Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.0 V6] Orurowanie a mandat
Autor Wiadomość
Panbenonium 
Forumowicz

Auto: Pajero II 3.0 V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-03-2015, 17:59   [3.0 V6] Orurowanie a mandat

Witam

Dzisiaj miałem taką sytuację, że policmajster mi chciał zabrać dowód za orurowanie auta. Gościa urobiłem, żeby mi dał ostatnią szansę, ale powiedział, że następnym razem poczęstuje mnie celulozą, więc zacząłem szukać w necie co i jak kodżak. Informacje są różne i pochodzą z różnicy lat, dlatego zwracam się do Was:

Czy orurowanie rzeczywiście jest nielegalne, czy można z tym jeździć bezstresowo ?

tqmeh 
Nowy Forumowicz

Auto: COOO
Wysłany: 11-03-2015, 19:25   

Jedz na stację diagnostyczną i zapytaj, będziesz miał info z pierwszej ręki

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 11-03-2015, 22:22   

Do dziś obowiązuje

Dz.U.2007.192.1393
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA TRANSPORTU
z dnia 15 października 2007 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia2)
(Dz. U. z dnia 19 października 2007 r.)
Na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003 r. Nr 32, poz. 262, z późn. zm.4)) wprowadza się następujące zmiany:
(...)
5)w § 7 dodaje się ust. 11 w brzmieniu:
"11.W przypadku samochodu osobowego, samochodu ciężarowego lub pojazdu specjalnego, których dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 3,5 t, przednie orurowanie lub dodatkowy przedni zderzak, mające służyć do ochrony pojazdu przed uszkodzeniami w razie zderzenia z innym przedmiotem, mogą być zamontowane wyłącznie w pojazdach, dla których zostały homologowane. Przepis ten nie dotyczy urządzeń, o masie poniżej 0,5 kg, które przeznaczone są wyłącznie do ochrony reflektorów. Dotyczy pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej po dniu 20 października 2007 r.";

Panbenonium 
Forumowicz

Wysłany: 11-03-2015, 22:51   

PiotrKw napisał/a:
Do dziś obowiązuje

Dz.U.2007.192.1393
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA TRANSPORTU
z dnia 15 października 2007 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia2)
(Dz. U. z dnia 19 października 2007 r.)
Na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003 r. Nr 32, poz. 262, z późn. zm.4)) wprowadza się następujące zmiany:
(...)
5)w § 7 dodaje się ust. 11 w brzmieniu:
"11.W przypadku samochodu osobowego, samochodu ciężarowego lub pojazdu specjalnego, których dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 3,5 t, przednie orurowanie lub dodatkowy przedni zderzak, mające służyć do ochrony pojazdu przed uszkodzeniami w razie zderzenia z innym przedmiotem, mogą być zamontowane wyłącznie w pojazdach, dla których zostały homologowane. Przepis ten nie dotyczy urządzeń, o masie poniżej 0,5 kg, które przeznaczone są wyłącznie do ochrony reflektorów. Dotyczy pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej po dniu 20 października 2007 r.";

Pozostaje nie przyjmować mandatu i wykręcać się, że orurowanie służy jako stelaż do świateł, a nie jako ochronnik.

Albo w jakiś tajemniczy sposób zdobyć homologację.

Grigori 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 12-03-2015, 23:55   

Cytat:
Dotyczy pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej po dniu 20 października 2007 r.";

Jeżeli data pierwszej rejestracji w kraju jest przed 20 października 2007 to można mieć orurowanie, zderzak stalowy ect.

Panbenonium 
Forumowicz

Wysłany: 22-03-2015, 14:05   

Dzisiaj znalazłem na rurze naklejkę:

frontschutzbügel COBRA aus A

Czy to w czymś może mi pomóc ?

:roll:

Georg 
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Wysłany: 22-03-2015, 14:49   

Panbenonium napisał/a:
Dzisiaj znalazłem na rurze naklejkę: frontschutzbügel COBRA aus A. Czy to w czymś może mi pomóc ?

Sama naklejka nie jest mocnym argumentem - w sporach z "władzą" lepsze będzie powołanie się na rozporządzenie przytoczone przez PiotrKw.

Odpowiedz do tematu