Zamek klapy - złosliwa wiązka przewodów |
Autor |
Wiadomość |
mwitek
Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 90KM 1998
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-03-2015, 07:18 Zamek klapy - złosliwa wiązka przewodów
|
|
|
Hej
Sytuacja wygląda tak:
2 czy 3 razy naprawiałem przewody w wiązce między autem a klapą skręcając i izolując. Na początku tylko jeden (niebieski z białym) ostatnim razem jak go naprawiłem okazało się że zamek w klapie nie zamyka(dział wszystko oprócz zamykania auta zamkiem w klapie), pogrzebałem i znalazłem przerwany jeszcze jeden (brązowy) - poskręcałem i zaczęło działać. Rozłaziło mi się to to więc w końcu poprosiłem ojca o polutowanie elegancko kabelków. Tak też wczoraj się stało. Przewody polutowane, gdzie trzeba wstawione łączniki itp. No połączenia eleganckie. No i co się okazuje - działa wszystko oprócz zamykania auta zamkiem w klapie. No cholera myślę sobie, któreś połączenie walnięte. Ale sprawdziliśmy miernikiem wszystkie naprawiane miejsca i każde połączenie jest ok.
Tu pojawia się moja irytacja. Co do cholery!?!
Przewody te były naprawiane wcześniej przez kogoś innego, łączony jest jeszcze jeden (koloru nie pamiętam)
Dlatego też, proszę Was o pomysły gdzie szukać, jak szukać przyczyny. Może ktoś z tym walczył i pamięta jakie kolory przewodów odpowiadają za pracę zamka w klapie i ewentualnie jak mam zdjąć boczek koło tylnej kanapy żeby się dostać do kostki?
Muszę to jakoś przemierzyć przecież i naprawić bo korzystałem z zamykania auta przez bagażnik i będzie mi tego brakowało.
Ostatecznie zdejmę tapicerkę z klapy i będę próbował jakoś to mierzyć, tylko nie jestem elektrykiem i przez to nie za bardzo mam pomysł jak to powinno działać. Jeśli źle kombinuję to poprawcie - mierząc na kostce i przy zamku przewód powinien przewodzić prąd ponieważ nie ma pomiędzy nic co ma otwierać i zamykać obwód prawda?
Ciekawe jest to, ze klapa się zamyka normalnie jeśli zamykam auto zamkiem kierowcy albo pasażera. Rozumiem, że walnięty jest przewód który idzie z impulsem od zamka klapy do sterownika centralnego o potrzebie zamknięcia samochodu
Mówię o kostkach które są przed samą klapą tam koło tylnej kanapy wg. schematu |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 24-03-2015, 10:44
|
|
|
A wcześniej to działało bo ta opcja nie jest we wszystkich Carismach, np. moja obecna tego nie ma. Jeśli masz tę opcję, to do siłownika w klapie powinno dochodzić 5 przewodów a jeśli są tylko 2 grube to tej opcji nie ma. |
|
|
|
 |
mwitek
Forumowicz
|
Wysłany: 24-03-2015, 12:08
|
|
|
Działało i naprawiony juz. Okazało się ze przełamał się następny przewód. Sprawdziłem przy zamku jakie kolory dochodzą i sprawdziłem te kable we wiązce. A najlepsze jest to ze to żaden z naprawianych wczoraj. Musiałem robiąc inne kable, ruszać tym i dla tego ostatnio zaczął działać a wzoraj przestał |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 24-03-2015, 16:34
|
|
|
Te przewody a właściwie izolacja na nich kruszeje, ten problem będzie się powtarzać w miejscu gięcia jedyne co możesz zrobić pociągnąć całą wiązkę na nowych przewodach dobrych jakościowo. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 24-03-2015, 17:32
|
|
|
Przy takiej awarii najlepiej od razu wymienić wszystkie przewody tamtędy idące bo jeśli pękło kilka to pewnie i reszta długo nie wytrzyma. Najlepiej jest wymieniać kawałki o długości około 40cm tak aby w miejscu tego przejścia były nowe przewody i nie były tam łączone. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21013 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 24-03-2015, 20:46
|
|
|
A może warto dodatkowo przewody zabezpieczyć taśmą izolacyjną parcianą .
 |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
mwitek
Forumowicz
|
Wysłany: 24-03-2015, 22:41
|