|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
filtrowanie oleju w ASB |
Autor |
Wiadomość |
zimn
Forumowicz
Auto: Galant EA5W AT @LPG '02
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-03-2015, 16:46 filtrowanie oleju w ASB
|
|
|
witam
mam galanta po 2 lifcie z automatyczną skrzynią biegów gdzie jak wiadomo filtr jest głęboko w środku. Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kwestią filtrowania oleju w skrzyni i po obejrzeniu układu chłodzenia aż prosi się o wstawienie tam filtra przepływowego.
Wiadomo że by to był element uspokajający głowę, ale pewnie usuną by z oleju jakieś zanieczyszczenia (dla czego przed-liftowcy mają mieć czystszy olej )
czy ktoś rozważał taką modyfikację, jakie mogą być wady i zalety zastosowanie dodatkowego filtra? |
_________________ Galant 2,5 @ 160 HP AT kombi |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23634 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 29-03-2015, 17:25
|
|
|
Przedliftowa ma filtr na zewnątrz, poliftowa ma filtr wewnątrz, trzeba dokładnie przemyśleć czy aby taki zabieg nie wpłynie negatywnie na sprawnosć skrzyni, po częsci tu już były dywagacje o wewnętrznym filtrze skrzyni http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=37920 |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
zimn
Forumowicz
Auto: Galant EA5W AT @LPG '02
|
Wysłany: 30-03-2015, 18:45
|
|
|
Wydaje mi się że jeżeli filtr nie stawiał by zbyt dużych oporów to nie powinno zaszkodzić.
Pytanie tylko co wymusza obieg oleju w układzie chodzenia skrzyni? Czy jest to sam konwerter w tedy nie powinno być problemu, czy olej pompuje jakaś dodatkowa pompka której wydajność ciężko określić (nie mierzyłem ciśnienia w układzie chłodzenia). |
_________________ Galant 2,5 @ 160 HP AT kombi |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23634 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 30-03-2015, 18:48
|
|
|
Pompa obiegowa jest w skrzyni, konwerter to sprzęgło hydrokinetyczne |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|
|