[Cari 1.8] Woda na dywaniku kierowcy |
Autor |
Wiadomość |
loginek0
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-05-2015, 19:35 [Cari 1.8] Woda na dywaniku kierowcy
|
|
|
Witam,
Już drugi raz, po intensywniejszych opadach po otwarciu auta zauważam wodę na dywaniku kierowcy. Jest jej dość sporo. Niestety nie wiem skąd ona się tam wzięła . Mam w samochodzie szyberdach, ale nie widzę, aby było mokre od niego. Fotel suchy, kierownica sucha, pedały suche. Tak jakby ktoś otworzył drzwi, nalał wody na dywanik i zamknął.
Skąd ona może się brać? Czytałem, że najprawdopodobniej zapchały się kanaliki odprowadzające wodę w podszybiu. Jak mogę je sprawdzić i wyczyścić/naprawić? Miał ktoś podobny problem? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 25-05-2015, 20:11
|
|
|
Do sprawdzenia odprowadzenie wody z drzwi kierowcy oraz szczelnosć folii przeciwbryzgowej, szyba czołowa na poprawność montazu, odprowadzenie wody z szyberdachu, ewentualne ślady korozji na ścianie grodziowej |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
loginek0
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-06-2015, 07:50
|
|
|
A jak mogę sprawdzić odprowadzenie wody z drzwi kierowcy?
Sprawdziłem dokładniej po ostatnich opadach i woda bierze się spod spodu dywanika (przemaka dywanik) - nigdzie nie widzę aby lała się np. z szyberdachu czy nawet z dmuchawy na nogi (gdzieś czytałem, że stamtąd również może się lać). |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 17-06-2015, 08:15
|
|
|
Na spodzie drzwi są otwory odwadniające, pod tapicerką jest folia przeciwbryzgowa która zapobiega dostaniu się wody do srodka, czesto ta folia jest niszczona jezeli ktoś np coś naprawiąl typu zamek drzwi, klamka, etc. Bez ingerencji można to sprawdzić lejąc wode po szybie drzwi kierowcy i obserwując wewnętrz czy przypadkiem woda nei wydostaje się po listwie progowej do wnętrza auta |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
loginek0
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-07-2015, 20:23
|
|
|
Dzięki za info. Sprawdziłem dokładnie - lałem wężem obok lusterka, tam gdzie jest odstęp pomiędzy drzwiami a koroserią. Woda wydostaje się mniej więcej tak jak na poniższym zdjęciu:
Jest jeszcze mokre nad głową trochę:
Nie wiem czy to może mieć jakiekolwiek znaczenie...
Jak mogę naprawić teraz ten problem? Nowej uszczelki do drzwi raczej nie znajdę... |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 13-07-2015, 21:03
|
|
|
loginek0 napisał/a: | Nowej uszczelki do drzwi raczej nie znajdę... |
Bez większego problemu w ASO - ale cena może być wysoka.
Poszukaj na szrotach - może się zdarzyć uszczelka w dobrym stanie, mi się tak udało (przez przypadek, na szrot pojechałem żeby kupić tylną popielniczkę).
Wyciągnąć jest łatwo, ze wsadzaniem byłoby gorzej, na szczęście miałem silikon w spraju w bagażniku. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
se7en
Mitsumaniak
Auto: Galant
Pomógł: 14 razy Dołączył: 01 Kwi 2015 Posty: 619 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 13-07-2015, 21:07
|
|
|
nie jest to uszczelka od anteny? chyba ze w tym miejscu nie było, nie znam karin |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 13-07-2015, 21:25
|
|
|
Wygląda to jakby zaciekało po szybie - źle wklejona, itp, zrobilbym jeszcze taki myk, że sciagnalbym plastykowa oslonę słupka i sprawdził czy tam pojawiaja sie krople wody podczas zraszania, jakby woda sie dostawała w przestrzeni między drzwiami a słupkiem to podejrzewam ze dostrzeglbys to w czasie jazdy |
 |
|
|
|
 |
loginek0
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-07-2015, 22:48
|
|
|
Szyba przednia oryginalna, nie była wymieniana. Nie wiem czy ma związek to, że nad głową jest akurat mokre - bo to akurat pojawia się jak jest większy deszcz. Ja jak próbowałem lać wężem to lałem najbardziej właśnie obok lusterka i tak jakby ta woda spływała w dół po drzwiach i wlewała się do tej czarnej osłony (na załączonym zdjęciu widać to takie "łączenie"), a później no to już wypływała tam gdzie zaznaczyłem na czerwono.
Nie wiem czy wymieniać obie uszczelki (od drzwi i od karoserii) czy może wina jest gdzie indziej. Nie widzę żeby ta uszczelka była w nie wiadomo jakim złym stanie - porównałem z drzwiami od pasażera i tam niby też widać jakieś małe kropelki wody po drzwiach, ale ona jakoś spływa.. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 14-07-2015, 08:13
|
|
|
Oryginalna, nie znaczy że nie była wymieniana, plastyki można sprawdzić na poprawnośc montazu, mokra podsufitka na łaczeniu z osłoną słupka - myślę, że gdzieś tam jest większe źródło problemu |
 |
|
|
|
 |
loginek0
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-07-2015, 08:24
|
|
|
Też myślałem, że podsufitka ale tak jak już wspominałem - jak testowałem wężem to lałem obok lusterka tak więc mogą być w sumie dwie przyczyny wylewania się.. Mokra podsufitka pojawia się w momencie gdy są intensywne opady deszczu.
W każdym bądź razie dzięki za pomoc - będę szukał jeszcze przyczyny..
[ Dodano: 15-07-2015, 07:10 ]
Wczoraj miałem chwilkę i posprawdzałem kilka rzeczy. Otworzyłem szyberdach - okazało się, że woda stoi po stronie kierowcy (a więc tutaj gdzie mam mokre dywaniki). Udrożniłem kanalik, sprawdziłem - woda się leje. Sprawdziłem również podszybie - odkręciłem wszystkie plastiki, była znikoma ilość liści, posprzątałem, sprawdziłem woda się leje dobrze.
Myślałem, że problem się rozwiązał (ze względu na ten zapchany kanalik od szyberdachu) - niestety, dziś znów pod dywanikiem lekko mokro. Co mi zostało do sprawdzenia? Uszczelka od drzwi? Gdzie jeszcze szukać problemu? |
|
|
|
 |
se7en
Mitsumaniak
Auto: Galant
Pomógł: 14 razy Dołączył: 01 Kwi 2015 Posty: 619 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 15-07-2015, 07:48
|
|
|
na dole to niektore auta maja tak, ze leje sie przez drzwi, a konkretnie za tapicerką prosto na próg i z progu do srodka, czesty przypadek gdy sie usunie folie oddzielajaca tapicerke od drzwi |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11184 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 15-07-2015, 08:07
|
|
|
loginek0, gdzie masz umiejscowioną antenę |
|
 |
loginek0
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-07-2015, 08:23
|
|
|
se7en napisał/a: | na dole to niektore auta maja tak, ze leje sie przez drzwi, a konkretnie za tapicerką prosto na próg i z progu do srodka, czesty przypadek gdy sie usunie folie oddzielajaca tapicerke od drzwi |
Też o tym czytałem, jednak przy drzwiach od kierowcy nie było nic robione, a autko jak je mam od 2 lat nie miało takich problemów (w sensie, że woda się nie wlewała).
Wczoraj zdejmowałem również próg - niby sucho. Jak zdjąłem tapicerkę pod nogami to tam jest taka guma z przodu, jak ją zdjąłem to była cała mokra od spodu. Widziałem, że ona zakrywa jakiś otwór - nie wiem do czego on służy (może po to, że jeśli jest za dużo wody to się przez niego wylewa) - wkładałem do niego nawet śrubokręt - niby nie jest zapchany.
jacek11 napisał/a: | loginek0, gdzie masz umiejscowioną antenę |
Z tyłu samochodu, obok bagażnika. |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11184 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 15-07-2015, 23:08
|
|
|
Może wężyk odprowadzający wodę z szyberdachu jest pęknięty,i dlatego jest zaciek na podsufitce. |
|
 |
|