|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Z32A 1.1] Kostka łącząca centralny LCD |
Autor |
Wiadomość |
jfeflik
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CZ5 / Galant EA5W
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-06-2015, 13:32 [Z32A 1.1] Kostka łącząca centralny LCD
|
|
|
Cześć,
mam pytanie do osób które walczyły z gasnącym LCD - otóż rozkręciłem deskę, wyjąłem LCD z plastikowej obudowy, sprawdziłem wizualnie stan płytki PCB - jest jak nowa, żadnych zimnych lutów a LCD nadal mruga albo po prostu gaśnie.
Objaw jest taki, że jak kostkę, która łączy LCD z instalacją wcisnę mocniej i lekko podniosę ku górze to LCD się wzbudza, jak puszczę to gaśnie.
Ma ktoś jakieś pomysły / doświadczenia z tym tematem? Za ostateczność uznaję lutowanie kabelków bezpośrednio do wejścia LCD. Może ktoś ma info gdzie taką wtyczkę dostać albo czego w ogóle szukać?
Za wszelkie porady i pomysły będę szalenie wdzięczny.
j.
PS. Podginanie styków już ćwiczyłem - nic nie pomaga - może kabel gdzieś pęknięty? |
|
|
|
 |
gold_colt
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CZ3 1.1
|
Wysłany: 29-09-2015, 09:36
|
|
|
miałem to samo w weekend, wyginałem płytkę w różne strony i nie mogłem zrozumieć które styki dokładnie odpowiadają za brak zasilania całego ekranu.
Pomogło przelutowanie cyną ołowiową wszystkich styków przewlekanych - czyli od wtyczki, łączenia płytki pionowej z poziomą i wszystkich styków wyświetlacza plus elementy przewlekane: kondensatory cewki i tranzystory.
Teraz działa jak nówka, a nawet działa mi przycisk set, co wcześniej nie mogłem uruchomić (zmiana podświetlenia itd) |
|
|
|
 |
jfeflik
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CZ5 / Galant EA5W
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-09-2015, 10:44
|
|
|
No chyba będę musiał spróbować tego. Był u elektryka, cośtam pomieszali i działa, ale i tak przygada - podejrzewam, że nie przyłożyli się do roboty. Może faktycznie go przelutuję, w końcu gorzej nie będzie. Najwyżej przestanie całkiem działać i wkurzać człowieka. |
|
|
|
 |
|
|