|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9DI-D] Lekko dymi na czarno |
Autor |
Wiadomość |
FredPL
Forumowicz
Auto: Lancer VII Kombi 2.0 2006 LPi
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lis 2014 Posty: 211 Skąd: Przemyśl / Rzeszów
|
Wysłany: 14-06-2015, 15:49 [Cari 1.9DI-D] Lekko dymi na czarno
|
|
|
Parkując ostatnio samochód pod supermarketem zauważyłem, że auto mi puszcza czarnego dymka od czasu do czasu.
Zrobiłem kontrolę pod domem i po odpaleniu auta na zimnym silniku puszcza trochę czarnego dymka, a potem puszcza podobnie jak się przygazuje, nie jest to bardzo gęsty dym ale jest zauważalny. Ma ktoś pomysł od czego zacząć szukanie przyczyny ?
Pacjent to Carisma 1.9 DiD 115KM
Dodam jeszcze, że jakiegoś spadku mocy nie zauważyłem, EGR był czyszczony w zeszłym msc, a turbina była wsadzona nowa 60tyś temu. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23646 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 14-06-2015, 19:40
|
|
|
Analiza spalin, kontrola ECU parametry rzeczywiste, profilaktyka filtr powietrza, paliwa, etc |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Centosz
Forumowicz
Auto: Carisma 1,9 DiD '00r.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Kwi 2009 Posty: 426 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 15-06-2015, 19:46
|
|
|
U mnie to samo.Myślę że nie ma się czym przejmować. |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 15-06-2015, 21:11
|
|
|
może to być EGR albo wtryski już leją no i chyba najbardziej banalna przyczyna to paliwo nędznej jakości z dużą ilością parafiny ciepło sie zrobiło i gdzieś ten "odpad" muszą rafinerie upchnąć wiec mieszają z olejem napędowym. |
|
|
|
 |
FredPL
Forumowicz
Auto: Lancer VII Kombi 2.0 2006 LPi
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lis 2014 Posty: 211 Skąd: Przemyśl / Rzeszów
|
Wysłany: 17-06-2015, 22:08
|
|
|
Problem w dużej mierze polega na tym, że nigdy wcześniej nie zwróciłem na to uwagi i teraz nie wiem czy tak było czy tak się zrobiło po ostatnim przestoju bo dopiero wtedy zauważyłem ten objaw (auto stało sobie przez tydzień z podniesioną prawą stroną bo robiłem próg i błotnik/nadkole z przodu).
EDIT: Problem rozwiązany, zaczął umierać wtryskiwacz |
|
|
|
 |
|
|