Zanikanie fal radiowych |
Autor |
Wiadomość |
kawosz3
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1,6 Invite
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-01-2015, 00:26 Zanikanie fal radiowych
|
|
|
Witam
Czy zauważacie u siebie w ASXach dość częste zaniki fal radiowych. Jak kupiłem samochód 2,5 roku temu zmieniłem radio firmowe na stację DVD dedykowaną (chińczyk) przez 2 lata wszystko było ok. ale ostatnio są dziwne objawy. Mieszkam w centrum miasta. Jadąc samochodem często zauważam jakby chwilowy zanik fal radiowych mijając jakieś miejsca lub duże pojazdy, objawiający się trzaskiem. Radio ściąga fale radiowe dobrze, próbowałem z zamontowanym wzmacniaczem lub separatorem i było to samo. Po zamontowaniu wzmacniacza radiowego ma taką czułość, że wyłapuje chyba wszystkie możliwe stacje w okolicy.
Dajcie znać czy macie na to jakiś sposób albo czy macie podobną sytuację.
Pozdrawiam
Kawosz3 |
|
|
|
 |
jan1994
Mitsumaniak 02505/KMM
Auto: ASX 1,6 Intense
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Gru 2009 Posty: 339 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 03-01-2015, 10:54
|
|
|
Chińczyk jak to chińczyk wziął i się ... zepsuł
A tak na poważnie to załóż stare radio oryginalne - wtedy będziesz wiedział co jest przyczyną tego stanu rzeczy - radio czy instalacja antenowa |
|
|
|
 |
kawosz3
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1,6 Invite
|
Wysłany: 03-01-2015, 11:55
|
|
|
jan1994 napisał/a: | Chińczyk jak to chińczyk wziął i się ... zepsuł
A tak na poważnie to załóż stare radio oryginalne - wtedy będziesz wiedział co jest przyczyną tego stanu rzeczy - radio czy instalacja antenowa |
Powiem ci że nie chce mi się odpinać tych wszystkich bebechów ale chyba będą musiał.
Jak coś ustalę więcej to dam znać.
[ Dodano: 05-01-2015, 20:06 ]
Założyłem oryginał było lepiej ale też bez rewelacji (żona nie narzekała a ja tak). Rozłączyłem zasilanie anteny w ASXie, włączyłem zasilanie w radiu (chińczyku) i podpiąłem dodatkowo wzmacniacz antenowy za radiem. Różnica kolosalna i chodzi OK.
Ale powiem wam jedno nie wiem jak są wykonywane obecnie samochody niemieckie ale Mitsubishi już nie kupię. Czego się nie dotknąć to wszystko zoptymalizowane stosunek ceny/wagi/jakości nie mówiąc już o różnorodności opcji w zakupie (3 wersje i koniec). Co do przewodu antenowego w ASXie to po prostu żenada kabel antenowy ma ok. 2mm średnicy!!!
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 17-02-2015, 03:31
|
|
|
)))))))))))) ale jest w ekranie )) |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 17-02-2015, 06:52
|
|
|
Kiedyś w innych Miśkach był problem masą samej anteny, tzn. z jej brakiem przez przykręcenie przez lakier który w tym miejscu powinien być usunięty aby był styk z karoserią auta. |
|
|
|
 |
Lukaso
Mitsumaniak
Auto: był Lancer 1.8 LPG SB
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Lis 2008 Posty: 84 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 22-02-2015, 15:47
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Kiedyś w innych Miśkach był problem masą samej anteny, tzn. z jej brakiem przez przykręcenie przez lakier który w tym miejscu powinien być usunięty aby był styk z karoserią auta. |
A możesz doprecyzować o które miejsce chodziło ? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 22-02-2015, 22:56
|
|
|
Chodzi o mocowanie anteny do dachu. |
|
|
|
 |
mazzi81
Mitsumaniak
Auto: ASX 1.6 Blue Sky
|
Wysłany: 26-02-2015, 19:52
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Chodzi o mocowanie anteny do dachu. |
Witam,
Może ja pomogę.
U mnie wystąpił zanik fal radiowych po ok. 6 mies. użytkowania nowego samochodu.
W serwisie przy pierwszej wizycie (przegląd) zgłosiłem fakt i tylko pozmieniali ustawienia w radiu. Na trasie przetestowałem i dalej fale zanikały (w dużych miastach było ok natomiast problem na trasie pomiędzy nimi).
Przy okazji drugiej wizyty nasmarowanie skrzyni biegów fakt ten zgłosiłem ponownie.
Po długich "prośbach" wymienili radio i też poustawiali w nim m.in REG OF.
Dziś na trasie Kraków - Wrocław było już ok
Ciekawe czy trafiłem wcześniej na trefny model radia czy coś przez przypadek zadziałało np. poruszali wiązką kabli przy zmianie radia. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-02-2015, 19:57
|
|
|
Poczytajcie forum bo podobne tematy już były poruszane. Zdarzało się, że wymiana radia pomagała ale nie u wszystkich. |
|
|
|
 |
|