Uszkodzony uchwyt (lewarek) skrzyni biegów |
Autor |
Wiadomość |
HerbAsher
Nowy Forumowicz HerbAsher
Auto: Mitsubishi Carisma II 1.6 1999
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-02-2015, 08:04 Uszkodzony uchwyt (lewarek) skrzyni biegów
|
|
|
W mojej Cari odpadła gałka lewarka skrzyni biegów (1.6 16v, 2000r). Okazało się, że nie można jej już na nowo przyczepić, bo uszkodziły się potrzebne części. Można z tym jeździć, ale nie jest to zbyt przyjemne.
Niestety, nie namierzyłem na portalach aukcyjnych samego lewarka zmiany biegów, na ogół występują aukcje całego mechanizmu skrzyni, a ja potrzebuję tylko uchwytu do zmiany biegów. Chyba będę musiał wybrać się na jakiś szrot. Czy mieliście kiedyś podobny problem i co zrobiliście?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 07-02-2015, 20:45
|
|
|
Nie wiem gdzie jest problem, ale jak mi odpadał lewarek, to skleiłem klejem kilka lat temu na stałe. Działa do dzisiaj |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 08-02-2015, 03:48
|
|
|
A w którym miejscu uszkodzilo się? jeżeli można jeździć wnioskuje ze odpadła jedynie gałka od lewarka z tego co się orientuje w większości samochodów na samym lewarku jest gwint stożkowy natomiast w samą gałkę wchodzi na wielowypuscie plastikowa tulejka nacięta która podczas wkrecania na gwint stozkowy rozpręża się klinując w wielowypuście gałki. Dokładnie w taki sam sposób są osadzone gałki zamienniki ze sklepów tunerskich, jedyne co mogło tam się uszkodzić to ta plastikowa tuleja prawdopodobnie jest to jakieś tworzywo typu poliamid abs bądź winyl z dodatkiem włókna szklanego nie ma szansy dorobić jedyne co doraźnie to może poxilina albo kawałek tkaniny szklanej i żywica epoxy całość skleić i szukać nieszczęsnej tulejki po szrotach |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
1grzecho
Mitsumaniak
Auto: carisma 1.9td 99r EXE