nie kreci przy odpalaniu |
Autor |
Wiadomość |
Szmiks
Mitsumaniak Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,8 gdi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-12-2014, 10:35 nie kreci przy odpalaniu
|
|
|
Miśki pomocy!
mam dzisiaj rano do pracy (dzień wcześniej jeździłem) otwieram samochód, kręcę stacyjką a samochód zero, tylko w schowku jakby zwarcie (światełko przerywa i buczy). Czy to rozrusznik?? Nigdy wcześniej nie miałem żadnych problemów z odpalaniem, a jeżdżę już carisma ponad 6 lat.
pzdr
szmiks |
_________________ yo yo |
|
|
|
 |
MichciuGT
Mitsumaniak
Auto: Galant Kombi 6A13
Pomógł: 22 razy Dołączył: 15 Kwi 2014 Posty: 1012 Skąd: Marki
|
Wysłany: 22-12-2014, 10:50
|
|
|
na początek sprawdź akumulator, naładuj go, zmierz napięcie jakie jest na nim, i jakie jest jak odpalasz (jak masz taką możliwość) |
_________________ 2020 - Czarny Galant Avance 2.5l
2019-2019 sprzedana Czerwona Yamaha YZF-R125
Bordowa Poliftowa Carisma 1.8 GDI
Są trzy wersje: moja, wasza i ta prawdziwa
Życie jest ładne póki nie dotyka się go. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 22-12-2014, 11:00
|
|
|
Sprawdź też czy klemy na akumulatorze nie są zaśniedziałe a jeśli będą ok to sprawdź też główną masę po między akumulatorem a karoserią i dalej po między karoserią a silnikiem. Najczęściej rdzewieje połączenie masy z karoserią przy podstawie akumulatora. Aby to szybko sprawdzić zrób nowe masy przewodami do odpalania auta, jeden przyczep do minusowej klemy akumulatora i gdzieś do masy silnika a drugi rozruchowy przypnij tez do klemy akumulatora i gdzieś do karoserii gdzie będzie dobrze łączyło. Jeśli tak będzie ok, to połączenia tej masy do przeczyszczenia. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 22-12-2014, 17:53
|
|
|
Akumulator, przewody masowe i pradowe, rozrusznik, kostka stacyjki, wiele możliwości, najpewniej zacząc od MichciuGT napisał/a: | na początek sprawdź akumulator | a następnie sprawdzić czy do rozrusznika dochodzi napięcie (Kabel pradowy albo masa silnika) i wysterowanie ze stacyjki (upalone styki), jezeli nie będzie któregoś z tych elementów to trzeba szukac usterki, jezeli będzie OK to pozostaje rozrusznik do naprawy |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Rzucio
Forumowicz

Auto: Galant
|
Wysłany: 22-12-2014, 21:01
|
|
|
Stawiam 90% ze to rozrusznik,miałem to samo |
_________________ Mitsubishi Galant 2.5 V6
Uno Turbo MKI
 |
|
|
|
 |
Szmiks
Mitsumaniak Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-12-2014, 23:37
|
|
|
dzięki za podpowiedzi jutro ruszam z tematem bo dzisiaj nie było czasu, na pewno akumulator jest sprawny (mam go nieco ponad rok), przewody rzeczywiście słabiutko wyglądają, w każdym bądź razie jestem dobrej myśli. pozdrawiam |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 22-12-2014, 23:46
|
|
|
Spróbuj lekko stuknąć w rozrusznik. Przykładowo drewnianym trzonkiem od młotka - wiem, dojście jest nieszczególne. Najlepiej, jakby druga osoba przekręciła w tym czasie kluczyk w stacyjce i próbowała odpalić auto, oczywiście na luzie i z zaciągniętym ręcznym. Jeśli po stuknięciu zakręci, to masz rozrusznik do naprawy - wyjechane szczotki lub pęknięty szczotkotrzymacz (draństwo jest plastikowe, i lubi popękać na kawałki). To niestety popularna usterka w Cari. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
Szmiks
Mitsumaniak Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-12-2014, 09:13
|
|
|
jeszcze jedno pytanie czy zwykły mechanik to ogarnie czy trzeba się udać do elektromechanika/elektryka (jeśli moje próby zakończą się niepowodzeniem )?? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 23-12-2014, 10:03
|
|
|
Na początek sprawdź ten sposób z kablami rozruchowymi, jest to prosta sprawa a jeśli sobie nie poradzisz, to potrzebną wiedzę do takiej naprawy powinien mieć rozgarnięty mechanik choć skorzystanie z pomocy elektromechanika powinno być pewniejsze. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 23-12-2014, 18:19
|
|
|
Jakieś świeże newsy |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Szmiks
Mitsumaniak Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-12-2014, 16:35
|
|
|
witam forumowiczów
jak to w święta coś się musi wydarzyć to podczas zabawy z córką w piękny zimowy dzień skręciłem i naderwałem staw skokowy :/ tak więc dopiero spokojnie przysiadłem więc napisze co i jak.
Carisma jeździ, na razie w zasadzie nic nie zrobiłem jedynie odłączyłem akumulator, nieco podczyściłem to co się dało ponownie podłączyłem, żona kręciła i za pierwszym razem odpaliła ( faktem jest że pogoda też o niebo lepsza, bo wcześniej przez całe 3 dni padało). Byłem jedynie u znajomego mechanika, ale co sam już stwierdziłem przewody są w bardzo opłakanym stanie i konieczna będzie wymiana, póki co mam 4 tyg zwolnienia więc musimy obydwoje poczekać
dzięki wszystkim na info i najlepszego w nowym roku !!! |
|
|
|
 |
|