|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Założenie DG - pytanie do osób z własną firmą |
Autor |
Wiadomość |
mafionso
Nowy Forumowicz
Auto: BMW X6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-04-2015, 17:30 Założenie DG - pytanie do osób z własną firmą
|
|
|
Temat trochę infantylny, ale jednak zapytam. Mam biznesplan, mam lokal, mam w zasadzie wszystko do otworzenia biznesu. Ale mam też stracha. Boję się kliknąć "enter" i zacząć. Wy też tak mieliście? Może jakieś wskazówki dla świeżaka? |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
|
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
Wysłany: 11-04-2015, 07:58
|
|
|
nie tragizuje - pisze jak jest
każda działalność związana z żywnością wymaga spełnienia przepisów sanitarnych, otwarcie przysłowiowego baru z kanapkami to już sporo załatwień: sanepid do lokalu, sanepid do osoby przygotowującej badania, przystosowanie lokalu do wymogów ppoz i bhp, zakup kasy fiskalnej etc.. zbiera się czasami sposro wydatków
Dlatego pisze że najważniejsze to mieć kasę to rzadko się zdarza że własna działalność od początku przynosi zyski - kilka miesięcy trzeba finansować z własnej kieszeni.
Czyste stricte założenie działalności (wpis do ewidencji) to faktycznie Tomku nie wymaga wkładu. Jedyny koszt to wyrobienie pieczątki. Ale miesiąc później..zaczyna się drenaż: choćby składka zdrowotna czy się stoi czy się leży..płacić trzeba. |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
volve
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
|
Wysłany: 11-04-2015, 10:36
|
|
|
gulgulq napisał/a: | Jedyny koszt to wyrobienie pieczątki. |
?? Prowadzę już drugi rok własną DG(fakt, DG jest tylko do celów dorobienia sobie paru groszy) i żadnej pieczątki nie wyrabiałem.
Co do zakładania DG polecam założyć sobie profil zaufany na epuap. Dzięki temu będziesz mógł wiele spraw załatwić przez internet, m.in. założyć/zawiesić/zamknąć DG, zmienić wpis w DG itp. Ja jedynie musiałem raz pójść do ZUSu na początku (chyba dalej nie można tego załatwić przez internet).
Oczywiście nie napisałeś, w jakiej branży chcesz mieć DG. |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.8 GDI Elegance
 |
|
|
|
 |
mafionso
Nowy Forumowicz
Auto: BMW X6
|
Wysłany: 02-05-2015, 15:23
|
|
|
Chodziło mi o sklep internetowy. Znalazłem księgową, która zaproponowała mi te platformę https://mojebiuro24.pl/ i tak sobie pracujemy zdalnie, co mi pasuje, bo i firma jest przez Internet, więc tylko muszę na pocztę łazić. Całą resztę ogarnia księgowa, nawet terminarz mi prowadzi. |
|
|
|
 |
|
|