|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Naprawa listew dachowych. |
Autor |
Wiadomość |
MManiak
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DID 102KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-07-2015, 21:52 Naprawa listew dachowych.
|
|
|
Witajcie Maniacy!
Poprzedni właściciel, X lat temu, jeździł prawdopodobnie na myjnie automatyczne (szczotki) i oto co się stało:
Są to listwy dachowe wykonane prawdopodobnie z aluminium. Takie uszkodzenia są na całej długości jednej, jak i drugiej listwy. Czy ktoś ma pomysł, czym takie elementy można pomalować? Rozumiem, że najpierw trzeba je oszlifować, aż do gradacji papieru wodnego, a następnie pomalować, tylko nie wiem jakiego lakieru/farby użyć. |
_________________ Mój poprzedni Misiek |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23645 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 01-07-2015, 22:25
|
|
|
Jak sa metalowe to podkład i lakier na to (w lokalnym sklepie lakierniczym odpowiednio doradzą), jezeli sa wulkanizowane/gumowane to już cięzej bo wtedy zewnętrzna powierzchnia jest elastyczna |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
MichciuGT
Mitsumaniak
Auto: Galant Kombi 6A13
Pomógł: 22 razy Dołączył: 15 Kwi 2014 Posty: 1012 Skąd: Marki
|
Wysłany: 01-07-2015, 23:22
|
|
|
były wulkanizowane/gumowane cienką warstwą, a takie zniszczenie nie musi być wcale od myjni automatycznych, zdaje mi się że od różnicy temperatur + mycie ręczne co jakiś czas daje taki efekt |
_________________ 2020 - Czarny Galant Avance 2.5l
2019-2019 sprzedana Czerwona Yamaha YZF-R125
Bordowa Poliftowa Carisma 1.8 GDI
Są trzy wersje: moja, wasza i ta prawdziwa
Życie jest ładne póki nie dotyka się go. |
|
|
|
 |
MManiak
Forumowicz

|
Wysłany: 02-07-2015, 10:31
|
|
|
Wiecie co, chyba dam sobie z tym spokój, bo przyjrzałem się dokładniej tym listwom, nawet wyjąłem jedną i zauważyłem, że pod nimi są uszczelki, które po latach już dawno sparciały, albo się wykruszyły i nie przylegają dobrze do karoserii. Gdyby dało się je gdzieś kupić, to bym z tym zawalczył, a w tym wypadku nie ma to sensu. |
|
|
|
 |
FredPL
Forumowicz
Auto: Lancer VII Kombi 2.0 2006 LPi
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lis 2014 Posty: 211 Skąd: Przemyśl / Rzeszów
|
Wysłany: 02-07-2015, 18:06
|
|
|
Masz na myśli zakup uszczelek czy listw dachowych ? Bo te drugie można kupić w ASO ale cena jest abstrakcyjna, pytałem o nie 2-3msc temu i okazało się, że koszt nowych to bagatela 1800pln. |
_________________ Jest - Lancer VII Wagon 2006 2.0 135KM + LPi
Było - VW Golf 4 1.9 TDI 90KM @ 110KM
Było - Carisma II Avance 2002 1.9 DI-D HP 115KM |
|
|
|
 |
MManiak
Forumowicz

|
Wysłany: 02-07-2015, 22:35
|
|
|
FredPL, nie, chodziło mi o same uszczelki. O cenach nowych listew w ASO to wiem, ale używane w dobrym stanie można znaleźć już za 80zł. Jednak ja uważam, że moje są w dobrym stanie, tylko są pozdzierane. Aha, no i uszczelki są sparciałe. Tylko, że w używanych listwach też będą sparciałe. Z deszczu pod rynnę, nie ma się co pakować. |
|
|
|
 |
|
|