańczowym przewodzie pojawia się napięcie które steruje radiem aby przyciemniło podświetlenie. Dlatego jak podłączysz go do plusa to zasilisz jednocześnie podświetlenie deski i pewnie część pozycyjnych. Z instalacji auta powinny wychodzić dwa przewody plusowe które trzeba podłączyć do radia, w jednym napięcie powinno być cały czas (podtrzymanie) a w drugim napięcie powinno się pojawiać dopiero po przekręceniu kluczyka w stacyjce na pierwszą pozycję. Aby sprawdzić czy na tych przewodach napięcie jest tak jak powinno być wystarczy jakaś mała żarówka samochodowa z dwoma kabelkami. Jeden kabelek wychodzący z żarówki podłączasz gdzieś do masy auta a drugim dotykasz, najpierw przy wyjętym kluczyku ze stacyjki, do przewodów idących do radia. Jeśli żarówka się zaświeci, to znalazłeś podtrzymanie. Następnego poszukiwania dokonuj w taki sam sposób ale dodatkowo po przekręceniu kluczyka w stacyjce na pierwszą pozycję, tak znajdziesz oczywiście główne zasilenie. |
|
|
|
 |
bugaj102
Forumowicz Małoznawca
|
Wysłany: 17-12-2014, 12:43
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Ale ten pomarańczowy wychodzi z instalacji auta czy od strony radia? Jeśli z instalacji auta, to jest on od sterowania stopniami podświetlenia radia jeśli radio daje taką możliwość. Działa to tak, że jak włączysz na światła to w tym pomarańczowym przewodzie pojawia się napięcie które steruje radiem aby przyciemniło podświetlenie. Dlatego jak podłączysz go do plusa to zasilisz jednocześnie podświetlenie deski i pewnie część pozycyjnych. Z instalacji auta powinny wychodzić dwa przewody plusowe które trzeba podłączyć do radia, w jednym napięcie powinno być cały czas (podtrzymanie) a w drugim napięcie powinno się pojawiać dopiero po przekręceniu kluczyka w stacyjce na pierwszą pozycję. Aby sprawdzić czy na tych przewodach napięcie jest tak jak powinno być wystarczy jakaś mała żarówka samochodowa z dwoma kabelkami. Jeden kabelek wychodzący z żarówki podłączasz gdzieś do masy auta a drugim dotykasz, najpierw przy wyjętym kluczyku ze stacyjki, do przewodów idących do radia. Jeśli żarówka się zaświeci, to znalazłeś podtrzymanie. Następnego poszukiwania dokonuj w taki sam sposób ale dodatkowo po przekręceniu kluczyka w stacyjce na pierwszą pozycję, tak znajdziesz oczywiście główne zasilenie. |
Pomogłeś dzięki
[ Dodano: 17-12-2014, 12:44 ]
Temat można zamknąć |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik