Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
problem napedu pajero III
Autor Wiadomość
ryba32 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 06-02-2015, 20:28   problem napedu pajero III

witam mam problem z załączeniem przedniego napędu

po przełączeniu dźwigni na 4 na desce kontrolki od przedniego mrugają a nie załączają się na stale i nie załącza sie napęd

proszę o pomoc jestem nowy

[ Dodano: 06-02-2015, 20:35 ]
poszukuje jeszcze instrukcji do pajero III proszę jak ktoś ma to prosiłbym o przesłanie na @ paw.rybarczyk@gmail.com

Graczyq 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2001
Wysłany: 06-02-2015, 21:09   

Przedni napęd odłącza się w dwóch miejscach: w mechanizmie różnicowym za pomocą siłownika pneumatycznego i w skrzyni biegów. Podnieś jedno przednie koło i jak przestawisz w położenie napęd na 4 koła, to pokręć kołem. Zobacz czy wał się kręci. Jak się kręci, to siłownik załącza, a jak nie to sprawdź siłownik, albo zawór sterujący.
Jeśli z siłownikiem wszystko OK i kręcąc wałem koła się kręcą, to znaczy że nie załącza w skrzyni. Najczęściej problemem są czujniki na skrzyni. Możesz zdjąć elektryczny siłownik sterujący napędami (tył skrzyni rozdzielczej) i spróbować ręcznie przesunąć siłownik w drugie położenie. Powinieneś poczuć zapadkę. Jeśli wtedy napędy działają mechniznie, to wiesz w czym problem.

Daj znać co wyszło Ci przy sprawdzaniu.

techsm 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2
Wysłany: 07-02-2015, 13:21   

Wystarczy wejść pod samochód i spróbować przekręcić przednim wałem. Trzeba pamiętać, że jest on ODŁĄCZANY po podaniu podciśnienia. Zatem jego normalnym stanem jest załączony. Nie da się go przekręcić.

Dwa. Nie zdejmie silniczka z reduktora. Albo trzeba go rozkręcić. Albo uprzednio odkręcić klapkę reduktora od góry. Pomysł oderwany od rzeczywistości.

Problemy z czujnikami objawią się kodami błędu, co za tym idzie skrzynia redukcyjna przejdzie w tryb awaryjny - będzie migała lampka od centralneg odyfra.

Cytat:
po przełączeniu dźwigni na 4 na desce kontrolki od przedniego mrugają a nie załączają się na stale i nie załącza sie napęd

To sugeruje problem z czujnikiem w przednim dyfrze, sprawdź czy zapina wał z przodu.

Graczyq 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2001
Wysłany: 07-02-2015, 13:35   

Można spokojnie rozłożyć i złożyć silniczek reduktora bez zdejmowania niczego innego. Nawet auta nie trzeba podnosić. Sam to zrobiłem przy wymianie uszczelniacza tego popychacza.

techsm 
Forumowicz

Wysłany: 07-02-2015, 16:00   

Toż przecież pisałem. Albo trzeba go rozkręcić. Albo reduktor rozebrać.
Ale rozbieranie silniczka celem diagnostyki nie zapinania przodu jest pomysłem oderwanym od rzeczywistości.

ryba32 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III
Wysłany: 17-02-2015, 23:47   

techsm, witam mam problem dalej z tym napędem niby się załącza i wszystko oki ale teraz jak jadę tylko na tylnym napędzie to po przejechaniu około 30 km zaczyna migać ta pomarańczowa kontrolka i nic sie nie dzieje jak zgaszę i zapale to jest oki ale znów na jakieś okolo 30 km co to możne być ?? skrzynia automat

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 18-02-2015, 08:31   

Uszkodzone elektrozawory te pod filtrem. Sterują przednim mostem.

techsm 
Forumowicz

Wysłany: 18-02-2015, 14:31   

Odczytaj kody błędów. Tylko uprzednio wykasuj stare odpinając na chwilę akumulator. Poczekaj, aż pojawi się błąd (zacznie migać kontrolka pomarańczowa), odczytaj kody błędów zliczając błyski - procedura opisywana na forum.

grzerog 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 did
Wysłany: 30-04-2015, 19:46   

Witam. Mam podobne objawy. Co było przyczyną tego problemu z przednim napędem ?

osmoz 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero 3.2DID 01'
Wysłany: 30-12-2015, 12:19   

Witam.
Czy elektrozawory, ktore sa pod filtrem powietrza ( sterujące zalaczaniem przedniego napedu)sa takie same dla Pajero II oraz III ? Pozdrawiam

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 30-12-2015, 13:39   

osmoz napisał/a:
Witam.
Czy elektrozawory, ktore sa pod filtrem powietrza ( sterujące zalaczaniem przedniego napedu)sa takie same dla Pajero II oraz III ? Pozdrawiam

tak

osmoz 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero 3.2DID 01'
Wysłany: 31-12-2015, 10:47   

Fajnie;) Bo mam taki z II i nie wiedziałem czy jest taki sam ( wizualnie jest). Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku:)

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 31-12-2015, 11:22   

osmoz napisał/a:
Fajnie;) Bo mam taki z II i nie wiedziałem czy jest taki sam ( wizualnie jest). Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku:)

Taki sam.

Odpowiedz do tematu