|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: tyku 15-04-2015, 10:59 |
Lancer IX gen. 1,5 benz. SB - czy był sprzedawany w Polsce? |
Autor |
Wiadomość |
Skjoeld
Nowy Forumowicz
Auto: almera N16 FL
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-04-2015, 10:35 Lancer IX gen. 1,5 benz. SB - czy był sprzedawany w Polsce?
|
|
|
Witam wszystkich,
Zastanawiam się nad kupnem używanego Lancera IX generacji. Poczytałem sobie trochę niniejsze forum (które jest naprawdę obszernym źródłem informacji ) i doszedłem do wniosku, że najbardziej odpowiadałby mi benzynowy silnik 1,5 lub 1,6. Wydaje mi się, że różnicy w osiągach nie ma tutaj znaczącej (w dodatku jestem przyzwyczajony do almery 1,5 98KM, która ma ponad 13 sek. do setki i nigdy jakoś specjalnie ten brak mocy mi nie przeszkadzał), natomiast w spalaniu jest dość istotna.
Rozglądam się za rocznikami 2008 - 2012 w nadwoziu sportback (raz, że jest praktyczniejsze, dwa, że mnie akurat bardziej odpowiada wizualnie niż sedan). Niestety silników 1,6 na rynku wtórnym jest niewiele (i to nie tylko w mojej okolicy, ale i w skali całego kraju). Z kolei silników 1,5 jest wprawdzie więcej, ale co do zasady są to sedany (choć sportbacków też się kilka pojawia i jednym jestem/byłem poważniej zainteresowany).
Co ciekawe, wykonując kalkulację składki OC via internet (u dwóch różnych ubezpieczycieli), gdy wybierałem Lancera, rocznik 2010 i silnik 1,5, to następnie, przy wyborze wersji nadwozia / wyposażenia nie miałem już możliwości wyboru hatchbacka (tak jakby go w tym silniku w ogóle nie było). Przy kalkulacji składki u pierwszego ubezpieczyciela myślałem, że to może jakiś błąd, ale przy drugiej kalkulacji już nabrałem wątpliwości.
I stąd moje pytanie - czy Lancer IX gen. z silnikiem 1,5 benz. w nadwoziu sportback był w ogóle oferowany do sprzedaży w Polsce?
Bo jeżeli nie, to obawiam się, że zakup takiego samochodu może się niestety wiązać z dużo gorszą dostępnością części (zamienniki), no i musiałbym coś z tym ubezpieczeniem pokombinować...
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 15-04-2015, 14:29 Re: Lancer IX gen. 1,5 benz. SB - czy był sprzedawany w Pols
|
|
|
Witamy na forum.
Moim zdaniem nie jest to lancer IX generacji... Takie nazewnictwo występuje w Lancerze EVO i odpowiednikiem tego Lancera o którym piszesz jest X..... Ogólnie proponuję mówić o nowym Lancerze lub Lancerze CY (w odróżnieniu od starszej wersji CS).
Skjoeld napisał/a: |
Bo jeżeli nie, to obawiam się, że zakup takiego samochodu może się niestety wiązać z dużo gorszą dostępnością części (zamienniki), no i musiałbym coś z tym ubezpieczeniem pokombinować... |
Nie wiem jak to było dokładnie.
Ale co za różnica jeśli chodzi o zamienniki czy silnik jest w sedanie czy SB? Nie martwiłbym się częściami. Do tego te silniki na razie nie wykazują jakiś potrzeb serwisowych.
Co do ubezpieczenia to niech się martwi jakiś agent, a nie Ty. |
|
|
|
 |
piker
Forumowicz
Auto: Eclipse Cross 2wd CVT
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Kwi 2013 Posty: 147 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 16-04-2015, 09:47
|
|
|
Silnik 1.5 był oferowany do 2010, potem 1.6. Biorąc pod uwagę, że sportbacka zaprezentowano bodaj w 2009 roku, niewielki będzie wybór tej wersji z silnikiem 1.5.
Jak nie znajdziesz 1.5 to szukaj 1.6. Jest to ewolucja tego samego silnika. Wielkiej różnicy w spalaniu nie będzie. Ba, ja mam 1.8 i twierdzę, że dużo nie pali
Też przesiadałem się z almery ale 1.8 116km. Dlatego od razu patrzyłem na mocniejszą wersję |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
Pomógł: 27 razy Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 11637 Skąd: ...
|
Wysłany: 16-04-2015, 10:52
|
|
|
Na początku nie było SB z silnikami 1.5. |
|
|
|
 |
Skjoeld
Nowy Forumowicz
Auto: almera N16 FL
|
Wysłany: 18-04-2015, 08:52
|
|
|
Wg użytkowników autocentrum średnie spalanie Lancera 1.8 to ponad 9 litrów (bodajże 9,3) Jak dla mnie to jednak dość sporo, biorąc pod uwagę, że jego osiągi nie różnią się specjalnie od przykładowego Civica 1.8, Corolli 1.6 czy nawet Lancera 1,6.
Dzięki Panowie za opinie. Chyba póki co się wstrzymam z zakupem i na spokojnie będę się rozglądać za silnikiem 1,6. |
|
|
|
 |
lobuzek
Forumowicz lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Pomógł: 11 razy Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 576 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 18-04-2015, 21:18
|
|
|
Spalanie 1,6 to praktycznie wąchanie paliwa. Ja dojeżdżam codziennie do pracy 50 km w jedną stronę. Mam lekką nogę, średnia prędkość to ok. 55-60 km/h. Oprócz tego trochę kręcenia się po Tarnowie bez specjalnych korków. Z każdego baku liczę średnie spalanie nie wg komputera, lecz na piechotę, więc realistyczne. Spalanie za każdym razem wychodzi ok. 5,8-6,0 l/100 km. Jak dla mnie mistrzostwo świata, bez specjalnego muskania pedału gazu. I po co downsizing? |
|
|
|
 |
|
|