|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jak się pozbyć drgań lusterka wstecznego wewnątrz samochodu |
Autor |
Wiadomość |
2pac
Forumowicz bankrut

Auto: Galant 97r. 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-09-2012, 23:00 Jak się pozbyć drgań lusterka wstecznego wewnątrz samochodu
|
|
|
Wygląda to tak:
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
1 - wydaje mi się, że najlepiej było by coś w tym miejscu gumowego wepchać, np. o-ring (guma sie nie zestarzeje szybko)
2 - zaślepka, a co pod nią?
Tylko nie wiem, czy czegoś nie połamię... |
_________________ numer t-mobil PL w orange: +ab c0b a7a 15c
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23634 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 06-09-2012, 08:25
|
|
|
Ktoś kto wymienial szybe nieumiejętnie zdemontował lusterko i teraz wibruje na nierównościach, trzeba je zdemontować i poprawić uchwyt mocujący, nie podkładać żadnych detali do usztywniania, lusterko samo ma się trzymać pewnie. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
2pac
Forumowicz bankrut

|
Wysłany: 06-09-2012, 16:20
|
|
|
na nierównościach nic się nie dzieje, tylko pewne niskie częstotliwości wprawiają je w drgania widzialne lub/i słyszalne
ta część na szybie jest klejona, do niej dokręca się pozostałą część?
gdzie i jak co zrobić by zniknął problem? |
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 06-09-2012, 21:33
|
|
|
Najszybciej będe w stanie koło weekendu Ci to jakos zobrazować. |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
fabryka24
Forumowicz
Auto: galant 2.5v6 1997 automat
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Cze 2012 Posty: 296 Skąd: stargard szczecinski
|
Wysłany: 07-09-2012, 15:31
|
|
|
U mnie w galu ,jest dokładnie to samo co u ciebie ,strasznie irytujące jest to latanie lusterka . |
|
|
|
 |
major
Mitsumaniak Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Wrz 2006 Posty: 678 Skąd: kalisz i wrocław
|
Wysłany: 08-09-2012, 19:38
|
|
|
u mnie też wibruje to lusterko. Cały czas mam się za to zabrać ale jakoś nie mam pomysłu jak to zrobić
2pac, Jakie masz sprzęt w Swoim galu? |
_________________ Moje autka:
Carisma GLX 1.6 1996 rok
Galant SPORT EDITION 2.5 V6 1998 |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 08-09-2012, 23:11
|
|
|
Jeśli lusterko jest sztywno względem szyby to są to drgania całego nadwozia. Ich źródłem na 99% jest silnik. Ale co dokładnie to może być bardzo wiele przyczyn. Ja u siebie w 4G63 walczę z tym bez skutku, u mnie drżenie objawia się na kolumnie kierownicy, podczas gdy maglownica prawie nie drga. A podobno V6 mają mniejsze drgania, tak przynajmniej mawiał mój mechanik. To posprawdzania (grupy tematyczne)
1. świece, zapłon, wtryski itp
2. rozrząd i wałki balansowe, napięcie paska rozrządu
3. poduszki zawieszenia silnika i skrzyni
4. osprzęt na pasku alternatora, sam pasek i napinacz |
|
|
|
 |
2pac
Forumowicz bankrut

|
Wysłany: 09-09-2012, 09:02
|
|
|
major napisał/a: | u mnie też wibruje to lusterko. Cały czas mam się za to zabrać ale jakoś nie mam pomysłu jak to zrobić
2pac, Jakie masz sprzęt w Swoim galu? |
http://youtu.be/-uKIoNDyhWY?hd=1
w opisie filmiku co i jak
na dzień dzisiejszy nie jestem zadowolony i nie wiem czy to głośniki fabryczne już szwankują, czy radio Pionner jest tak dupiate, no ale jak to mówią: "nie da się szkłem dupy utrzeć"
[ Dodano: 09-09-2012, 09:03 ]
elektryk napisał/a: | Jeśli lusterko jest sztywno względem szyby to są to drgania całego nadwozia. Ich źródłem na 99% jest silnik. Ale co dokładnie to może być bardzo wiele przyczyn. Ja u siebie w 4G63 walczę z tym bez skutku, u mnie drżenie objawia się na kolumnie kierownicy, podczas gdy maglownica prawie nie drga. A podobno V6 mają mniejsze drgania, tak przynajmniej mawiał mój mechanik. To posprawdzania (grupy tematyczne)
1. świece, zapłon, wtryski itp
2. rozrząd i wałki balansowe, napięcie paska rozrządu
3. poduszki zawieszenia silnika i skrzyni
4. osprzęt na pasku alternatora, sam pasek i napinacz |
to tylko przy pewnych niskich częstotliwościach bassu
a co do szarpania samochodem to mam też coś popieprzone, ale od tego lusterko nie robi takich numerów jak na filmiku |
 |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 5468 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 09-09-2012, 09:31
|
|
|
mi drgało po wymienie głosników basowych... problemu nie ma przy
1/ wyłaczeniu basów
2 i 3 - podkładki (dystanse) pod głośniki, oraz wygłuszenie drzwi
tak jak ktoś pisał - to są drgania całej karoserii, i trzba likwodować źródło drgań, a nie skutek. czyli albo głośnik, albo silniki. |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 09-09-2012, 13:11
|
|
|
Zacznijmy od tego, że lusterko w samym swoim uchwycie siedzi dość wartko, a luzy jakie występują to luzy pomiędzy samym uchwytem lusterka a podkładką montazową do szyby, tutaj lusterko po demontażu:
Zaznaczam, że demontaż nie jest prosty i najlepiej wspomóc się 2-oma dobrymi precyzyjnymi śrubokręcikami płaskimi, tylko w celu uwolnienia lusterka z zatrzasku, śrubokręty te wkładamy jednocześnie w dolne rowki, tak jak zaznaczone na niebiesko względem obrazka:
Jak już się lusterko delikatnie zsunie w dół, to nalezy precyzyjnie ręką wyciągnać je w dół.
Mając je na wierzchu widzimy na środku podstawy śrubę na łeb krzyżowy, nalezy wziąść bardzo dobry śrubokręt krzyżakowy, gdyż śruba ta się ciężko odkręca, ważne aby śrubokręt był pasowny i z utwardzoną końcówka, jak odkręcimy śrubę, to zdejmujemy spręzynke i podginamy kombinerkami jej 4 wąsy , składamy wszystko na odwrót poamiętając aby podkładke włożyć z zachowaniem pozycji ustalającej (kołek ustalający)
Lusterko wsuwamy w uchwyt ręką, do jego osadzenia nie używamy żadnych młotków, etc.
Tak powinna wyglądać szyba przed i po montażu
Co najważniejsze, nie biorę odpowiedzialności za czyjeś nieumiejętne manewry przy demontażu/montażu lusterka, albo poprawiasz uchwyt na własną odpowiedzialność, albo jedziesz zrobić to do zakładu, musisz mieć swiadomość, że pracujesz przy szybie czołowej. |
 |
|
|
|
 |
2pac
Forumowicz bankrut

|
Wysłany: 09-09-2012, 17:08
|
|
|
robertdg, dzięki za samouczka
dobrze wiedzieć o co chodzi, chodź sam nie wiem czy się odważę przy tym grzebać |
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 09-09-2012, 22:15
|
|
|
Teoretycznie nic się nie powinno stać, ale szyba po nasłonecznieniu zmienia swoje właściwości fizyczne więc nie jest wykluczone że nawet fachowcowi może nie wyjść. |
 |
|
|
|
 |
draco09
Mitsumaniak

Auto: Galant Avance 99' 2,5 V6
|
Wysłany: 29-04-2015, 21:26
|
|
|
Witam,
Potrzebuję pomocy, wjechałem w jakaś dziurę i... odpadło mi lusterko wsteczne, okazało się, że uchwyt już wcześniej musiał być uszkodzony i teraz pękł zupełnie. Chodzi mi o element pomiędzy szybą a stopką lusterka widoczny na zdjęciu.
Orientuje się ktoś czy można coś takiego kupić a jeśli tak to co wstukać w wyszukiwarkę (próbowałem chyba już wszystkiego i nie udało mi się trafić na ten element). A może ktoś z Was posiada jakieś nieużywane lusterko i byłby zainteresowany odsprzedażą tego elementu?
Pozdrawiam,
draco09 |
_________________ Galant Avance 99' 2,5 V6 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 29-04-2015, 21:35
|
|
|
Na Alledrogo takie kompletne lusterko to koszt 15 - 30zł + przesyłka więc nie wiem czy warto szukać takiego samego elementu. |
|
|
|
 |
paweldm
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
|
Wysłany: 05-05-2015, 21:05
|
|
|
Według mnie to niewiele cos da. W każdym samochodzie, gdzie mam miałem subwoofer lusterko drży. Drgania powstają na przegubie kulowym. |
|
|
|
 |
|
|