|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[3.0 V6] Orurowanie a mandat |
Autor |
Wiadomość |
Panbenonium
Forumowicz
Auto: Pajero II 3.0 V6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-03-2015, 17:59 [3.0 V6] Orurowanie a mandat
|
|
|
Witam
Dzisiaj miałem taką sytuację, że policmajster mi chciał zabrać dowód za orurowanie auta. Gościa urobiłem, żeby mi dał ostatnią szansę, ale powiedział, że następnym razem poczęstuje mnie celulozą, więc zacząłem szukać w necie co i jak kodżak. Informacje są różne i pochodzą z różnicy lat, dlatego zwracam się do Was:
Czy orurowanie rzeczywiście jest nielegalne, czy można z tym jeździć bezstresowo ? |
|
|
|
 |
tqmeh
Nowy Forumowicz

Auto: COOO
|
Wysłany: 11-03-2015, 19:25
|
|
|
Jedz na stację diagnostyczną i zapytaj, będziesz miał info z pierwszej ręki |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 11-03-2015, 22:22
|
|
|
Do dziś obowiązuje
Dz.U.2007.192.1393
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA TRANSPORTU
z dnia 15 października 2007 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia2)
(Dz. U. z dnia 19 października 2007 r.)
Na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003 r. Nr 32, poz. 262, z późn. zm.4)) wprowadza się następujące zmiany:
(...)
5)w § 7 dodaje się ust. 11 w brzmieniu:
"11.W przypadku samochodu osobowego, samochodu ciężarowego lub pojazdu specjalnego, których dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 3,5 t, przednie orurowanie lub dodatkowy przedni zderzak, mające służyć do ochrony pojazdu przed uszkodzeniami w razie zderzenia z innym przedmiotem, mogą być zamontowane wyłącznie w pojazdach, dla których zostały homologowane. Przepis ten nie dotyczy urządzeń, o masie poniżej 0,5 kg, które przeznaczone są wyłącznie do ochrony reflektorów. Dotyczy pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej po dniu 20 października 2007 r."; |
|
|
|
 |
Panbenonium
Forumowicz
|
Wysłany: 11-03-2015, 22:51
|
|
|
PiotrKw napisał/a: | Do dziś obowiązuje
Dz.U.2007.192.1393
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA TRANSPORTU
z dnia 15 października 2007 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia2)
(Dz. U. z dnia 19 października 2007 r.)
Na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003 r. Nr 32, poz. 262, z późn. zm.4)) wprowadza się następujące zmiany:
(...)
5)w § 7 dodaje się ust. 11 w brzmieniu:
"11.W przypadku samochodu osobowego, samochodu ciężarowego lub pojazdu specjalnego, których dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 3,5 t, przednie orurowanie lub dodatkowy przedni zderzak, mające służyć do ochrony pojazdu przed uszkodzeniami w razie zderzenia z innym przedmiotem, mogą być zamontowane wyłącznie w pojazdach, dla których zostały homologowane. Przepis ten nie dotyczy urządzeń, o masie poniżej 0,5 kg, które przeznaczone są wyłącznie do ochrony reflektorów. Dotyczy pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej po dniu 20 października 2007 r."; |
Pozostaje nie przyjmować mandatu i wykręcać się, że orurowanie służy jako stelaż do świateł, a nie jako ochronnik.
Albo w jakiś tajemniczy sposób zdobyć homologację. |
|
|
|
 |
Grigori
Forumowicz
Auto: ...
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Sty 2014 Posty: 59 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 12-03-2015, 23:55
|
|
|
Cytat: | Dotyczy pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej po dniu 20 października 2007 r."; |
Jeżeli data pierwszej rejestracji w kraju jest przed 20 października 2007 to można mieć orurowanie, zderzak stalowy ect. |
|
|
|
 |
Panbenonium
Forumowicz
|
Wysłany: 22-03-2015, 14:05
|
|
|
Dzisiaj znalazłem na rurze naklejkę:
frontschutzbügel COBRA aus A
Czy to w czymś może mi pomóc ?
|
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 22-03-2015, 14:49
|
|
|
Panbenonium napisał/a: | Dzisiaj znalazłem na rurze naklejkę: frontschutzbügel COBRA aus A. Czy to w czymś może mi pomóc ? |
Sama naklejka nie jest mocnym argumentem - w sporach z "władzą" lepsze będzie powołanie się na rozporządzenie przytoczone przez PiotrKw. |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
|
|